’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Εκδόσεις ’ βιβλίων «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής»

Με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε από τον διαγωνισμό «ΕλαιοΓευσίες» 2006 εκδόθηκε το 2007 βιβλίο με τίτλο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στην Ελληνική και Αγγλική, στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται επίσημη ανάδειξη των ουσιαστικών διαφορών Μεσογειακής και Κρητικής Διατροφής και επισημαίνεται’  το γεγονός ότι η Μεσογειακή δεν αποτελεί υπαρκτό πρότυπο αλλά επιχειρηματική’  επινόηση.’  Το βιβλιο αυτό, που είχε σημαντική απήχηση,’  συντομα εξαντληθηκε ακολουθησαν δυο επενεκδόσεις του οι οποιες και αυτές εξαντληθηκαν.

5-______.150x300.jpgΤελευταία με βάση το υλικό που συγκεντρώθηκε από τους Διαγωνισμούς Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που εγιναν το 2010 προετοιμάστηκε νέα βελτιωμένη και διευρυμένη έκδοση, του Βιβλίου Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή με προσθήκη νέων θεμάτων αλλά και νέων αυθεντικών συνθέσεων επώνυμων οικοκυρών από όλη την Κρήτη. Η εκδοση είναι ηδη ετοιμη και αναζητεί χορηγο για της εκδοση

Τα νέα κεφάλαια τεκμηριώνουν την προέλευση της «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» από την Προϊστορική και Μινωική Κρήτη, επιβεβαιώνουν την συνέχεια και εξέλιξή της μέχρι σήμερα ενώ συγχρόνως αναφέρονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία, την ορθή χρήση του στο μαγείρεμα και στο τηγάνισμα αλλά και στον ρόλο της βρώσιμης χλωρίδας του νησιού στην γευστική και υγιεινή αξία της. Παράλληλα παρουσιάζουν στοιχεία ερευνών για την αναγνωρισιμότητα της Κρητικής Διατροφής καθώς και τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές.

Έτσι, δημιουργείται μια πανοραμική άποψη της Κρητικής Διατροφής που, όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες του βιβλίου, αποδεικνύει την ενιαία προέλευση και τα κοινά χαρακτηριστικά της διατροφής των Κρητικών.’