’ 

22-10-10.Αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται ο ΣΕΔΗΚ’  ως ’ ΝΠΔΔ

Μετέχουν σ'αυτόν’  63 Δήμοι της Κρήτης

Αναβαθμίζεται και ισχυροποιείται ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ’ αφού το έργο του πρόκειται να συνεχιστεί στο μέλλον’  με την μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1473 της’  6 Σεπτεμβρίου. ’ Στον νεοϊδρυόμενο ΣΕΔΗΚ- ΝΠΔΔ μετέχουν με ομόφωνες αποφάσεις τους 63 Δήμοι της Κρήτης από τους οποίους 21 είναι από τα Χανιά, 11 από το Ρέθυμνο, 24 από το Ηράκλειο και 7 από το Λασίθι. ’ Ως έδρα του νέου φορέα (όπως και του προηγούμενου) ορίζονται τα Γραφεία της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου, ενώ γραφεία του ιδρύονται στις ΤΕΔΚ και των άλλων Νομών της Κρήτης.

____-300x200.jpgΈτσι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ’  Γ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνης,’  οι προσπάθειες των’  60 Ελαιοκομικών Δήμων που με πρωτοβουλία τους’  συγκρότησαν το 2001 τον ΣΕΔΗΚ σαν ΝΠΙΔ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία) και που στήριξαν τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες του, δικαιώνονται. Παράλληλα όμως ’ ανοίγουν και’  τον δρόμο στους ’ νέους Καλλικρατικούς’  Δήμους ’ που θα προκύψουν μετά τις εκλογές,’ ’  να ’ αναπτύξουν με ασφαλώς πιο αποτελεσματικό και ενιαίο ’ τρόπο τις δικές τους προσπάθειες για την ελαιοκομία’  του νησιού που αποτελεί ένα σημαντικό πολιτισμικό και οικονομικό πόρο για την Κρήτη.

Ήδη, ο Δήμαρχος’  Ρεθύμνης ως Αντιπρόσωπος του Δήμου της έδρας του’  νέου ΣΕΔΗΚ -ΝΠΔΔ σύμφωνα με τον Νόμο (3463/2006,αρθ.246) με έγγραφο του προσκαλεί τους Αντιπροσώπους’  των 63 Δήμων’  την 23 Νοεμβρίου ημέρα Τρίτη και ώρα 12.00 ’ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης’ ’ ’  σε συνεδρίαση με θέματα:

1. Εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και 3 Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής,

2.Αποδοχή της κινητής και ακίνητης περιουσίας, των πιστώσεων, των αρχείων, του εξοπλισμού και των προγραμμάτων του υφιστάμενου ΣΕΔΗΚ ΝΠΙΔ.

3. Καθορισμό’  του τρόπου οικονομικής εξυπηρέτησης του Συνδέσμου.

Εννοείται ότι η θητεία’  της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα εκλεγεί ’ θα διαρκέσει σύμφωνα με τον Νόμο μέχρι την εγκατάσταση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής που θα εκλεγεί από τους αντιπροσώπους που θα εκλέξουν’  οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι μετά την εγκατάσταση τους.

Υπόψη ότι ο νεοϊδρυόμενος ΣΕΔΗΚ’  θα λειτουργεί σύμφωνα με τα άρθρα 245-251 του Ν 3463/2006 ενώ ο υπάρχων ΣΕΔΗΚ (ΝΠΙΔ) θα συνεχίσει την λειτουργία του μέχρι την μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων, των αρχείων και προγραμμάτων κλπ στον νεοϊδρυθέντα πράγμα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις τέλη του τρέχοντος η αρχές του νέου έτους.

Δήμοι που μετέχουν στον νέο ΣΕΔΗΚ

Στον νέο ΣΕΔΗΚ ως Σύνδεσμο ΝΠΔΔ συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη του οι παρακάτω 63 Δήμοι από τους αντίστοιχους νομούς της Κρήτης.

Νομός Χανίων: Μετέχουν οι εξης 21 ’ Δήμοι: Χανίων,’  Κολυμβαρίου,’  Κρυονερίδας,’  Βάμου,’  Πλατανιά,’  Ανατολικού Σελίνου,’  Ελευθερίου Βενιζέλου, Ν. Κυδωνίας,’  Γεωργιούπολης,’  Κεραμειών, Μηθύμνης,’  Μουσούρων,’  Φρε,’  Σούδας,’  Πελεκάνου,’  Βουκολιών,’  Ακρωτηρίου,’  Ιναχωρίου, Καντάνου,’  Κισάμου,’  θερίσου,.

Νομός Ηρακλείου: Μετέχουν οι εξής 24 Δήμοι: Ηρακλείου, Ν. Καζαντζάκη, Ζαρού,’  Βιάνου,’  Αρκαλοχωρίου, ’ Αρχανών,’  Αστερουσίων,’  Γαζίου,’  Γοργολαινης,’  Γόρτυνας, Γουβών,’  Επισκοπής,’  Κόφινα,’  Θραψανού, Κρουσώνα, Μαλίων,’  Μοιρών,’  Νέας Αλικαρνασσού,’  Ρούβα,’  Τεμένους,’  Παλιανής,’  Τυμπακίου,’  Χερσονήσου, Τυλίσου.

Νομός Ρεθύμνης: Μετέχουν οι εξής 11 Δήμοι: Ρεθύμνης,’  Κουρητών,’  Νικηφόρου Φωκά ,’  Συβρίτου, Λάμπης,’  Ανωγείων,’  Φοίνικα,’  Γεροποτάμου,’  Λαππαίων,’  Αρκαδίου, και Κουλούκωνα.

Νομός Λασιθίου: Μετέχουν οι εξής 7 Δήμοι: Αγίου Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, ’ Ιτάνου, ’ Νεάπολης,’  Μακρύ Γιαλού και ’ ’ Λεύκης.

Στόχοι του νέου Συνδέσμου

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η οργάνωση εκθέσεων προβολής του προϊόντος, διαγωνισμών ποιότητας, μέσων συσκευασίας και μέσων ενημέρωσης σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

_____-_300x200.jpg•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η προώθηση της κατανάλωσης παρθένου ελαιολάδου από επιχειρήσεις προετοιμασίας, η προσφοράς φαγητών, γλυκών και άλλων εδεσμάτων.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η προώθηση της βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου με εκπόνηση και υποβολή σχετικών προτάσεων και υλοποίηση αναλογών έργων ή μέτρων σε επίπεδο ομοειδών γειτονικών Δήμων.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η συμβολή στην κατάρτιση των ελαιοπαραγωγών στην παραγωγή προϊόντος Πιστοποιημένου, ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Ολοκληρωμένης διαχείρισης και Βιολογικής καλλιέργειας.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η παροχή συνδρομής για τον εκσυγχρονισμό και την βελτιστοποίηση της απόδοσης των Συνεταιρικών και Ιδιωτικών επιχειρήσεων έκθλιψης, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου που λειτουργούν στα όρια των Δήμων.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η συνδρομή στην εξεύρεση και εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η οργάνωση Παρατηρητηρίου Αγοράς του ελαιόλαδου το οποίο θα ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς και τις επιχειρήσεις εμπορίας για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, τις εκτιμήσεις για την παραγωγή, την κατανάλωση, τα αποθέματα, και τις εισαγωγές και εξαγωγές του προϊόντος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ____-200x300.jpg’  Η προστασία και αξιοποίηση των ελαιώνων περιβαλλοντικής αξίας και δένδρων εξαιρετικού καλούς η μνημειακού χαρακτήρα, των αρχαιολογικών μνημείων και ευρημάτων που σχετίζονται με την πολιτισμική κληρονομιά της ελαιοκομίας της Κρήτης.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η προώθηση της ίδρυσης και λειτουργία μουσείων ελιάς σε αναπαλαιωμένα Ελαιοκομικά κτίρια των Δήμων και η συγκρότηση Δικτύων προβολής και λειτουργίας αυτών.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η παραγωγή και έκδοση ειδικών έντυπων που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και την αύξηση της κατανάλωσης του Κρητικού ελαιόλαδου.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η ανάπτυξη συνεργασιών με ανάλογους Συνδέσμους και Φορείς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η προστασία και αποκατάσταση ελαιώνων από υπερβολική ή πλημμελή χρήση αγροχημικών, πλημμύρες, διάβρωση του εδάφους, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, παγετούς και άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Η κατάρτιση μελετών και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων, έργων και δράσεων σχετικά με τους προαναφερθέντες στόχους με χρηματοδότηση από αντίστοιχα Τοπικά, Εθνικά ή Κοινοτικά Προγράμματα.

•’·’ ’ ’ ’ ’ ’  Κάθε άλλη ενέργεια, δράση ή πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αναβάθμιση της ελαιοκομίας και την διάθεση των προϊόντων της.