Με ’ Εξαιρετική Επιτυχία’ ’ οι Εκδηλώσεις «Δρόμοι της Ελιάς» ’
και ’ στο Λασίθι.
Ανάλογες Εκδηλώσεις προετοιμάζονται και στο Ηράκλειο
Εξαιρετική επιτυχία σημείωσαν οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών «Δρόμοι της Ελιάς» που οργανώθηκαν το Σάββατο 17 Απριλίου στον Νομό Λασιθίου,’ ενώ’ ξεπέρασαν τα αναμενόμενα οι συμμετοχές αλλά και ο ενθουσιασμός ’ στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις ’ ’ που έγινε την ίδια μέρα στο Μόχλο.
Οι Εκδηλώσεις αυτές, ’ που οργανώθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, την Νομαρχία’ και ΤΕΔΚ Λασιθίου καθώς και τους Δήμους Σητείας, Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου και Νεάπολης σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής, Πολιτισμού και Αγωγής Υγείας Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Λασιθιου, αποτελούν συνέχεια’ παρόμοιων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά και στο Ρέθυμνο και θα ακολουθηθούν από ανάλογες που σχεδιάζονται ’ για τον’ Νομό Ηρακλείου.
’ Οι’ Εκδηλώσεις του Ηρακλείου θα επικεντρωθούν στις ζώνες των Δήμων Ρούβα, Ζαρού και Γόρτυνας και θα περιλάβουν επισκέψεις σε Αρχαιολογικά Μνημεία, Μνημειακα Ελαιοδεντρα και Μουσεία Ελιάς, Ημερίδα Ελια και Λάδι στα Σχολεία καθως ’ και Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που θα γίνουν στη Γέργερη.
Στις Εκδηλώσεις του Λασιθίου που πραγματοποιήθηκαν στην ζώνη Καβούσι, Πλάτανος, Μόχλος συμμετείχαν πάνω από 60 Εκπαιδευτικοί της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθιου, ενώ στον διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής’ έλαβαν μέρος συνολικά 71 Οικοκυρές από’ περιοχές Ιεράπετρας και Σητείας.
Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων στο Λασίθι περιέλαβε επίσκεψη στην Μνημειακή’ Ελιά στον Αζοριά, Ημερίδα με θέμα « Ελιά και Λάδι’ στα Σχολεία» που έγινε στο Καβούσι, ξεναγήσεις εξ αποστάσεως για τους Μινωικούς οικισμούς στα νησιά Ψείρα και Μόχλος και παρακολούθηση του διαγωνισμού «Στειακες και Γεραπετριτικες Γεύσεις» στο Μόχλο.
’ Επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά του Αζοριά
’ Οι Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στις Εκδηλώσεις ’ μετακινήθηκαν ’ το πρωί του Σαββάτου ’ από την Σητεία, την Ιεράπετρα και Αγ, Νικόλαο με πούλμαν που διέθεσαν οι Δήμοι και έφθασαν στο Καβούσι όπου με την βοήθεια 15 ΙΧ αυτοκινήτων που προσφέρθηκαν από’ κατοίκους’ του Καβουσίου, μεταφέρθηκαν στον Αζοριά. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαστορακης, ο Αντιδήμαρχος κ. Τσικαλουδακης, ’ ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπαχλιτζανάκης και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα χαρακτηριστικά’ και την σημασία της άνω των 3000 ετών Ελιας αλλά και τα σχέδια των παραγόντων του Καβουσίου’ για την μελλοντική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.
’ Η Ημερίδα « Ελιά και Λάδι στα Σχολεία»
’ ’ ’ Μετά την επίσκεψη στον Αζοριά οι Εκπαιδευτικοί επέστρεψαν στο Καβούσι όπου στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου’ πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία» παρουσία του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αναστασάκη ο οποιος χαιρέτησε την Εκδήλωση και του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Μαστοράκη ο οποίος συντόνισε και τις εργασίες.’ Χαιρετισμο, ’ ’ ο οποιος και αναγνώστηκε, ’ ’ απέστειλε’ ο’ Υφυπουργός’ Αγροτικής’ Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκης, ενω τους Εκαπαιδευτικους καλωσόρισε’ ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλογου Καβουσίου κ. Κουδουμογιανάκης . Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης’ η Γεν. Γραμματέας της Νομαρχίας Λασιθιου κ. Ε. Μπρεδάκη καθως και ’ οι Δ/ντές της Δ/θμιας κ. Βασιλάκης και της Π/θμιας κ. Σολυδάκης.’ ’ Μετά τους χαιρετισμούς ’ ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμματισμένων εισηγήσεων για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή ’ από τον Καθ. ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας κ. Γ. Φραγκιαδακη και για’ την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική σημασία της Ελαιοκομίας και των Μνημειακά Ελαιόδεντρων από ’ τον Δρ. Νίκο Μιχελάκη Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ’ ’ προτάσεις’ για την συνεργασία Σχολείων και Αυτοδιοίκησης για την Ελιά και το Ελαιόλαδο ’ από τις ’ Υπεύθυνες Αγωγής Υγείας’ κυρίες ’ Πεδιαδίτη και’ Λιανά.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία τέθηκαν αρκετα και σημαντικά θέματα που απαντηθηκαν απο τους Εισηγητές και η Ημεριδα τελείωσε με την εξαγωγή’ συμπερασμάτων.
Τα Συμπεράσματα της Ημερίδας
Τα συμπεράσματα της Ημερίδας όπως τα συνόψισε, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής,’ ’ ο Επιστημονικός’ Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης,’ είχαν ως εξής
Η Ελαιοκομία μαζί με το Τουρισμό αποτελούν τους δυο βασικούς’ πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης για την Κρητη’ και γιαυτο όλοι έχουμε υποχρέωση να’ συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των’ προβλημάτων’ τους και’ την ’ αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους.
Η συνεργασία μεταξύ Αυτοδιοίκησης και Εκπαίδευσης, οπως φαινεται ’ από το ενδιαφέρον και των δυο πλευρών σε όλους τους Νομούς, ’ δείχνει ότι μπορεί να προχωρήσει και ’ μπορεί να καταστεί πολύ αποδοτική ’ στα θέματα ’ της ανάδειξης της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της ελιάς και της υγιεινής αξίας της Κρητικής διατροφής και του παρθένου ελαιόλαδου με πολλές και ποικίλες δράσεις
Στον τομέα’ της Υγείας’ πρέπει’ προβληθεί η "Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή" που έχει σαν βάση το παρθένο ελαιόλαδο και’ να αντιδιασταλεί από το κατασκευασμένο πρότυπο της Μεσογειακής’ Διατροφής το οποιο’ προτείνει οποιοδήποτε ελαιόλαδο και επομένως και τα ύποπτα ραφιναρισμένα. Πρέπει επίσης ’ να συσταθεί’ στους γονείς και στο κοινό η αποφυγή της προτίμησης φαγητών και τηγανητών που παρασκευάζονται’ στις Ταβέρνες με σπορέλαια και μαλιστα πολυχρησιμοποιημένα’ τα οποια’ είναι οχι μονο επιβλαβή αλλα και επικίνδυνα’ για την υγεία
Στον τομέα του Πολιτισμού προέχει η ανάδειξη και αξιοποίηση’ των 25’ Αρχαιολογικών Μνημείων και’ Μνημειακών Ελαιοδέντρων’ που έχει ήδη επισημάνει και αναδείξει ο ΣΕΔΗΚ με επιτόπια προβολή αλλα και με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα (DVD,’ www.sedik.gr, www.polelia.gr).’ ’ ’ ’ Στα Σχολεία μπορούν να γίνουν,’ ενημερωτικές’ δράσεις, προβολές, επιδείξεις και επισκέψεις’ στα Ελαιοκομικα Μνημεία, Μνημειακα Ελαιόδεντρα, Μουσεία Ελιάς κ.α.’ σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και τους Δημους ώστε να καλυτερη οργάνωση και’ υψηλότερη’ αποτελεσματικότητα των δράσεων.
Στον τομέα του Περιβάλλοντος πρέπει να επισημανθεί ο θετικός ρόλος των ελαιώνων ως’ φυσικού δάσους της Κρήτης και ο αρνητικός ρόλος των -ευτυχώς λιγων- ακατάλληλων και ακραίων δράσεων με φυτοφαρμακα’ και’ ζιζανιοκτόνων καθως ’ και των λιγων περιπωσεων μη ορθής διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιουργείων.
Ξεναγήσεις στους Μινωικούς Οικισμούς στην Ψείρα και Μόχλος
Οι Εκπαιδευτικοί μετά την επίσκεψη στην Ελιά στον Αζοριά και την Ημερίδα στο Καβούσι, ακολουθώντας την διαδρομή των Δρόμων της Ελιας του προγράμματος, ’ μετακινήθηκαν στον Πλάτανο, όπου ’ δίπλα στο «Καφέ Πανόραμα»’ υπάρχει εγκατεστημένη από τον ΣΕΔΗΚ’ εικονογραφημένη πινακίδα σχετικά με τον Μινωικό οικισμό στην Ψείρα και τα αξιόλογα ελαιοκομικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.
’
Στην θέση αυτή, με θέα την Ψείρα έγινε "τηλεξενάγηση",’ ’ ’ από τον Dr. Tom Brogan Αρχαιολόγο Δ/ντη του’ Κέντρου Αρχαιολογίας Παχιάς Άμμου,’ για τον Μινωικό οικισμό που άκμασε πριν χιλιετίες στην Ψείρα ’ και τα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί .
Η διαδρομή’ συνεχίστηκε ’ καταλήγοντας ’ στο Μόχλο, όπου’ μπροστά στην Εικονογραφημένη πινακίδα του ΣΕΔΗΚ που έχει τοποθετηθεί εκεί μεταξύ των Ταβερνών, και με θέα το νησί του Μόχλου και τον εκει μινωικό οικισμο οι Εκπαιδευτικοί ’ ενημερώθηκαν και πάλι ’ από τον κ. Brogan για τα πολύ σημαντικά στοιχεία του ’ Μινωικού οικισμού ’ που υπηρξε ’ στο νησί του Μόχλου και τα αξιόλογα ελαιοκομικά ευρήματα που βρέθηκαν εκεί.