’ 

Περιηγητικές Εκδηλώσεις ’ Εκπαιδευτικών

Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη’ 

Διαδρομές στο Λασίθι

Καβούσι- Αζοριάς - Ψείρα - Μόχλος

Στο Λασίθι συνεχίζονται,’ ’  το Σάββατο 17 Απριλίου, οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις Εκπαιδευτικών’  «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη» που πραγματοποιήθηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στο’  πρόγραμμα’  των εκδηλώσεων στο Λασίθι περιλαμβάνεται ’ επίσκεψη’  στην Μνημειακή Ελιά στον Αζοριά Καβουσίου, ξεναγήσεις για τα ελαιοκομικά ευρήματα στους Μινωικούς’  Οικισμούς’  στην Ψείρα και’  Μόχλος, Ημερίδα « Ελιά και Λάδι στα Σχολεία» ’ που θα γίνει’  στο Καβούσι, ’ καθώς και Διαγωνισμό Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις» που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στο Μόχλος.

nisi_moxlos.jpgΟι Εκδηλώσεις αυτές, ανάλογες των οποίων έχουν προγραμματιστεί ’ και στο Ηράκλειο’  οργανώνονται’  στο Λασίθι από τον ΣΕΔΗΚ σε’  συνεργασία με τους Υπεύθυνους’  Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και’  Αγωγής Υγείας’  και των δυο βαθμίδων’  Εκπαίδευσης του Νομού Λασιθίου ’ και τελούν υπό την αιγίδα και υποστήριξη της ’ Νομαρχίας’  και ΤΕΔΚ Λασίθι και των Δήμων Ιεράπετρας, Σητείας, Αγ. Νικολάου και Νεάπολης.’ 

Στο πρόγραμμα των Εκδηλώσεων’ ’  του Λασιθίου που θα γίνουν με Πούλμαν που θα διατεθούν από τους Δήμους περιλαμβάνονται αυτή την φορά επισκέψεις σε μερικά μόνο από τα πολλά αξιοθέατα’  - στάσεις των «Δρόμων της Ελιάς» που υπάρχουν στο Λασίθι, τα οποία’  επιλέχθηκαν ώστε η επίσκεψη τους να είναι’  πρακτικά’  εφικτή’  μέσα’  σε μια μέρα.

Στόχοι των Εκδηλώσεων

Οι Περιηγητικές Εκδηλώσεις’  Εκπαιδευτικών’  που οργανώνονται με συντονισμό του ΣΕΔΗΚ σε όλη την Κρήτη αποτελούν την αρχή ’ ’ γενικότερου σχεδίου δράσης που αποφασίστηκε σε συναντήσεις του ΣΕΔΗΚ με τους’  Υπεύθυνους’  της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης όλης της Κρήτης, που έγιναν τελευταία ’ στα Χανιά και Ηράκλειο. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται ένα δεύτερο στάδιο δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στα Σχολεία από τους Εκπαιδευτικούς σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους’  προκειμένου να υπάρξει μια ’ ’ ευαισθητοποίηση του κοινού και’  ιδιαίτερα της νεολαίας ’ για την ανάγκη και σκοπιμότητα ’ ’ ανάδειξης’  της’ ’  Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής’  σημασίας’  της Ελιάς στην Κρήτη’  καθώς και την Υγιεινή αξία του’  Κρητικού Ελαιολάδου και της Κρητικής Διατροφής

Και αυτό γιατί,’  όπως τονίζεται από τους Οργανωτές, όπως διαπιστώνεται τελευταία, ’ ’ παρατηρείται ’ μια ξενομανία και μια σοβαρή χαλάρωση των’  παραδοσιακών δεσμών ’ των κατοίκων του νησιού ’ και ’ ιδιαίτερα της νεολαίας για τα ’ τοπικά προϊόντα ’ και τα παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα και ειδικά το ελαιόλαδο. ’ 

Τα σπορέλαια’ ’  έχουν εισβάλει στο νησί, όπως διαπιστώνει κανείς από την παρουσία τους στα Σούπερ’  Μάρκετ και στις Ταβέρνες, αλλά και σε νοικοκυριά του νησιού, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος αρχίζει να αδιαφορεί’ ’  και να ανοίγει την κερκόπορτα για την άλωση του νησιού και κατά επέκταση της Χωράς, από’  τα ξένα προϊόντα και’  πρότυπα..

Γιαυτό μια προσπάθεια προσέγγισης’  όλου του πληθυσμού και ιδιαιτέρα της νεολαίας, ’ που μπορεί και πρέπει να αρχίσει στα Σχολεία σε συνεργασία με τους Εκπαιδευτικούς, ’ κρίνεται σήμερα επιβεβλημένη και απαραίτητη.’ ’ ’ 

Και οι Εκδηλώσεις αυτές πρέπει να αποτελέσουν το ’ εγερτήριο σάλπισμα’  για μια γενικότερη’  αντίδραση και αντίσταση ’ κάτω από τις εξελίξεις της σύγχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει όλους του τομείς και βέβαια τον τομές της Ελαιοκομίας που αποτελει βασικό πυλώνα η οικονομίας της Κρήτης

Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων

’ ’ ’ ’  Το Πρόγραμμα των Εκδηλώσεων της 17 Απριλίου αρχίζει ’ με’  αναχώρηση των Εκπ/κων που θα δηλωσουν συμμετοχή με Πούλμαν των Δήμων που θα αναχωρήσουν στο 8.30 π.μ. από Σητεία, Ιεράπετρα και Αγ. Νικόλαο και θα κατευθυνθούν στο Καβουσι όπου θα επισκεφτούν την Μνημειακή Ελιά στον Αζοριά.

iereies_kavousiou.jpgΘα ακολουθήσει Ημερίδα «Ελιά και Λάδι στα Σχολεία» ’ που θα γίνει στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Καβούσι και θα περιλαμβάνει σύντομες εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες για την Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή και την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική σημασία της Ελιάς καθώς και για τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνεργασία Εκπαιδευτικών με τον ΣΕΔΗΚ και τους Δήμους στα Σχολεία.

Στην συνέχεια οι Εκπαιδευτικοί θα μετακινηθούν στον Πλάτανο από όπου θα ξεναγηθούν -εξ αποστάσεως- από τον Dr. Tom’  Brogan Αρχαιολόγο Δ/ντη του’  Κέντρου Αρχαιολογίας Π. Άμμου,’  για τον Μινωικό οικισμό της Ψείρας και τα σχετικά με την Ελιά και το Ελαιόλαδο ευρήματα που έχουν βρεθεί εκεί.

Οι διαδρομή θα συνεχιστεί με επίσκεψη στο Μόχλος όπου’  οι Εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν από τον κ. Brogan για τα πολύ αξιόλογα ’ Ελαιοκομικά’  ευρήματα στον Μινωικό οικισμό’  στο νησί του Μόχλου.

Ο Διαγωνισμός «Στειακές και Γεραπετρίτικες Γεύσεις»

Μετά τις ενημερώσεις στους’  Εκπαιδευτικούς’  θα’  γίνει επίδειξη των Φαγητών και Παρασκευασμάτων του Διαγωνισμού «Γεραπετρίτικες και Στειακές Γεύσεις» ο οποίος θα γίνει στο Μόχλος και στον οποίο θα παρουσιαστούν από οικοκυρές και Συλλογικούς Φορείς’  διάφορες τοπικές συνθέσεις Παραδοσιακών Φαγητών της περιοχής.

Τα Φαγητά αυτά θα αξιολογηθούν από Ειδική’  Επιστημονική Κριτική Επιτροπή και τα καλύτερα από αυτά θα βραβευτούν σε Παγκράτια Εκδήλωση μαζί με εκείνα που θα’  διακριθούν σε’  άλλους ανάλογους διαγωνισμούς που γίνονται στην Κρήτη. με’  απονομή Βραβείων, Επαίνων και Εύφημων Μνειών.’ ’ 

Όλα τα διαγωνιζόμενα Φαγητά και Παρασκευάσματα, ανεξαρτήτως αν τύχουν κάποιας διάκρισης, εφόσον καλύπτουν τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού’  θα περιληφθούν μαζί με το όνομα του διαγωνιζομένου, τα υλικά και την εκτέλεση σε ειδικό’  βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» που θα εκδώσει ο ΣΕΔΗΚ και στο όποιο θα’  περιλαμβάνονται ανάλογα πιάτα από διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Η διενέργεια του διαγωνισμού θα καλυφθεί’  από τα τοπικά ΜΜΕ (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνα)’  ενώ θα παρουσιαστεί και από την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ’ ’  www.sedik.gr

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι’  Εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Εκδηλώσεις’  πρεπει να κάνουν σχετική τηλεφωνική δήλωση στους’ ’  Υπευθύνους Π/θμιας 28410 27226 και Δ/θμιας 28410 27228 το συντομότερο έχοντας υπόψη ότι οι θέσεις στο Πούλμαν είναι συγκεκριμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στον Διαγωνισμό’  πρεπει να λάβουν γνώση των όρων και διαδικασιών και να υποβάλλουν σχετική Αίτηση. Σχετική ενημέρωση θα βρουν στους ’ Δήμους Σητείας ( κ. Κατερίνα Ζερβάκη ) και Ιεράπετρας ( κ. Καίτη’  Γιατζάκη) καθώς και στους’  Τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους των περιοχών Σητείας και Ιεράπετρας.