’ 

Άρχισε η συγκομιδή με σχετικά καλές αποδόσεις και ποιότητα

Καλή έως υψηλή αναμένεται η σοδειά στην Κρήτη

Τώρα και μερικές μέρες έχει αρχίσει η συγκομιδή και η παραγωγή λαδιού νέας σοδειάς.’  Η αρχή έγινε κυρίως στην Κίσσαμο’  και σιγά -σιγά επεκτείνεται στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο και λιγότερο στο Λασίθι.

dokimi_elaioladou_200x300.jpgΟι πρώτες ενδείξεις για τις αποδόσεις και την ποιότητα ήταν ’ σχετικά καλές. Στα Χάνια (Πλάτανος, Κολυμβάρι, Αστρικας) οι πρώτες αποδόσεις ήταν ’ 5-5,5/1 και στο Ρέθυμνο (Πέραμα) ήταν’  4-4,5/1. που για την αρχή της περιόδου θεωρούνται καλές. Οι οξύτητες επίσης κυμανθήκαν μεταξύ 0,33-0,45 βαθμούς και εκτιμώνται σαν πολύ καλές. Οι δακοπροσβολές που είχαν παρατηρηθεί κατά περιοχές εκτιμάται ότι τελικά είχαν επιπτώσεις μονό ποσοτικά αφού όπως πολλοί παραγωγοί λένε, οι προσβεβλημένοι καρποί’  έπεσαν από τον αέρα.

Η’  αναμενομένη παραγωγή στην Κρήτη φέτος εκτιμάται οπωσδήποτε υψηλότερη από την περυσινή και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 100-120 χιλ τόνους,’  παρά το ότι οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος δεν ήταν και τόσο ευνοϊκές.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η’  σχετική ανομβρία του Φθινοπώρου δεν επέδρασαν οπωσδήποτε’  ευνοϊκά στην ανάπτυξη του καρπού και την ελαιοποίηση, περιόρισαν όμως τις δακοπροσβολές. Πρόσφατα είχαμε και’  σημαντικές ζημιές και από χαλαζόπτωση’  που όμως σημειωθήκαν σε συγκεκριμένες’  περιοχές όπως’  στην περιοχή του Δήμου Λευκής στην Σητεία.