Εκδηλώσεις Ανάδειξης Μνημειακών Ελαιοδέντρων .

Πέμπτη ’ 15 Οκτωβρίου ’ 

Στην Γόρτυνα , Παλιάμα’  (Μορόνι), Πανασό και Ζαρό

’ ’ ’ ’ ’ ’  Εκδηλώσεις με θέμα: «Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης»’  πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη’  15 Οκτωβρίου στους’  Δήμους Ζαρού, Ρούβα και Γόρτυνας.

’ ’ ’ ’ ’ ’  gortyna200x300.jpgΟι εκδηλώσεις αυτές που οργανώνονται από τον ΣΕΔΗΚ, την Νομαρχία Ηρακλείου και τους Δήμους Ζαρού, Ρούβα και Γόρτυνας, θα περιλαμβάνουν’  επισκέψεις στα Μνημειακά Ελαιόδεντρα Γόρτυνας, Παλιάμας ( Μορόνι), Πανασού και Ημερίδα με θέμα : «Ανάδειξη και Αξιοποίηση Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης»’  που θα γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζαρού.

Στόχος των εκδηλώσεων αυτών που’  αποτελούν συνέχεια’  ανάλογων’  που έγιναν τον Σεπτέμβριο στους Δήμους Κολυμβαρίου, Βουκολιών και Καντάνου στα Χανιά, είναι η Ανάδειξη και Αξιοποίηση των Ελαιοδέντρων που έχουν επισημανθεί, καταγραφεί και ανακηρυχθεί ως Μνημειακά με βάση τις εργασίες που έγιναν πρόσφατα στα πλαίσια ειδικού προγράμματος «Ο Πολιτισμός της Ελαιοκομίας στην Κρήτη» το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε ο ΣΕΔΗΚ’  αλλά και ο καθορισμός των διαδικασιών’  και’  ο προσδιορισμός των δυνατοτήτων’  για την επιλογή και ανακήρυξη και άλλων.

’ Υπόψη ότι μέχρι τώρα ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με’  Δήμους Μέλη του έχει πραγματοποιήσει’ ’ ’  εργασίες’  επισήμανσης, καταγραφής,’  ψηφιοποίησης και ανάδειξης μιαpaliamazarou200x300.jpgς’  σειράς στοιχείων’  που σχετίζονται με τον όλο τον πλούτο του Πολιτισμού της Ελαιοκομίας στην Κρήτη. Τα στοιχεία αυτά’  περιλαμβάνουν τα’  Αρχαιολογικά Μνημεία που σώζονται στο νησί από την Προϊστορική και Μινωική περίοδο μέχρι τα’  Μεταβυζαντινά και Νεότερα χρόνια, τα πανάρχαια Ελαιόδεντρα ηλικίας δυο έως τριών χιλιάδων χρονών που έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημειακά καθώς και την Πνευματική Κληρονομιά που σχετίζεται με παρουσία της Ελιάς και του Ελαιόλαδου στην Λογοτεχνία, την Παράδοση και την Θρησκεία της Κρήτης.

Στις’  εκδηλώσεις που οργανώνονται την’  Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες μπορούν να μετακινούνται με αυτοκίνητα ΙΧ ή με Πούλμαν που θα διατεθεί δωρεάν από τους Οργανωτές και θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου ώρα 09.00 από τον Σταθμό ΚΤΕΛ Ηρακλείου ( Λιμάνι, Ρεμίζα 9) όπου και προβλέπεται να επιστρέψει μετά την λήξη των Εκδηλώσεων στις 6μμ περίπου.

Στις εκδηλώσεις προσκαλούνται’  να μετάσχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται’  δηλώνοντας την συμμετοχή τους στα τηλέφωνα 28943 40206 (Δ. Ζαρού) ή’  50800/1 (ΣΕΔΗΚ) ή info@sedik.gr το αργότερο μέχρι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου’  διευκρινίζοντας εάν επιθυμούν να μετακινηθούν με το Πούλμαν που θα διατεθεί.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 10.00 με επίσκεψη στην Μνημειακή Ελιά στην Γόρτυνα και’  θα συνεχιστεί με επισκέψεις στην’ ’  Μνημειακή Ελιά’  Παλιάμας ( Μορονίου) και θα καταλήξει με επίσκεψη στην’  Μνημειακή Ελιά’  στον Πανασό. Κατά τις επισκέψεις αυτές οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για φωτογραφήσεις και ενημέρωση από τους Δημάρχους για τα στοιχεία’  του Μνημειακού χαρακτήρα κάθε δέντρου, των δράσεων και εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί και εκείνων που σχεδιάζονται να γίνουν.

panasosrouva200x300.jpgΣτην ημερίδα που θα αρχίσει στις 13.00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο Ζαρό όπου’ ’  θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις :

’  - Απαρχές της παρουσίας του δέντρου της Ελιάς στην Κρήτη (Δρ. Ανάγια Σαρπάκη. Αρχαιολόγος, Αρχαιοβοτανολόγος).

’ ’ - Εργασίες ανάδειξης Μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης-Προτάσεις για’  μελλοντικές δράσεις.( Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.)

’  - Προγράμματα για ανάδειξη και’  αξιοποίηση των’ ’  Μνημειακών (Ελένη Μπρεδάκη -Μαρινέλλη, Πολ. Μηχ/κος - Οικονομολόγος, Πρ. Δ/ντρια Διαχ/κης Αρχής Περιφέρειας Κρήτης)

’ ’ ’ ’  Θα ακολουθήσει συζήτηση μετά την οποία θα γίνει Φιλοξενία των συνέδρων.

’ ’ ’ ’  Οι Φορείς’  και’  τα άτομα που θέλουν να’  λάβουν το τελικό πρόγραμμα και προσκλήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τον ΣΕΔΗΚ τηλ. 28210 50800/1 ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@sedik.gr.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΩΝ

09.00: Αναχώρηση Πούλμαν από Σταθμό ΚΤΕΛ Ηρακλείου (Λιμάνι, Ρεμίζα 9)

10.00: Γόρτυνα: Μνημειακή Ελιά Γόρτυνας

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ενημέρωση’  από Δήμαρχο Γόρτυνας κ.Μ. Δαριβιανάκη

10.45: Μορόνι: Μνημειακή Ελιά Παλιάμας.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ενημέρωση από Δήμαρχο Ζαρού κ. Γ. Ζαχαριουδάκη

11.45: Πανασός. Μνημειακή Ελιά Πανασού.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ενημέρωση από Δήμαρχο Ρούβα κ. Φ..Οικονομάκη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Αίθουσα Πνευματικού Κέντρου Ζαρού

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ:

Σχοιναράκη, Μαρινάκης, Ζαχαριουδάκης, Οικονομάκης, Δαριβιανάκης

13.00: Χαιρετισμοί Οργανωτών

13.15: Απαρχές της παρουσίας του δέντρου της Ελιάς στην Κρήτη. Απο τα

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ ’ απολιθωμένα φύλλα στα Μνημειακά ελαιόδεντρα.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ Δρ. Ανάγια Σαρπάκη. Αρχαιολόγος, Αρχαιοβοτανολόγος.

13.35: Δράσεις και έργα Ανάδειξης Μνημειακών ελαιοδέντρων Κρήτης

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ ’ ’ και προτάσεις για’  μελλοντικές δράσεις.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ ’ ’ Δρ. Νίκος Μιχελάκης- Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.

13.55: Προγράμματα για ανάδειξη και’  αξιοποίησης των’ ’  Μνημειακών

’ ’ ’ ’ ’ ’  ’ ’ ’ Ελαιοδέντρων και Ελαιώνων ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας.

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Ελένη ’ Μπρεδάκη - Μαρινέλλη Πολ. Μηχ/κος - Οικονομολόγος,

’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Πρώην Δ/ντρια Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης ’ ’ 

13.15: Συζήτηση -Συμπεράσματα -Προτάσεις

15.00: Φιλοξενία συνέδρων.

 

Σημείωση: Οι μετακινούμενοι με’  το πούλμαν κατά τις μετακινήσεις θα πρέπει με φροντίδα τους να βρίσκονται’  έγκαιρα μέσα σε αυτό κατά τις αναχωρήσεις.