Ελαιόλαδο και ’ Μνημειακά Ελαιόδεντρα

’ θέματα συνάντησης ΣΕΔΗΚ και ’ Ισπανών

Ενημερωτικές συναντήσεις στους Δήμους Χανίων και Ρεθύμνου και Επισκέψεις στις Μνημειακές Ελιές Βουβών, Π. Ρουμάτων, Καντάνου, Γόρτυνας και Αρχαιολογικούς χώρους

Η ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιοδέντρων σαν πολύτιμων στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η αξιοποίηση τους για την προώθηση του τουρισμού στην ενδοχώρα αλλά και του ίδιου του ελαιολάδου θα αποτελέσουν τα θέματα ispania_elaiones2.jpgεπίσκεψης Ομάδας 18 Ισπανών που θα επισκεφθούν’  την Κρήτη στις 2 και 3 Ιουνίου.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται στα πλαίσια συνεργασίας του ΣΕΔΗΚ και’  της Κοινοπολιτείας «TAULA DE SENIA» της Ισπανίας η οποία έχει αρχίσει τώρα και ένα χρόνο με στόχο την από κοινού εξέταση και προώθηση θεμάτων σχετικών με τα Μνημειακά ελαιόδεντρα και γενικότερα το Ελαιόλαδο.

Στην αποστολή των Ισπανών περιλαμβάνονται η Πρόεδρος της Κοινοπολιτείας και Δήμαρχος της Ulltecona’  κυρία Nuria Brusca, ο Δήμαρχος κ. Eleuterio Gimeno, Πρόεδροι Συν/κων Οργανώσεων, στελέχη’  Ελαιοτριβείων, τεχνικοί και επιστημονικοί συνεργάτες κ.α

Στο πρόγραμμα της 2/ήμερης παραμονής της Ομάδας των Ισπανών περιλαμβάνεται ενημερωτική συνάντηση που θα γίνει το πρωί της Τετάρτης 2 Ιουνίου’  από 08.00-09.30’  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με παρουσίαση εισηγήσεων’  σχετικά με την γενική κατάσταση της Ελαιοκομίας και ιδιαιτέρα τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα των δυο πλευρών.

Ανάλογη συνάντηση θα γίνει και την επόμενη ημέρα Πέμπτη 3 Ιουνίου από 09.00 έως 10.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου με σκοπό την διατύπωση προτάσεων για κοινές δράσεις στα Μνημειακά ελαιόδεντρα’  και την παρά πέρα συνεργασία’  των δυο πλευρών.

Και στις ’ δυο συναντήσεις θα υπάρχει μετάφραση από τα Ισπανικά στα Ελληνικά και μπορούν να τις παρακολουθήσουν’  στελέχη από’  Δήμους Μέλη του ΣΕΔΗΚ και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας’  της παραμονής των Ισπανών στην Κρήτη περιλαμβάνονται’  επισκέψεις στην Μνημειακή Ελιά και το Μουσείο Βουβών, τις Μνημειακές ελιές Π. Ρουμάτων και Καντάνου’  και το Μουσείο Ακριτών της Ευρώπης στην Παλαιόχωρα. Σε κάθε χώρο θα’  έχουν ενημερώσεις από εκπροσώπους των αντίστοιχων Δήμων..

Στο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας’  περιλαμβάνονται επισκέψεις στην Φαιστό,’ ’  Γόρτυνα,’ ’  Κνωσό και Μουσείο Ηρακλείου, όπου με μέριμνα του ΣΕΔΗΚ θα έχουν σχετική ενημέρωση από αρχαιολόγους και ξεναγούς για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο που υπάρχουν στους χώρους αυτούς ενώ περνώντας από την Γόρτυνα’  θα έχουν την ευκαιρία να δουν και την Μνημειακή ελιά της Γόρτυνας και να ενημερωθούν από εκπροσώπους του Δήμου.