’ 

Σημαντικά Συμπεράσματα και Προτάσεις από την Επίσκεψη Ισπανών στην Κρήτη

’ Συνάντηση στο Δήμο Ρεθύμνου και Επισκέψεις’  σε Μνημειακές ’ Ελιές και Αρχαιότητες

Με’  ανταλλαγή απόψεων και εξαγωγή συμπερασμάτων και προτάσεων μεταξύ ΣΕΔΗΚ και Ισπανών ’ συνεχίστηκε και ispanoi_sto_dimo_rethymnou.jpgολοκληρώθηκε την Πέμπτη’  (3/6) η επίσκεψη της Ομάδας 18 Ισπανών ’ από την Κοινοπολιτεία Taula del Senia , στην Κρήτη.

Κατά την συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου τους Ισπανούς υποδέχτηκε ο’  Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και’  Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης ο οποίος αφού ανέπτυξε την σημασία της Ελαιοκομίας για την Κρήτη, τόνισε την ανάγκη ’ συνεργασίας όλων των Ευρωπαϊκών χωρών’  ’ για την επίλυση των προβλημάτων που την απασχολούν.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων μετά την οποία ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης διατύπωσε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις των δυο πλευρών που είχαν συνοπτικά ως εξής:

’ ’ 

’ ’ ’  Προβλήματα διάθεσης του Ελαιολάδου

Οι τιμές του ελαιολάδου χύμα που είναι στα ίδια επίπεδα και στην Ελλάδα και Ισπανία έχουν πέσει σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα τα οποία’  οδηγούν, εάν συνεχιστούν, σε εγκατάλειψη της Ελαιοκαλλιέργειας.

Απαιτείται λήψη άμεσων και σοβαρών Μέτρων από την πλευρά της Ε.Ε. η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται διατεθειμένη να το πράξει.

Η υποβολή συντονισμένων αιτημάτων από την πλευρά των Κυβερνήσεων η οποία θα συνοδεύεται και υποστηρίζεται’  από ανάλογα αιτήματα και υπομνήματα’  ενός διευρυμένου κύκλου Συνεταιρικών, Συνδικαλιστικών και Αυτοδιοικητικών Οργανώσεων εκτιμάται ότι, ’ εάν οργανωθεί σωστά, μπορεί να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Βασικό αίτημα πρέπει να είναι η εξεύρεση ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος προστασίας των τιμών παραγωγού η έστω η βελτίωση του υπάρχοντος της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης με απλοποίηση της εφαρμογής του και αύξηση του επιπέδου των τιμών αναφοράς για την έναρξη της εφαρμογής του από 1,77 ευρώ που είναι σήμερα σε 2.50 ευρώ για το εξτρα Παρθένο.

Η’  ’ Ορολογία «Μνημειακά Ελαιόδεντρα»

Μετά από συζητήσεις που έγιναν από την πρώτη ημέρα της επίσκεψης των Ισπανών διευκρινίστηκε και έγινε αποδεκτη η ispanoi_sta_pal.roumata.jpgΟρολογία που πρέπει ’ να χρησιμοποιείται για τα παλαιά μεγάλης ηλικίας ελαιόδεντρα.

Ο ΣΕΔΗΚ’  αναγνωρίζει’  ως’  «Μνημειακά,’  ελαιόδεντρα» εκείνα που, εκτός των άλλων, ’ ’ έχουν’  περίμετρο κορμού πάνω από 10 μέτρα και επομένως έχουν ηλικία άνω των 2.500-3000 ετών, ’ η’  ελαιόδεντρα’  που έχουν ιδιαίτερη αισθητική, ή σχετίζονται με την ιστορία , την θρησκεία ή τις τοπικές παραδόσεις. Με βάση τα κριτήρια αυτά ο ΣΕΔΗΚ έχει ήδη’  χαρακτηρίσει σαν Μνημειακά’  10 δέντρα σε όλη την Κρήτη και έχει ανοιχτή’  την’  διαδικασία για αναγνώριση και άλλων, με βάση όρους που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ.

Σαν βασικοί στόχοι της αναγνώρισης και ανάδειξης’  των’  Μνημειακών ελαιοδέντρων στην Κρήτη έχουν τεθεί η προστασία και διατήρηση τους αλλά και’  η αξιοποίηση τους για τον’  εμπλουτισμό της ενδοχώρας με αξιοθέατα που θα συμβάλουν στην προώθηση του’  εσωτερικού Τουρισμού και την προβολή του Ελαιολάδου.’ ’ 

Οι Ισπανοί’  της Taula del Senia ονομάζουν «Χιλιà³χρονα Ελαιόδεντρα’  (Olivos Millenarios),’  ελαιόδεντρα με περίμετρο 1,5 -8 μέτρων (με διάμετρο άνω των 0,5 -1,3μ . περίπου)’  και στην περιοχή τους έχουν καταμετρήσει ’ κάποιες χιλιάδες με στόχο την διάθεση του ελαιολάδου που παράγεται από αυτά’  με καλύτερες τιμές.

Στην Κρήτη’  ανάλογα ελαιόδεντρα υπάρχουν’  πάρα πολλά και ίσως ’ αποτελούν το 1/5’  και πλέον των ελαιοδέντρων του νησιού και ’ αριθμούν περί τα 6-7 εκατ. συνολικά.

Μεσογειακή ή Τοπική Διατροφή

Συζητήθηκε και έγινε αποδεκτό ότι η’  «Μεσογειακή διατροφή» αποτελεί’  ένα επινοημένο διατροφικό πρότυπο το οποίο ουδέποτε υπήρξε αφού είναι γνωστό ότι η διατροφή’ ’  στις’  διάφορες Μεσογειακές χώρες αλλά και στις επί μέρους περιοχές τους’  είναι τελείως διαφορετική.

Για τον λόγο αυτό σωστά η Κρήτη προωθεί την « Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» σαν’  πρότυπο που’  υπήρξε και με τεκμηριωμένες επιστημονικές έρευνες’  αποδείχτηκε σαν ευεργετικό για την υγεία, χάρη στο ότι βασικό συνθετικό της είναι το παρθένο ελαιόλαδο.

Παράλληλα στην περιοχή της Taula del Senia προωθείται το τοπικό διατροφικό πρότυπο και μάλιστα γίνονται εκδηλώσεις βραβεύσεως’  ταβερνών και εστιατόριων που το χρησιμοποιούν.

’ ’ 

’ Επισκέψεις σε Μνημειακές Ελιές και’  Αρχαιότητες

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης, μετά την υποδοχή των ξένων που έγινε στο Δημαρχείο Χανίων και’  την αλληλοενημέρωση σχετικά με τα ispanoi_stin_elia_vouvon.jpgispanoi_stin_kandano.jpgθέματα’  που απασχολούν την Ελαιοκομία των δυο πλευρών, η αποστολή των Ισπανών συνοδευόμενη από τον Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκη επισκέφτηκε τις Μνημειακές Ελιές ’ στις Βούβες, τα Π. Ρούματα, την Κάντανο και’  την Παλαιόχωρα.

Στις Βούβες τους Ισπανούς υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος κ. Πολυχρονίδης και η Αντιδήμαρχος κ. Καραπατακη οι οποίοι τους ενημέρωσαν για το Μουσείο Ελιάς και την ονομαστή ’ Μνημειακή Ελιά που υπάρχει εκεί.

Στα Π. Ρούματα ’ τους Ισπανούς υποδέχτηκε και’  ενημέρωσε ο Δ. Σύμβουλος του Δήμου Βουκολιών κ. Λουφαρδάκης ενώ ’ στην Κάντανο η υποδοχή

και ενημέρωση έγινε από τους Δ. Συμβούλους κ.κ. Κουκουβιτάκη και Φιωτάκη.’ 

Η αποστολή κατέληξε στην Παλαιόχωρα όπου’  παρουσία του Δημάρχου κ. Ζουριδάκη επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε στο Μουσείο Ακριτών της ispanoi_sto_museum_akriton.jpgΕυρώπης’  στο οποίο υπάρχει και ο ισπανός Ακρίτας Ελ Σιντ.

Κατά την δεύτερη ημέρα της παραμονής τους στην Κρήτη οι Ισπανοί μετά την συνάντηση ανταλλαγής απόψεων που είχαν’  με τον ΣΕΔΗΚ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου επισκέφτηκαν τις αρχαιότητες της Φαιστού και της Γόρτυνας, όπου ενημερώθηκαν για τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο που υπάρχουν εκεί από τον Αρχαιολόγο κ. Ζαχ.’  Βασιλάκη. Παράλληλα ’ στην Γόρτυνα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την Μνημειακή Ελιά που υπάρχει κοντά στις αρχαιότητες να ’ ενημερωθούν σχετικά από τον Δήμαρχο κ. Δαριβιανάκη.

Τέλος οι Ισπανοί επισκέφτηκαν και την Κνωσό όπου είχαν ανάλογη ενημέρωση για τα ελαιοκομικά αρχαιολογικά ευρήματα. ’