’ 

Συνεχίζεται η’  πορεία του ΣΕΔΗΚ ’ ως ΝΠΔΔ. ’ 

Εκλέχτηκε η Εκτελεστική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Γ. Μαρινακη.

 

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν’  σήμερα στο Ρέθυμνο οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου’  του’  νέου σχήματος του ΣΕΔΗΚ που έχει μορφή ΝΠΔΔ και οι αρχαιρεσίες που έγιναν για την εκλογή της 5/μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι’  Αντιπρόσωποι των’  Δήμων’  της Κρήτης που συμμετέχουν στον’  ΣΕΔΗΚ ομόφωνα’  εξέλεξαν’  σαν’ ’  Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής’  τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρέθυμνου ο οποίος είναι και Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ’  με την μορφή ΝΠΙΔ όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα.

_________300x200.jpgΑντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Φαν. Οικονομάκης, Δήμαρχος Ρούβα, ενώ Μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν από τον’  Νομό Ηρακλείου’ ’  ο Χάρης Ροδιτάκης Δήμαρχος Επισκοπής, από τον Νομό Χανίων ο Ευαγ. Σαματάς Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων και από τον’  Νομό Λασιθίου’  ο Νίκος Αφορδακος Μέλος του ΔΣ του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναπληρωματικοί εκλέχτηκαν οι’  Στέφανος Σημαντήρας’ ’  Δήμαρχος Κουρητών και’  Βασίλειος Κλάδος’  Μέλος ΔΣ Δήμου Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ’  Γ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνης,’  με’  την μετατροπή του ΣΕΔΗΚ’  σε ΝΠΔΔ η πρωτοβουλία’  των’  60 Ελαιοκομικών Δήμων που’ ’  συγκρότησαν το 2001 τον ΣΕΔΗΚ σαν ΝΠΙΔ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) και που στήριξαν τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του, σήμερα δικαιώνεται. Με την νέα νομική μορφή του ΣΕΔΗΚ’  ΝΠΔΔ οι’ ’  νέοι Καλλικρατικοί’  Δήμοι’  που’  προέκυψαν με τις εκλογές,’  θα έχουν την δυνατότητα’  να’  αναπτύξουν με ασφαλώς πιο αποτελεσματικό και ενιαίο’  τρόπο τις δικές τους προσπάθειες για την ελαιοκομία’  του νησιού που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτισμικό και οικονομικό πόρο για την Κρήτη.

Απο την πλευρά του ο Δρ Νικ Μιχελάκης Επιστ, Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ που εθελοντικά υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος αλλά και διακαιόμενος με την εξελιξη αυτή, ’ γιατί θέτει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή, θεσμικά, μορφή’  του ΣΕΔΗΚ’  η οποία,’  εφόσον βέβαια οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι που σε’  μερικούς μήνες θα αναλάβουν την Διοίκηση του το θελήσουν, θα έχει την δυνατότητα να ’ στελεχωθεί και να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές ’ και αποτελεσματικές ενέργειες.Ο μέχρι σήμερα ΣΕΔΗΚ, όπως είπε, ’ με την μορφή και τις οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες που είχε, ’ ανατάραξε τα νερά και έβγαλε στην επιφάνεια αρκετά θέματα άσχετα αν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, η τοπικές φιλοδοξίες δεν επέτρεψαν να’  ολοκληρωθούν όλα, μέχρι σήμερα. ’ Έτσι, ανάδειξε τις σημαντικές δυνατότητες που έχει η’  Κρήτη’  να αναγνωριστεί’  σαν’  η κοιτίδα της ιστορίας και του πολιτισμού της ελιάς ’ αλλά ’ και τις προοπτικές που έχει το λάδι της να γίνει περιζήτητο παγκοσμίως.

 

Κατά την συνεδρίαση έγινε αναφορά στις πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ να ’ αναδείξει τα μοναδικά στον κόσμο Ελαιοκομικά Αρχαιολογικά’  Μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί, ’ τα χιλιόχρονα Μνημειακα Ελαιοδεντρα ’ που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες των ιστορικών δεσμών του δέντρου ’ ’ της ελιάς με την Κρήτη, ’ αλλά και την Κρητική’  διατροφή ’ που αποτελει μια άλλη σημαντική’  πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Και τα δυό αυτά θέματα ’ όπως παρατηρήθηκε άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά αλλά χρειάζονται’  πολλές ακόμη προσπάθειες για την ανάδειξη και αξιοποίηση τους. Όπως τονίστηκε στην συζήτηση που έγινε ’ εναπόκειται στους νέους Καλλικρατικούς Δημους να ’ ’ ολοκληρώσουν’  τις πρωτοβουλίες ’ αυτές’ ’  ανοίγοντας τους Δρόμους της Ελιας’  στο νησί για τους οποίους έχει υποβληθεί σχετικό πρόγραμμα, ’ οπού ’ θα ’ προβάλλονται σε ’ ’ καθημερινή ’ βάση, σε ντόπιους και ξένους με αυθεντικό και όχι πολυδάπανο τρόπο διαφήμισης, ’ η ’ πολιτιστική, η ποιοτική και η υγιεινή’  αξία του Κρητικού ελαιόλαδου. Έτσι θα’  προωθηθεί ’ η διάθεση του επώνυμου τυποποιημένου Κρητικού ελαιολάδου ενώ παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για την ’ ανάπτυξη του Τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, ’ πολλά από τα θέματα που ανακινήθηκαν ’ από τον ΣΕΔΗΚ παραμένουν ακόμα εκκρεμή.

Μέσα σε αυτά πρωτεύουσα θέση η’  έχει η αναδιοργάνωση της Εσωτερικής μας αγοράς ώστε να επιτευχθεί η διάθεση του ελαιόλαδου με τις τιμές που του αξίζει. Θέμα πολύ δύσκολο που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από την Πολιτεία αλλά και τους τοπικούς φορείς και φυσικά από τους άμεσα ενδιαφερομένους παραγωγούς, ελαιοτριβεία και Συν/σμους.

Επίσης το θέμα της ’ ’ αναγνώρισης Ελαιόλαδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ΚΡΗΤΗ που μετά την απόρριψη της από την προηγούμενη Κυβέρνηση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, παρατηρήθηκε ότι αποτελεί άλλο ένα θέμα που ’ απαιτεί πολιτική λύση.

Η ’ αναγνώριση της «Κρητικής Διατροφής» ως πνευματικής κληρονομιάς, υπογραμμίστηκε επίσης ότι ’ αποτελεί επίσης μια άλλη αναγκαία ενέργεια που πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο, παρά το ότι οι συνθήκες έγιναν δυσκολότερες με την αναγνώριση της Μεσογειακής από την .UNESCO. Οι διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που οργανωθήκαν πρόσφατα από τον ΣΕΔΗΚ, τις Νομαρχίες και τους Δήμους σε όλη την Κρήτη, και η έκδοση σχετικού βιβλίου’  που μαζί με τις αυθεντικές συνταγές που παρουσιαστήκαν στους διαγωνισμούς, θα τεκμηριώνει με κείμενα ειδικών επιστημόνων την αυθεντικότητα της Κρητικής διατροφής έναντι της επινοημένης Μεσογειακής,’  θα συμβάλουν οπωσδήποτε σημαντικά στην παραπέρα’  κατοχύρωση και αναγνώριση της.