ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΔΗΚ -’ ’  ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Για ευαισθητοποίηση Μαθητών για ’ την Ελιά και ’ το Ελαιόλαδο ’ 

 

Στόχος η ανάδειξη της Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικής και ’ Υγιεινής σημασίας ’ Ελιάς και Ελαιολάδου

 

’ ’ ’ ’ ’ ’  Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών’  για την Ελιά και Ελαιόλαδο’  ο ΣΕΔΗΚ έχει θέσει σε εφαρμογή από τον περασμένο Δεκέμβριο σχέδιο συνεργασίας του με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής , Πολιτιστικής και Αγωγής - Υγείας’  της’  Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης’  και στους τέσσερεις Νομούς της Κρήτης.

’ ’ ’ ’ ’ ’  Στα πλαίσια αυτά ’ πραγματοποιήθηκε χθες (1 Φεβρουαρίου) συνάντηση του ΣΕΔΗΚ ’ με τους Υπευθύνους των Νομών’  sinantisi_me_ekpaideutikous_heraklion200x300.jpgΗρακλείου και Λασιθίου στα Γραφεία της ΤΕΔΚ Ηρακλείου ’ ενώ ανάλογη συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί ’ τον περασμένο Δεκέμβριο και για τους Υπευθύνους των Νομών Χανίων και Ρεθύμνου στα Χανιά.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Στην συνάντηση που έγινε χθες στο Ηράκλειο από πλευράς ΣΕΔΗΚ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρέθυμνου, οι Δήμαρχοι κκ. Ροδιτάκης , Οικονομάκης, Μπομπολάκης, Στρατουδάκης και Κόκκινος καθώς και ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ’  Δρ.Νικ. Μιχελάκης.

Από πλευράς Εκπαίδευσης’  συμμετείχαν οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας : Πεδιαδίτη Φιλίτσα , Λιάνα Κρυσταλλένια, Στεφανάτου Εύα,’  Βιλανάκη Κατερίνα,’  οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών’  κ.κ. Γιαννουσοπούλου Μαρία , Ζαχαράτου Αγγελική , Πανακάκη Ελένη και οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής κ.κ. Σφακιανάκη Μαρία, και Αποστολάκης Δημήτρης.

Στόχος της’  συνάντησης αυτής ’ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης είναι η ανάπτυξη συνεργασίας με τους Εκπαιδευτικούς’  για την ευαισθητοποίηση της νεολαίας και η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος της για την πολιτιστική και περιβαλλοντική’  σημασία της Ελιάς και την υγιεινή αξία του ελαιολάδου. Ο στόχος αυτός τέθηκε μετά από’  την κοινή διαπίστωση ότι’  οι στενοί δεσμοί των κατοίκων της Κρήτης’  με την’  ελιά, το λάδι και τις σχέσεις τους με την ιστορία, την θρησκεία και τις παραδόσεις τους αλλά και την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή τους, ’ ’ αρχίζουν να χαλαρώνουν’ ’  στην περίπτωση των νέων,’  που δέχονται ισχυρές επιδράσεις από άλλα κυρίως ξενόφερτα πρότυπα.

Η ανάδειξη της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της Ελιάς και της υγιεινής αξίας του ελαιολάδου όπως δήλωσε ο Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των στόχων και ενδιαφερόντων και του ΣΕΔΗΚ αλλά και των Υπευθύνων της εκπαίδευσης. Γι αυτό ’ και’  οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αποβεί αμοιβαίως επωφελής.

Σχέδιο δράσης για ενημέρωση της νεολαίας.

Κατά την συνάντηση’  μετά από σύντομη ενημέρωση που έγινε από’  πλευράς’  ΣΕΔΗΚ και την παρουσίαση του έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού που υπάρχει διαθέσιμο ακλούθησε συζήτηση ’ μετά την οποία έγινε αποδεκτό το γενικό σχέδιο δράσης που ήδη είχε προταθεί και’  στα Χανιά.

Το σχέδιο αυτό ’ ’ ’ σε πρώτη φάση ’ ’ για τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου περιλαμβάνει πραγματοποίηση’  δυο ημερίδων - περιηγήσεων με’  συμμετοχή εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων οι όποιο βασικά ’ θα μετακινηθούν με πούλμαν που θα διαθέσουν οι Οργανωτές .

biblio_gnorizo_tin_elia200x300_.jpgΣτην ημερίδα του Ηρακλείου σχεδιάζεται επίσκεψη’ ’ ’  στις Μνημειακές ελιές στην Πανασό, την ’ Παλιάμα και ’ Γόρτυνα, στο Μουσείο Ελιάς στην Γέργερη και Βώρους, στις αρχαιότητες στην Γόρτυνα και Φαιστό κ.α.’ ’ 

Στην ημερίδα που θα γίνει στο Λασίθι σχεδιάζονται’  επισκέψεις και ξεναγήσεις σε Αρχαιότητες και Μουσεία στην Νεάπολη και ’ παχύ Άμμο, την Μνημειακή Ελιά Καβουσιου, τις αρχαιότητες’  στην Ψείρα και Μόχλο κ.α

Και στις δυο ημερίδες θα γίνουν παρουσιάσεις εισηγήσεων σχετικά με τα θέματα του Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής αξίας της Ελιάς και της Υγιεινής αξίας του Ελαιόλαδου από ειδικούς ομιλητές.

Γενικά το σχέδιο δράσεων’  που έγινε αποδεκτό για υλοποίηση σε όλη την Κρήτη περιλαμβάνει:

1.Συναντήσεις’  συνεργασίας του ΣΕΔΗΚ με τους ειδικούς ’ Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης’  της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης ’ όλων των Νομών ώστε να καθοριστούν τα’  συγκεκριμένα πλαίσια της συνεργασίας .

2.Ημεριδες -Περιηγήσεις’  Εκπαιδευτικών που επιθυμούν και άλλων ενδιαφερόμενων’  σε σημεία που έχουν σχέση με τον Πολιτιστική και Περιβαλλοντική αξία της Ελιάς και την Υγιεινή αξία του ελαιολάδου Κατά τις Περιηγήσεις αυτές θα γίνουν επισκέψεις σε’  Αρχαιολογικά μνημεία και’  Μνημειακά Ελαιόδεντρα, καθώς και σε περιοχές που διατηρούν δεσμούς με την παραδοσιακή Κρητική Διατροφή.’ ’ 

Στην Οργάνωση των’  Ημερίδων - Περιηγήσεων αυτών θα κληθούν να συμμετάσχουν εκτός του ΣΕΔΗΚ και των ’ Φορέων της ’ Εκπ/σης , οι ΤΕΔΚ, οι Νομαρχίες και οι Δήμοι στις περιοχές των οποίων θα γίνουν οι περιηγήσεις.’ 

3.Ανάπτυξη δράσεων στα Σχολεία (ενημερώσεις, επιδείξεις,’  προβολές, επισκέψεων κλπ)’ ’  για ενημέρωση των μαθητών.

4. Οργάνωση εκδηλώσεων’  σε επίπεδο Νομού για βραβεύσεις Μαθητών που θα διακριθούν στις’  δράσεις’ ’  που θα οργανωθούν από τα Σχολεία

Ενημερωτικό υλικό ΣΕΔΗΚ

’ ’ ’ ’ 

Έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό του ΣΕΔΗΚ

’ ’ ’ ’ ’  Στα πλαίσια της συναντησης ο ΣΕΔΗΚ ενημέρωσε τους Υπευθύνους ότι στα πλαίσια της συνεργασία του με τα Σχολεία’  θα’  μπορούσε να’  διαθέσει’  το έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό που έχει παραγάγει με διάφορες δράσεις και προγράμματα και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Βιβλία: «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη»,’  «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στα Ελληνικά και Αγγλικά, «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη» Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία , Οικονομία ( Πρακτικά Δ/θνους Συμποσίου 2002) και το βιβλίο «Γνωρίζω την Ελιά»’  κατάλληλο για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού’  η ’ έκδοση του οποίου ’ πραγματοποιήθηκε πρόσφατα .

Φυλλάδια: 3/πτυχο’  για την ιστορική, πολιτιστική’ ’  και διατροφική αξία του Κρητικού ελαιολάδου σε 6 γλώσσες, 2/πτυχα για το Δίκτυο « ΕλαιοΓευσίες» κ.α

Ντοκιμαντέρ (DVD)’ ’  με τίτλο « Κρητικό Ελαιόλαδο - το Μυστικό της Μακροζωίας» διάρκειας 30΄στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» διαρκείας 30΄στα Ελληνικά.