’ 

Ενθουσιώδης Συμμετοχή στον’  Διαγωνισμό «Ρεθεμνιώτικες-Αμαριώτικες Γεύσεις»

Πλημμύρισε το «Πάνακρον» από Γεύσεις και Κόσμο!

Οι’  55’  εξαιρετικές συνθέσεις Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, που παρουσιάστηκαν’  στον Διαγωνισμό «Ρεθεμνιώτικες και Αμαριώτικες Γεύσεις» που έγινε το Σάββατο 12 Ιουνίου στο Κτήμα ΠΑΝΑΚΡΟΝ,’  amari_omilia.jpgεξέπληξαν πράγματι το πλήθος’  των ’ ’ επισκεπτών που’  πήγαν να ’ δούν ’ τον Διαγωνισμό αλλά και την ίδια την Κριτική Επιτροπή. Μεγάλη εντύπωση έκανε’  η’  συγκινητική και αυθόρμητη’  συμμετοχή’  στον Διαγωνισμό από Οικοκυρές ’ της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου και του Ρεθύμνου. Οικοκυρές από τον Φουρφουρά, την Γέννα, την Αγ. Φωτεινή, το Άνω Μέρος, τους Αποστόλους, το Γερακάρι,’  τη Βισταγή, το Καλογέρου, την Παντάνασσα, τα Πλατάνια, τον Μέρωνα, το Νευς Αμάρι, το’  Μοναστηράκι την Επισκοπή αλλά και την πόλη του Ρεθύμνου, πολλές συνοδευόμενες από τους συζύγους τους, μετάφεραν τις συνθέσεις που παρασκεύασαν στο σπίτι τους στο κτήμα «Πάνακρον»’  και τις τοποθέτησαν στην αίθουσα του διαγωνισμού που είχε κατάλληλα διαρρυθμιστεί .

Έτσι, το γραφικό κτήμα «Πάνακρον» που εχει δημιουργηθεί με κρατική ενίσχυση από τους Δήμους Κουρητών και Συβρίτου μέσα στις εκτάσεις της Σχολής Ασωμάτων, με τους ξενώνες, την ταβέρνα, την πισίνα και τους εξαιρετικά διαμορφωμένους εξωτερικούς’  χώρους του, πλημμύρισε από παραδοσιακές γεύσεις αλλά και πολύ κόσμο. Εκτιμάται ότι μαζί με τους διαγωνιζόμενους, συγκεντρώθηκαν συνολικά ’ πάνω από’  200 άτομα’  που έμειναν ενθουσιασμένοι από την πρωτότυπη εκδήλωση που οργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δημους Ρεθύμνου, Συβρίτου και Κουρητών.

’ Η εξέλιξη των διαδικασιών του διαγωνισμού.

Τα φαγητά που παρουσιάστηκαν, κατάλληλα διακοσμημένα από τις διαγωνιζόμενες, τοποθετηθήκαν στα τραπέζια αξιολόγησης δίπλα από ’ μια ’ επιγραφή που έφερε’  το όνομα του φαγητού και του διαγωνιζομένου και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

amari_diagonizomenoi1.jpg

amari_diagonizomenoi3_.jpg

’ Ακολούθησε φωτογράφηση των Φαγητών και των διαγωνιζόμενων’  και στην συνέχεια διαγωνιζόμενοι και’  επισκέπτες συγκεντρώθηκαν σε άλλη αίθουσα όπου αναπτύχτηκαν από τους Οργανωτές’  οι’  στόχοι και η σημασία του διαγωνισμού

Ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Πετρακάκης και’  ο Αντιδήμαρχος Δ. Κουρητών’  κ. Καραμπασάκης’ ’  καλωσόρισαν τις οικοκυρές που’  με συγκινητική προθυμία, όπως είπαν, προσήλθαν εθελοντικά’  και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της όλης οργάνωσης ενώ παράλληλα συγχάρηκαν τον ΣΕΔΗΚ για την πρωτοβουλία του να οργανώσει παρόμοιους διαγωνισμούς σε όλη την Κρήτη.

Ο κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, ευχαρίστησε και αυτός τις οικοκυρές για την ουσιαστική amari_dimarhoi.jpgσυμβολή τους στην ανάδειξη του πλούτου’  των συνθέσεων που διαθέτει η παραδοσιακή Κρητική διατροφή και που, όπως τόνισε, ’ είναι ανάγκη’  ειδικά κάτω από τις σημερινές περιστάσεις’  να προβληθεί και να καθιερωθεί’  όχι μονό στο διαιτολόγιο’  των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών τουριστών της Κρήτης γιατί αποτελεί πράγματι μια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού’  που αποδείχτηκε από επίσημες ιατρικές έρευνες ότι εχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία. Η προβαλλόμενη από πολλούς τελευταία όπως είπε « Μεσογειακή Διατροφή» αποτελει ένα’  επινοημένο πρότυπο που ουδέποτε υπήρξε αφού όπως είναι γνωστό η διατροφή στις’  Μεσογειακές χώρες’  διαφέρει πάρα πολύ από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή.

Ο ΣΕΔΗΚ, όπως είπε, ’ θα αξιοποιήσει τις περίπου 300 συνταγές που έχουν συγκεντρωθεί ’ από όλη την Κρήτη με την έκδοση ενός καλαίσθητου βιβλίου της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στο όποιο θα περιληφθούν επώνυμα’  οι συνταγές όλων των διαγωνισμών.

Συγχαρητήρια μηνύματα για ’ την εκδήλωση έστειλαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχ. Καρχιμακης και οι Βουλευτές Ρεθύμνου κ.κ. Όθωνας και Κεφαλογιάννη οι όποιοι δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν.

Διαφορές ’ Κρητικής και Μεσογειακής ’ Διατροφής

Μετά τους χαιρετισμούς, ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ’  Δρ. Νίκος Μιχελάκης, παρουσίασε με προβολή μια σύντομη εισήγηση με θέμα « Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Ομοιότητες και Διαφορές» κατά την οποία αφού σύντομα παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη της Κρητικής Διατροφής η οποία όπως τόνισε εχει τις ρίζες της στην Μινωική Κρήτη και έφθασε ως τις μέρες μας περνώντας από γενιά σε γενιά ’ μεταφερόμενη από ’ μανά σε κόρη, υπογράμμισε ότι’  εχει σαν βασικό στοιχείο της την χρήση άφθονου παρθένου ελαιολάδου. Αντίθετα, όπως τόνισε, ’ το επινοημένο πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ,’  προορίζεται να εξυπηρετήσει ποικίλα επιχειρηματικά κυρίως συμφέροντα και ιδίως την προώθηση των μη παρθένων ’ υποβαθμισμένων’  ελαιόλαδων που ’ προωθούνται από τις μεγάλες πολυεθνικές βιομηχανίες και αλυσίδες τροφίμων.

Επομένως, όπως τόνισε, υπάρχει και’  σκοπιμότητα αλλά και ανάγκη, εμείς στην Κρήτη που παράγουμε κατά 95% και άνω ελαιόλαδο εξαιρετικό παρθένο, να αποδυθούμε σε αγώνα υπέρ της’  ’ Κρητικής διατροφής και της ’ επαναφοράς της ’ όχι μονό στα σπίτια μας άλλα και στα εστιατόρια και στις ταβέρνες του νησιού.

Το βιβλίο «Άτλας» της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

Στην προώθηση ενός τέτοιου στόχου θα συμβάλλει σημαντικά η έκδοση’  ενός βιβλίου’  «άτλαντα»’  της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής στο όποιο θα περιλαμβάνονται και οι 300 αυθεντικές και επώνυμες συνταγές που παρουσιάστηκαν από οικοκυρές της Κρήτης στους 5 Διαγωνισμούς παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους Μελή του οργάνωσε σε διάφορες περιοχές σε όλους τους Νομούς της Κρήτης.

Στο βιβλίο αυτό, το όποιο θα αποτελέσει τον «Γεωγραφικό Άτλαντα» της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής σε όλο το νησί και’  θα αποδεικνύει ότι’  κοινή βάση της είναι το ελαιόλαδο και τα προϊόντα της Κρητικής γης, θα περιλαμβάνονται και κεφάλαια’  για την’  ιστορική της εξέλιξη της Κρητικής διατροφής και την Μινωική καταγωγή της, την αντιδιαστολή της από την επινοημένο πρότυπο της’  Μεσογειακής διατροφής αλλά και κεφάλαια για τα ποιοτικά και υγιεινά χαρακτηριστικά του’  ελαιολάδου που αποτελεί το βασικό στοιχείο της κ.α. προετοιμάζεται ήδη από τον ΣΕΔΗΚ και αναζητούνται χορηγοί για την έκδοση του.

Η αξιολόγηση των Φαγητών του Διαγωνισμού

Στην συνέχεια έγινε’  αξιολόγηση των 55 συνθέσεων που παρουσιάστηκαν από την Κριτική Επιτροπή στην οποία μετείχαν ο amari_kritiki_epitropi_.jpgΜανόλης Καλλέργης-Γιατρός Παθολόγος, ο Χάρης Χαρωνίτης - Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, ο Γιώργος Κατσαβίδης - Αρχιμάγειρας, ο’ ’ Ο Ιωάννης’ Παντελιδάκης Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Π/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου και ο Κλεόνικος Σταυριδάκης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Π/θμιας Εκπ/σης Ρεθύμνου.

Η Επιτροπή βαθμολόγησε κάθε φαγητό με βάση 5 κριτήρια. Γεύση, Εμφάνιση, Υγιεινή, Παράδοση και Ελαιόλαδο. Δηλαδή κάθε φαγητό πήρε 25 βαθμούς.

Μετά την επεξεργασία της Βαθμολογίας στα καλυτέρα φαγητά θα’  απονεμηθούν αργότερα, σε άλλη εκδήλωση, Βραβεία, Έπαινοι και Εύφημες Μνείες, ενώ όλα, ’ εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού,’  θα περιληφθούν μαζί με το όνομα του διαγωνιζομένου, τα υλικά και την εκτέλεση σε ειδικό’  βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που θα εκδώσει ο ΣΕΔΗΚ και στο όποιο θα’  περιλαμβάνονται ανάλογα πιάτα από διάφορες περιοχές της Κρήτης.

’ ’ ’ ’ ’ ’ 

Οι Διαγωνιζόμενες και τα Παρασκευάσματα τους

Οι οικοκυρές που’  έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό ήταν οι εξής:

Στραπάτσα Μαρία (Σ.Γ.Φ), Φουρφουράς-Μελιτζάνες με πατάτες και ξινόχοντρο

Αντωνάκη Δήμητρα (Σ.Γ.Φ), Φουρφουράς-Σαλιγκάρια με χλωροκούκια και μάραθα

Κουτρουμπάκη Αγάπη (Ε.Ε.Σ.Π),Επισκοπή-Κολοκυθανθούς και αμπελόφυλλα με μάραθο

Ζουμπουλάκη Δωροθέα, Γέννα-Μελιτζάνες με πατάτες και ξινόχοντρο

Νοταροπoύλου-Ζουμπουλάκη Μαρία(Π.Σ.Γ.Ε), Γέννα-Χοιρινό με πατάτες

Καλλινικάκη Άννα (Π.Σ.Α.Μ), Άνω-Μέρος-Κουνέλι με αγκινάρες

Κουτελιδάκης Αντώνιος, Γερακάρι-Κουνέλι στιφάδο

Βελονάκη Μαρία (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Λιανίδες στιφάδο

Φουντουλάκη Ειρήνη (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Χταπόδι με ελιές

Μανούσακα Ευαγγελία(Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Χοιρινό με λιαστή ντομάτα

amari_fagito2.jpg

amari_fagito7.jpg

amari_fagito6_.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------Γαλεράκη Κωστούλα(Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Ντολμαδάκια με κιμά και ρύζι

Πετράκη Ελένη(Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Αγκινάρες με κουκιά

Τερζιδάκη Ανδρονίκη(Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Ρεβίθια με ξινόχοντρο

Καλλιτσουνάκη Ελένη, Βισταγή-Ντολμάδες

Βαμιεδάκη Ευαγγελία (Π.Σ.Γ.Ε), Αγ. Φωτεινή-Χοχλιοί με χόντρο

Στρατιδάκη Αγάπη, Γερακάρι-Χοιρινό κρέας με μπαρμπουνοφάσουλα

Τριπολιτάκη Αργυρώ (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Ρομπογιαννάκη-Κυδωνάκη Βάλια, Ρέθυμνο-Ντολμαδάκια με κληματόφυλλα

Νικολακάκη Αικατερίνη (Π.Σ.Γ.Ε), Αγ. Φωτεινή-Κουνέλι αγκιναράτο

Τσουτσουδάκη Μαρία (Π.Σ.Γ.Ε), Παντάνασσα-Χοχλιοί με κολοκύθια

Ιερωνυμάκη Αμαλία(Π.Σ.Γ.Ε),Παντάνασσα-Αρνίσια κοιλιά με κολοκύθια

Μαράκι Ιουλία, Μέρωνας-Καβρουμάς

Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Νεύς Αμαρίου &’ ’  Πολιτιστικός Σύλλογος «ΣΑΜΙΤΟΣ» Νεύς Αμαρίου-Οψιγιά-Μπουρανί

Βροντάκη Κωνσταντίνα, Μοναστηράκι-Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι

’ amari_fagito5.jpgamari_fagito4.jpgamari_fagito3.jpg

 

 

 

 

 

 

---Καπελώνη Μαρία, Ρέθυμνο-Τσιτσιριστά χόρτα με χοιρινό

Λελεδάκη Μαρία (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Αρνί με σταμναγκάθι άγριο

Σπυριδάκη Μαρία (Π.Σ.Γ.Ε), Γέννα-Χοιρινό με ακουρνοπόδους

Βουμβουράκη Ελευθερία (Π.Σ.Β), Βισταγή-Σύγκλινα

Ρομπογιαννάκη-Κυδωνάκη Βάλια, Ρέθυμνο-Παστός μπακαλιάρος με τσιγαριαστά άγρια χόρτα

Γιουκάκη Παρασκευή, Μέρωνας-Λαγός συντριμάς

Αντωνάκη Δέσποινα (Σ.Γ.Φ), Φουρφουράς-Νερόπιτες

Τερζιδάκη Ευμορφία (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Αγριασφάραγγα ομελέτα

Μαρκίδη Δέσποινα (Γ.Σ.Ε),Αποστόλοι-Σφουγγάτο

Τερζιδάκη Ελένη (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Χοχλιοί μπουμπουριστοί

Δραμιτινού Αικατερίνη (Π.Σ.Γ.Ε), Καλογέρου-Κοιλιδάκια σφουγκάτο

Λίτινα Νίτσα (Π.Σ.Γ.Ε), Πλατάνια-Μπουμπουριστοί χοχλιοί

Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Νεύς Αμαρίου & Πολιτιστικός Σύλλογος «ΣΑΜΙΤΟΣ» Νεύς Αμαρίου-Οψιγιά, Σφουγκάτο

Βροντάκη Στέλλα, Μοναστηράκι-Χορτόπιτες

Νεονάκη Μαρία (Π.Σ.Γ.Ε), Αγ. Φωτεινή-Φωτοκόλυβα

Πετράκη Ελένη (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Γουλίδι

Νικολακάκη Νίκη (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Χοιρινό γλυκόξινο

Καπελώνη Μαρία, Ρέθυμνο-Εφτάζυμο

Τρουλλινού Αργυρή (Σ.Γ.Φ), Φουρφουράς-Ψωμί χωριάτικο

Μακρυγιαννάκη Μαρία (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Λαδοκούλουρα με αλουσιά

Πολιτάκη Μαρία (Π.Σ.Γ.Ε), Παντάνασσα-Εφτάζυμο

Διαμαντάκη Μαρία (Π.Σ.Α.Μ), Άνω-Μέρος-Λουκούμια τσικαλιού

Γυναικείος Συνεταιρισμός «ΕΡΑΤΩ», Ξεροτήγανα

Μαρινάκη Ρούλα (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Πίτα με ελαιόλαδο και ταχίνι

Βελονάκη Αργυρώ (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Πετράκη Αλέκα’  (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Χορτόπιτα σπιτική

Μακρυγιαννάκη Μαρία (Ε.Ε.Σ.Π), Επισκοπή-Κολοκυθόπιτα

Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Νεύς Αμαρίου & Πολιτιστικός Σύλλογος «ΣΑΜΙΤΟΣ» Νεύς Αμαρίου-Οψιγιά,’  Ανεβατές χορτόπιτες

Γαργερού Πέτρα (Π.Σ.Γ.Ε), Αποστόλοι-Πηχτή