8-1-10. Διεθνή καρτέλ διαφεντεύουν
την πολυδιασπασμένη εσωτερική αγορά !
Ελλειψη ανταγωνισμου και παραμορφωση’ της διεθνους αγοράς
Οι τιμές του ελαιολάδου στο επίπεδο του παραγωγού είναι φανερό ότι ’ τα τελευταία χρόνια ελέγχονται’ πλήρως από λίγες Μεγάλες Επιχειρήσεις’ που εδρεύουν στην Ιταλία και Ισπανία, έχοντας παρακλάδια’ τους και στην χώρα μας. Ο νόμος της ’ προσφοράς και της ζήτησης έμεινε μόνο στην θεωρία.
’ Στην πράξη, λιγότεροι από 10 μεγάλοι πολυεθνικοί Διατροφικοί Όμιλοι και Βιομηχανίες τελικά ’ έχουν κυριαρχήσει’ στην Κοινοτική και ’ παγκόσμια αγορά και είναι φανερό ότι ’ διαμορφώνουν τις τιμές χωρίς κανένα ’ ανταγωνισμό μεταξύ τους. Και η πρακτική αυτή δυστυχώς διευκολύνεται από την’ πολυδιάσπαση που επικρατεί από πλευράς προσφοράς στην Ελληνική αγορά αλλά και την αδυναμία η ’ και αδιαφορία των ενδιάμεσων πωλητών (ελαιοτριβείων κ.α) ’ να διαπραγματευτούν τις τιμές.
Η’ ανυπαρξία ανταγωνισμού’ διαπιστώνεται και από τις’ διακυμάνσεις των’ τιμών παραγωγού’ στην Ισπανία, Ιταλία και Κρήτη, οι οποίες ’ δείχνουν να μην έχουν καμιά ’ σχέση’ με τις διακυμάνσεις στην Παγκόσμια, Κοινοτική και Εθνική παραγωγή. ’ ’ Εξαίρεση αποτέλεσε η διεθνής ’ άνοδος των τιμών’ παραγωγού στο επίπεδο των 3-4 €’ κατά την περίοδο ’ 2005/6 ’ ’ που είναι φανερό πως ’ προκλήθηκε από’ την εξαιρετικά ’ χαμηλή’ παραγωγή σε επίπεδο Κοινότητας σε δυο συνεχείς περιόδους!
Βέβαια οι Διατροφικοί ’ Όμιλοι και οι μεγάλες ’ Βιομηχανίες προκειμένου να δημιουργήσουν εικόνα και ψυχολογία υπερπροσφοράς, παρουσιάζουν συνήθως δικές τους διογκωμένες εκτιμήσεις παραμορφωνοντας την εικονα της αγοράς. Πρόσφατο παράδειγμα ’ οι περυσινές’ εκτιμήσεις του γνωστού’ ’ Διατροφικού Ομίλου SOS που παρουσίαζαν την παραγωγή της Ισπανίας αυξημένη κατά 250 χ.τ. Όμως «νερό στο μύλο» των Πολυεθνικών’ φαίνεται να ρίχνουν ηθελημένα η αθέλητα και’ τα υπερβολικά διογκωμένα στατιστικά στοιχεία που οι ελαιοπαραγωγικές χώρες- μεταξύ των όποιων και η δική μας -’ παρουσιάζουν ’ αβασάνιστα στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. ’
Έτσι, η φετινή Κοινοτική παραγωγή εκτιμάται σε’ ’ 2.148 χ.τ.’ ’ έναντι 1933 χ. της περυσινής, αυξημένη ’ δηλαδή κατά 215 χ.τ.. πράγμα που οφείλεται’ στις αυξημένες παραγωγές που εδωσαν κυρίως’ η Ισπανία (1200 χ.τ) αλλά και η Ελλάδα (348 χ.τ.). Ωστόσο η εκτίμηση για ’ την Ελλάδα τουλάχιστο είναι φανερό ότι είναι εξωπραγματική και δεν φαίνεται να ’ ισχύει ούτε κατά το ήμισυ!
’ ’
Πολυδιασπασμενη και ανεξέλεγκτη ’ η εσωτερική αγορά.
Όμως η ’ κυριαρχία των καρτέλ από πλευράς ζήτησης βρίσκει’ κατάλληλο έδαφος να ευδοκιμήσει’ στην ’ χαοτική ’ και ανεξέλεγκτη και πολυδιασπασμένη ’ εσωτερική αγορά μας.
Στην Κρήτη μόνο, υπάρχουν περίπου 650’ φορείς (ελαιοτριβεία, έμποροι, ΑΣΟ) που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι έμποροι η ως’ μεσάζοντες’ για να διατεθεί το ελαιόλαδο των παραγωγών ’ στις λίγες’ Βιομηχανίες που εδρεύουν στην κυρίως Ιταλία. Έτσι, η εσωτερική μας ’ αγορά ’ εμφανίζει μια’ τεράστια ’ πολυδιασπασμένη προσφορά,’ που’ επιτρέπει στους αγοραστές να έχουν άφθονες ’ επιλογές και στους πωλητές να στερούνται την δυνατότητα και’ στοιχειώδους’ διαπραγμάτευσης.
Από την άλλη πλευρά η ’ αποθήκευση’ του ελαιολάδου’ κυρίως στα ελαιοτριβεία, ’ ’ χωρίς’ βέβαια επιβάρυνση του παραγωγού αλλά και χωρίς καμμια νόμιμη ασφάλεια και διασφάλιση του, εγκυμονούν σοβαρούς’ κινδύνους’ από κλοπές, ’ πτωχεύσεις και φοροδιαφυγές που ’ ’ δυστυχώς από την περασμένη περίοδο άρχισαν να’ κάνουν εμφανώς την παρουσία τους!’
Σε πολλές’ περιπτώσεις είναι γνωστό ότι το ελαιοτριβείο λειτουργεί ως ’ αφανής μεσολαβητής, ’ προφανώς με το αζημίωτο, οπότε το τιμολόγιο εκδίδεται από τρίτη επιχείρηση ’ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.