Με ’ Εξαιρετική Επιτυχία οι «Δρόμοι’ της Ελιάς»’ στο ’ Ρέθυμνο.
Αθρόα ’ Συμμετοχή’ και Μεγάλο Ενδιαφέρον ’ ’ των Εκπαιδευτικών και των δυο Βαθμίδων
Με εξαιρετική’ επιτυχία’ πραγματοποιήθηκαν στις 20 Μαρτιου’ οι ’ Περιηγητικές Εκδηλώσεις’ Εκαπαιδευτικών «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη»’ που αυτή την φορά κινήθηκαν σε ’ Διαδρομές στο Ρέθυμνο.’
Η συμμετοχή των ’ Εκπαιδευτικών’ της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης’ Ρεθύμνου στις Εκδηλώσεις παρά τον εθελοντικό χαρακτήρα της ήταν πράγματι πολύ μεγάλη αφού και τα δυο πούλμαν που διέθεσε ο Δήμος Αρκαδίου υπερπληρώθηκαν ενώ αρκετοί ακολούθησαν’ τις διαδρομές και με δικά τους αυτοκίνητα αυξάνοντας σε’ 70’ ’ ’ συνολικά τους ’ συμμετέχοντες.
Οι Εκδηλώσεις αυτές, που οργανώθηκαν’ ’ από τον ΣΕΔΗΚ σε’ συνεργασία με τους Υπεύθυνους’ Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και’ Αγωγής Υγείας’ και των δυο βαθμίδων’ Εκπαίδευσης του Νομού Ρεθύμνου ’ και τελούσαν ’ υπό την’ αιγίδα και συνδρομή της Νομαρχίας’ και ΤΕΔΚ Ρεθύμνου καθώς και των Δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου, ’ αποτελούν συνέχεια παρόμοιων Εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου στα Χανιά και θα ακολουθηθούν’ και από άλλες ανάλογες που θα οργανωθούν μετά το Πάσχα στο Ηράκλειο και Λασίθι.’
Στόχοι των Εκδηλώσεων
Βασικός στόχος των εκδηλώσεων, ’ όπως δήλωσε ’ ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ’ και Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης, είναι ’ η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα της νεολαίας της Κρήτης’ για ’ την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική σημασία της Ελιάς και την Υγιεινή αξία’ της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής που έχει σαν βάση το ελαιόλαδο. Στόχος που αποκτά ιδιαίτερη σημασία’ σήμερα,’ αφού,’ όπως διαπιστώνεται,’ ’ παρατηρείται’ μια’ χαλάρωση των’ παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων του νησιού και ιδιαίτερα της νεολαίας με την Ελιά και το Ελαιόλαδο’ ενώ η αντίστασή τους στην εισβολή ξένων νοοτροπιών και διατροφικών προτύπων’ που απειλούν’ την κοινωνική και ιστορική υπόσταση του τόπου,’ μειώνεται συνεχώς. Γι' αυτό, ’ ’ όπως δήλωσε, ο κ. Μαρινάκης, ’ μια’ ’ προσπάθεια προσέγγισης’ όλου του πληθυσμού που θα αρχίσει με Εκστρατεία’ από τα Σχολεία και θα οργανωθεί σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους της Εκπαίδευσης κρίθηκε επιβεβλημένη και απαραίτητη.
Οι Εκδηλώσεις αυτές, ’ όπως δήλωσε ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νικ Μιχελάκης σχετίζονται με ’ ’ την ’ ’ δημιουργία ’ ενός’ Δικτύου «Δρόμοι της Ελιάς στην Κρήτη»’ που’ υλοποιεί σιγά - σιγά’ από ’ έτη ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με Δήμους, Νομαρχίες και ’ ΤΕΔΚ αλλά και απλούς Ιδιώτες. Το Δίκτυο αυτό,’ θα περιλαμβάνει διάφορα επισκέψιμα ’ Ελαιοκομικά αξιοθέατα που έχουν σχέση με την Πολιτιστική και Περιβαλλοντική σημασία της Ελαιοκομίας και την Υγιεινή αξία του Ελαιολάδου όπως Αρχαιολογικά Μνημεία, Μουσεία Ελιάς, Μνημειακά Ελαιόδεντρα, Ελαιοκομικές εγκαταστάσεις και αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου κ.α .
Τα σημεία αυτά που έχουν ήδη αναδειχθεί σιγά -σιγά και συνεχώς συμπληρώνονται με’ μέσα διαφορές δράσεις και προγράμματα, όπως είπε ο κ. Μιχελάκης, ’ αριθμούν ήδη σε πάνω από 50 και βάζουν τις βάσεις για την δημιουργία ενός τεράστιου ανοιχτού Μουσείου που θα απλώνεται σε όλη την Κρήτη. Ενός Μουσείου που θα’ επιτρέπει μια’ συνεχή και διαρκή επαφή όχι μόνο των κατοίκων του νησιού αλλά και όλων των Ελλήνων και’ ξένων Τουριστών που επισκέπτονται το νησί’ με τον Πολιτισμό της Ελιάς και του Ελαιολάδου της Κρήτης.
Ο « Μύλος του Πρινάρη» και η Μνημειακή Ελιά στο Χρωμοναστήρι
Το πρόγραμμα των Εκδηλώσεων ’ «Δρόμοι της Ελιάς» ’ περιλάμβανε’ επισκέψεις’ των Εκπαιδευτικών του Ρεθύμνου σε Μουσεία Ελιάς, Αρχαιολογικά μνημεία και Μνημειακά ελαιόδεντρα στο Χρωμοναστήρι, τον Μαρουλά, το Χαμαλεύρι και τα’ Καψαλιανά.
Οι’ εκπαιδευτικοί’ που επέβαιναν σε δυο Πούλμαν που διέθεσε ο Δήμος Αρκαδίου και εκείνοι που ακολουθούσαν με ΙΧ, ’ συνοδευόμενοι από του Υπεύθυνους της Δ/θμιας κ. Βαμβακά’ και της Π/θμιας κκ. Παντελιδάκη και Σταυριδάκη, καθώς’ και τον Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ’ Νικ. Μιχελάκη, ’ έφθασαν στις 9.30 π.μ. στο Χρωμοναστήρι όπου τους υποδέχτηκαν ’ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης και ο κ. Νικ. Δεληγιαννάκης’ Μέλος του Τοπικού Συμβουλίου. Αρχικά επισκέφθηκαν το πολύ αξιόλογο’ Μουσείο ’ Ελιάς «Μύλος του Πρινάρι», που ιδρύθηκε με μέριμνα και δαπάνες του κ. Μιχάλη Πριναράκη, όπου αφού ενημερώθηκαν από τον κ. Στέλιο Τσόγκα Μέλος του Δ.Σ. της Πολιτιστικής Εταιρείας «Μύλος του Πρινάρη», είχαν την ευκαιρία να δουν και ένα αξιόλογο ντοκιμαντέρ που παρουσίαζε τις εργασίες’ του Ελαιοτριβείου’ την εποχή της λειτουργίας του.
Στην συνέχεια μετακινήθηκαν και θαύμασαν από κοντά το Μνημειακό Ελαιόδεντρο που υπάρχει πολύ κοντά στο Χωριό και ανήκει στον κ. Μιχάλη Ρισσάκη, ’ όπου ενημερώθηκαν από τον κ. ’ Νικ. Μιχελάκη σχετικά με την σημασία των Μνημειακών ελαιοδέντρων, τις δυνατότητες εκτίμησης της ηλικίας τους κ.α. ’ Για το συγκεκριμένο Ελαιόδεντρο ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι έχει περίμετρο κορμού περίπου 10μ. και διάμετρο 4,70μ και η ηλικία του με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται σε 2500-3000 χρόνια.
’ ’
Η Ημερίδα’ στην Βίλλα CLODIO
’ ’ Ακολούθησε μετακίνηση των Εκπαιδευτικών στην Βίλλα CLODIO όπου τους Εκπαιδευτικούς υποδέχτηκε ο Αντ/ρχης’ κ. Ανδρέας’ Κλάδος ο οποίος’ τους ενημέρωσε για το Στρατιωτικό Μουσείο που πρόκειται’ σύντομα να λειτουργήσει εκεί.
’ ’ ’ Στην συνέχεια ’ άρχισε η ’ προγραμματισμένη Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων που υπάρχει εκεί ’ παρουσία του ’ Προέδρου
’ του ΣΕΔΗΚ και Δήμαρχου Ρεθύμνου κ. Μαρινάκη, του’ Αντινομάρχη κ. Σταυρακάκη, του Αντιδημάρχου’ του Δήμου Αρκαδίου κ.’ Καλλιγιάννη’ και του’ Δ/ντη της Π/θμιας κ. Κουτάντου.
’ ’ Ημερίδα την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης άρχισε με ’ πρόλογο’ του κ. Μαρινάκη, και καλωσόρισμα της’ Προέδρου του Πολιτιστικού’ Συλλόγου ’ Χρωμοναστηρίου ’ κ. Χρίστας Παραγιουδάκη και ’ συνεχίστηκε παρουσίαση των Εισηγήσεων:
-«Η Ελαιοκομία’ στο Κοινωνικό και Φυσικό Περιβάλλον της Κρήτης. Θετικές και’ αρνητικές επιδράσεις. Μνημειακά ελαιόδεντρα.» που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Νίκο Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
-«Κρητική και Μεσογειακή Διατροφή. Ομοιότητες και Διαφορές και ο ρόλος του ελαιολάδου σε αυτές» που’ παρουσιάστηκε από τον Διαιτολόγο κ. Χάρη Χαρωνίτη.
- «Σχεδιασμός ενεργειών για’ ανάδειξη του ρόλου της’ Ελιάς’ και’ του Ελαιολάδου στα Σχολεία» που παρουσιάστηκαν από την κ. Αριστ. Βαμβακά, Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας’ Δ/θμιας Εκπ/σης και’ Κλεόνικο Σταυριδάκη,’ Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής’ Π/θμιας Εκπ/σης.
’ Ακολούθησε συζήτηση’ από την οποία ’ προέκυψε η’ κοινή’ βούληση’ ΣΕΔΗΚ και Εκπαιδευτικών για ανάπτυξη συνεργασιών ’ προκειμένου να προωθηθούν στην μαθητιώσα νεολαία οι αξίες που αντιπροσωπεύουν για την κοινωνική, οικονομική ζωή της Κρήτης η Ελιά και το Ελαιόλαδο.’ ’ ’ ’
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Τα Ενετικά Ελαιοτριβεία ’ στον Μαρουλά και τα Ρωμαϊκά στο Χαμαλεύρι
Μετά το Χρωμοναστήρι οι Εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν στον Μαρουλά όπου τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μάρκος Μαυρομάτης και ο Αρχαιολόγος κ. Κ. Γιαπιτζόγλου ο οποίος τους ξενάγησε στα θαυμάσια’ Ελαιοτριβεία του 16ου έως 19ου αιώνα που υπάρχουν εκεί.
Ακολούθησε μετάβαση στο Χαμαλεύρι όπου τους Εκπαιδευτικούς ξενάγησαν οι Αρχαιολόγοι κ.κ. Επ. Καπράνος και Νίκη Τσατσάκη στα πολύ αξιόλογα πρόσφατα ευρήματα Ελαιοτριβείου Ρωμαϊκών χρόνων.’ ’
’
’ ’
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Το Μουσείο Ελιάς στα Καψαλιανά’ ’ ’ ’ ’
Τέλος η περιήγηση κατέληξε στα Καψαλιανά όπου τους Εκπαιδευτικούς υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Αρκαδίου’ & Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ρεθύμνου κ. Μανωλακάκης και ο Ιδρυτής του Μουσείου Ελιάς που υπάρχει εκεί ο κ. Μύρων Τουπογιάννης ο οποίος ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου που δημιουργήθηκε με την ανάπλαση των’ εγκαταστάσεων του παλαιού Ελαιοτριβείου της Μονής Αρκαδίου που ’ έγινε με δική του φροντίδα.