’ Συνεργασία ΣΕΔΗΚ’  Σχολείων’  για’  ευαισθητοποίηση νεολαίας στις αξίες ελιάς και λαδιού

Στόχος η ανάδειξη της Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικής και ’ Υγιεινής αξίας της ’ ’ Ελιάς και Ελαιολάδου στους μαθητές

Συνάντηση’  συνεργασίας του ΣΕΔΗΚ με τους ειδικούς ’ Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης’  της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων και Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη’  16 Δεκεμβρίου στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ’  στα Χανιά.

marinakis_michelakis_ekpaideutikoi_200300.jpgΣτην συνάντηση μετείχαν από πλευράς ΣΕΔΗΚ ο Πρόεδρος του κ. Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου και ο Επιστ.Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης. Από πλευρά εκπαίδευσης μετείχαν οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης κ.κ. Ποντικάκης Φώτης, Αντωνιάδου Βούλα οι Υπεύθυνοι Πολιτιστικών θεμάτων κ.κ. Μαστρογιαννίδου Λία, Σερδάκη Ασπασία ,Φωτοπούλου Ελένη και επίσης οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας κ.κ. Νιαουνάκη Θεοδώρα, Μαρματάκη Αρετή, Παντελιδάκης Ιωάννης και η κ. Βαμβακά Αριστέα.

Στόχος της’  συνάντησης όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαρινάκης ήταν η χάραξη σχεδίου δράσης για την ’ ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας και την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος της για την πολιτιστική και περιβαλλοντική’  σημασία της Ελιάς και την υγιεινή αξία του ελαιολάδου.

Ο στόχος αυτός τέθηκε μετά από’  την κοινή διαπίστωση ότι’  οι στενοί δεσμοί των κατοίκων της Κρήτης’  με την’  ελιά, το λάδι και τις σχέσεις τους με την ιστορία, την θρησκεία και τις παραδόσεις τους αλλά και την κοινωνική, οικονομική και θρησκευτική ζωή τους, ’ ’ αρχίζουν να χαλαρώνουν’ ’  στην περίπτωση των νέων,’  που δέχονται ισχυρές επιδράσεις από άλλα κυρίως ξενόφερτα πρότυπα.

ekpaideutikoi_michelakis2_200x300.jpgΗ ανάδειξη της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής σημασίας της Ελιάς και της υγιεινής αξίας του ελαιολάδου όπως δήλωσε ο Επιστ.Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των στόχων και ενδιαφερόντων και του ΣΕΔΗΚ αλλά και των Υπευθύνων της εκπαίδευσης. Γι αυτό ’ και’  οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα αποβεί αμοιβαίως επωφελής.

Μία από τις ενέργειες που προτάθηκαν όπως είπε ο κ. Μιχελάκης είναι η πραγματοποίηση ημερίδας’  με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και στη συνέχεια η πραγματοποίηση επισκέψεων’ ’ ’  στις ελιές των Βουβών και Π. Ρουμάτων και’  στο Μουσείο Ελιάς. Παρόμοια ημερίδα θα γίνει και στο Ρέθυμνο και πιθανόν στο Ηράκλειο και στο Λασίθι. "Με τις ημερίδες αυτές έχουμε ως στόχο την καταρχήν ενημέρωση των εκπαιδευτικών αλλά και ανάπτυξη και του δικού τους ενδιαφέροντος και στη συνέχεια την προσέγγιση των παιδιών"

ekpaideutikoi_michelakis3_200x300.jpgΑπό την πλευρά της Υπεύθυνης του Ν. Χανίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης’  κ. Βούλα Αντωνιάδου της Δ/νσης Δ/θμιας’ Εκπαίδευσης τόνισε σε δήλωση της πως "ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του ΣΕΔΗΚ με ιδιαίτερη χαρά και προσδοκούμε στο να δημιουργήσουμε ένα’  εκπαιδευτικό υλικό με βάση το πληροφοριακό υλικό που έχει ο ΣΕΔΗΚ για την ελιά και το λάδι και αυτό το υλικό να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι συνάδελφοι στα σχολεία για τους μαθητές τους. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δείκτες, αν εμείς έχουμε την περιβαλλοντική προσέγγιση γιατί μόνο η πληροφόρηση και η γνώση δεν οδηγεί αυτόματα σε αλλαγή συμπεριφοράς.’  "
’  ’ Επίσης από την πλευρά της Υπεύθυνης του Ρεθύμνου Αγωγής Υγείας κ.’ ’  Αριστέα Βαμβακά,’  της Δ/νσης Δ/θμιας’ Εκπαίδευσης δήλωσε ότι "είναι πολύ σημαντική η πρόσκληση του ΣΕΔΗΚ για τη συνεργασία μας σε θέματα προώθησης της ευαισθητοποίησης σε θέματα ελιάς και ελαιολάδου. Πιστεύουμε ότι θα ευοδωθεί αυτή η συνεργασία και ήδη εμείς ως Δευτεροβάθμια δουλεύουμε πάνω στο θέμα αυτό, όμως όσο περισσότεροι φορείς εμπλέκονται τόσο θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα".

Σχέδιο δράσης

Για την’  υλοποίηση της συνεργασίας με την πλευρά της’  Εκπαίδευσης ο ΣΕΔΗΚ πρότεινε ’ προς τους Υπευθύνους Εκπαίδευσης και των δυο βαθμιδών της Κρήτης’  ένα’  καταρχήν’  σχέδιο δράσης το όποιο θα τεθεί’  προς συζήτηση’  σε συναντήσεις με τους Υπευθύνους που’  αρχίζουν με αυτή που έγινε στα Χανιά και θα συνεχιστούν και με άλλες που θα γίνουν σύντομα στην Ανατολική Κρήτη.’  Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει:

1. Πραγματοποίηση συναντήσεων ΣΕΔΗΚ με τους Υπεύθυνους’  Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης’  Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης ’ όλων των Νομών της Κρήτης για συζήτηση’  του’  σχεδίου δράσης.’ ’ 

2. Οργάνωση μιας (ή και περισσότερων)’  Ημερίδων ανά Νομό που θα απευθύνεται σε Εκπαιδευτικούς ’ Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν και θα έχει σαν στόχο την παρουσίαση του υπάρχοντος υλικού και την ανάπτυξη του τρόπου συνεργασίας για την χρήση του στα Σχολεία.

3. Ανάπτυξη δράσεων στα Σχολεία (ενημερωτικών, επιδεικτικών δράσεων , προβολών, επισκέψεων κλπ)’ ’  για ενημέρωση των μαθητών και ανάπτυξη του ενδιαφέροντος τους’  γύρω από την’  περιβαλλοντική και πολιτιστική σημασία της ελιάς’  και’  την υγιεινή αξία του ελαιολάδου και της’  παραδοσιακής κρητικής διατροφής.’ 

4. Οργάνωση εκδηλώσεων’  σε επίπεδο Νομού για βραβεύσεις Μαθητών που θα διακριθούν στις’  δράσεις’ ’  που θα οργανωθούν από τα Σχολεία

Ο ΣΕΔΗΚ ενημέρωσε επίσης τους Υπευθύνους ότι στα πλαίσια της συνεργασία του με τα Σχολεία’  θα’  μπορούσε να’  διαθέσει’  το έντυπο και ηλεκτρονικό ενημερωτικό υλικό που έχει παραγάγει με διάφορες δράσεις και προγράμματα και το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Ενημερωτικό υλικό ΣΕΔΗΚ

Βιβλία: «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη»,’  «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» στα Ελληνικά και Αγγλικά, «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη» Πολιτισμός, Περιβάλλον, Υγεία , Οικονομία ( Πρακτικά Δ/θνους Συμποσίου 2002) και το βιβλίο «Γνωρίζω την Ελιά»’  κατάλληλο για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού’  για την έκδοση του οποίου βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με εκδοτικό οίκο.

Φυλλάδια: 3/πτυχο’  για την ιστορική, πολιτιστική’ ’  και διατροφική αξία του Κρητικού ελαιολάδου σε 6 γλώσσες, 2/πτυχα για το Δίκτυο « ΕλαιοΓευσίες» κ.α

Ντοκιμαντέρ (DVD)’ ’  με τίτλο « Κρητικό Ελαιόλαδο - το Μυστικό της Μακροζωίας» διάρκειας 30΄στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά, «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» διαρκείας 30΄στα Ελληνικά.