Διαδικασία Ανακήρυξης Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης’
Το αυξημένο ενδιαφέρον από Δήμους, Φορείς και απλούς πολίτες για την ανάδειξη Μνημειακών ελαιόδεντρων στην Κρήτη, οδήγησε στον’ καθορισμό συγκεκριμένης διαδικασίας’ για την’ ανακήρυξη και στην συνέχεια ανάδειξη’ Μνημειακών ελαιόδεντρων στα πλαίσια του ΣΕΔΗΚ.
Η διαδικασία αυτή’ που παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε στις Ημερίδες που πραγματοποιηθήκαν πρόσφατα στις 19 Σεπτεμβρίου στα Π. Ρούματα και στις 15 Οκτωβρίου στο’ Ζαρό αφορά την επιλογή, ανακήρυξη και στην συνέχεια ανάδειξη και αξιοποίηση και άλλων’ Μνημειακών Ελαιόδεντρων πέραν από τα 10 που έχουν ήδη ανακηρυχθεί και αναδειχθεί με πρόσφατο πρόγραμμα του ΣΕΔΗΚ.
Τα’ ήδη ανακηρυγμένα ηλικίας 2-3 χιλιάδων ετών, που ’ βρίσκονται στις Βούβες (Δ. Κολυμβαρίου), στο Ανισαράκι (Δ. Καντάνου), τα Π. Ρούματα (Δ. Βουκολιών), τον Σαμωνά (Δ. Αρμένων), Κ. Τριπόδο (Δ. Γεροποτάμου), Γέννα (Δ. Συβρίτου), την Αρχαία Γόρτυνα (Δ. Γορτυνας),’ την Παλιάμα (Δ. Ζαρού), τον Πανασό (Δ. Ρούβα) και το Καββούσι (Δ. Ιεράπετρας), αναδείχτηκαν με καταγραφή, επιτόπια προβολή, και παρουσίαση τους σε βιβλίο, ντοκιμαντέρ και’ ιστοσελίδα www.polelia.grπου έχουν κοινό τίτλο «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη».
Η διαδικασία που πρόσφατα καθορίστηκε περιλαμβάνει συνοπτικά τα εξής:
Οι Δήμοι, οι Συλλογικοί Φορείς η οι απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για την ανακήρυξη κάποιου συγκεκριμένου ελαιόδεντρου ως Μνημειακού θα πρέπει να συμπληρώσουν και υποβάλλουν στον ΣΕΔΗΚ’ ’ τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Δελτίο ’ Υποψηφιότητας, που ακολουθεί
Τα στοιχεία αυτά θα εξεταστούν από’ ’ Επιτροπή Ειδικών η οποία θα αποφασίσει εάν το προτεινόμενο δέντρο πληρεί τις’ απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να’ χαρακτηριστεί καταρχήν ως «Υποψήφιο».
Στην συνέχεια Μέλη της Επιτροπής θα μεταβούν και θα εξετάσουν επί τόπου τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και θα συμπληρώσουν τον Φάκελο της υποψηφιότητας του Δέντρου και με τυχόν άλλα που θα επισημανθούν η θα παρουσιαστούν ’ στο μεταξύ από τους ενδιαφερόμενους. Ακολούθως η Επιτροπή θα υποβάλλει την τελική πρόταση της’ στο ΔΣ του ΣΕΔΗΚ το οποίο και θα προβεί στην τελική έγκριση και ανακήρυξη του δέντρου ως Μνημειακού.
Μετά την ανακήρυξη ο ΣΕΔΗΚ θα αναγράψει το συγκεκριμένο δέντρο στον Κατάλογο των Μνημειακών Ελαιόδεντρων Κρήτης και ’ σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους θα προβούν στις ’ ενέργειες επιτόπιας και δημόσιας ανάδειξης και προβολής’ του ελαιόδεντρου που έχουν ήδη εφαρμοστεί και στα ήδη ανακηρυγμένα αλλά και σε άλλες που ήδη μελετώνται και περιλαμβάνουν καθιέρωση ετήσιων Βραβεύσεων ανά κατηγορία χαρακτηριστικών π.χ. Ανάγλυφο, Περίμετρος, Διάμετρος, Σπηλαίωση,’ Ιστορία, Παράδοση κ.α
Παράλληλα με τις ενέργειες αυτές Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους ενδιαφερομένους Δήμους και άλλους Φορείς θα προωθήσουν έργα ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου και βελτίωσης της οδικής προσπέλασης εφόσον απαιτείται αλλά και προστασίας των ελαιόδεντρων μέσω την διαδικασίας ανακήρυξης τους από το Κράτος ως « Μνημείων της Φύσης».
Ακολουθεί το ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ που πρέπει να συμπληρωθεί από τους ενδιαφερομένους και να σταλεί στον ΣΕΔΗΚ :Τζανακάκη &ι Ερωτοκρίτου 1, 73134 Χανιά, ΤΗΛ: (28210) 50800/1 FAX: (28210) 50818,’ ’ ’ e-mail: info@sedik.grή acomcha@otenet.
ΔΕΛΤΙΟ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ’ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΟΥ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΕΝΤΡΟΥ: (αν υπάρχει) .......................................................................
ΘΕΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ
Νομός’ .................................................. Δήμος ..................................................
Δημοτικό διαμέρισμα: .................................Τοποθεσία ..........................................
Υψόμετρο ...........................
Συντεταγμένες ( με GPS).................................’ ’ ...........................................
Πλησιέστερος οικισμός...........................................
Συνολική απόσταση από πλησιέστερο οικισμό (χλμ)’ ..................... που περιλαμβάνει:
ασφαλτόδρομο (χλμ.)............ + χωματόδρομο (χλμ.)............ + Μονοπάτι (χλμ.) ...............
(αναγράφονται ’ μόνο οι αποστάσεις για το είδος του δρόμου που υπάρχει)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΔΕΛΤΙΟΥ
Ονοματεπώνυμο ...............................................................................
Τηλέφωνα: ...........................................................................................
Φαξ: ..................................................E-mail: ............................................
Ημερομηνία’ ’ σύνταξης ...................................................
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ
’ Καταγράφονται οι διαστάσεις του δέντρου που λαμβάνονται με μετροταινία στα εξής σημεία:
1.Περίμετρος του δέντρου στην βάση του κορμού (Πβ) =.........................
2Περίμετρος του δέντρου σε ύψους 80 εκ από το έδαφος (Π80) = .................
3.Μεγαλύτερη και η μικρότερη διάμετρος του κορμού σε υψος80 εκ.
’ Μεγαλύτερη’ διαμ. = ............. ’ ’ Μικρότερη διάμ. =........................
’ 
Σημείωση: Για τις μετρήσεις είναι απαραίτητα δυο άτομα. Η περίμετρος μετράται με άπλωμα της ταινίας γύρω από τον κορμό κατά τρόπο’ ώστε να ακολουθεί τις βασικές προεξοχές και εσοχές του’ ’
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Αναφέρονται πληροφορίες από δημοσιεύματα, συγγράμματα, τοπικές εκδόσεις η ονομαστικές προφορικές αναφορές’ από’ κατοίκους της περιοχής κλπ για τις σχέσεις του δέντρου με ’ την ιστορία, την θρησκεία, και τις παραδόσεις της περιοχής.
Αναφέρονται επίσης, αν υπάρχουν,’ αρχαίοι οικισμοί στην περιοχή του δέντρου ’ (μέχρι 5χλμ), ’ με τα κυριότερα στοιχεία τους (όνομα, περίοδος που άκμασαν και τυχόν ευρήματα σχετιζόμενα με ελιά η ελαιόλαδο)
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
’ Αναφέρονται, αν υπάρχουν, κοντά στο δέντρο παραδοσιακές κατασκευές, όπως ξερολιθιές,’ ελαιουργικά κτίσματα (παλιά τριβεία, ελαιοτριβεία κλπ) ’ τα οποία αξίζει να διατηρηθούν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Παραδίδονται 6’ ηλεκτρονικές φωτογραφίες σε CD η’ στέλνονται στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. οι οποίες λαμβάνονται ως εξής:
1.Μια από απόσταση 10 μέτρων περίπου από το δέντρο, ’ στην οποία να φαίνεται το δέντρο ολόκληρο. Η φωτό αυτή’ καταγράφεται ’ στο ηλεκτρονικό αρχείο της με το όνομα: «Γενική».’
2.Τεσερις τραβηγμένες από κοντά ώστε να φαίνεται καλά ο κορμός και οι λεπτομέρειες του, μια’ από κάθε πλευρά του ορίζοντα που αναφέρονται στα ηλεκτρονικά αρχεία τους με τα ονόματα:’ Ανατολή, Δύση, Βορράς και Νότος.
3.Μια τραβηγμένη από την πλατύτερη πλευρά του’ κορμού’ στην οποία μπορεί να υπάρχουν και πρόσωπα κοντά στον κορμό για να γίνεται σύγκριση.
ΧΑΡΤΗΣ:
Επισυνάπτεται (εάν υπάρχει) τμήμα τοπογραφικού στο οποίο να φαίνεται σημειωμένη η θέση του δέντρου
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Αναγράφεται ο ιδιοκτήτης ή οι ιδιοκτήτες του δέντρου και ’ οι προθέσεις τους’ για παραχώρηση του’ στον Δήμο ’ με ή χωρίς αντάλλαγμα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ
Αναφέρονται τα έργα που απαιτούνται για την ανάπλαση του χώρου γύρω από το δέντρο.
ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΔΕΝΤΡΟΥ
Αναφέρεται αν η επίσκεψη του δέντρου είναι εφικτή με αυτοκίνητο και αν όχι πόσα χιλιόμετρα δρόμου απαιτούνται για την προσέγγιση αυτοκινήτου μικρού ή πούλμαν.