Περιορισμένες συμμετοχές’ και αναιτιολόγητες απορρίψεις προσφορών
Οι εξελίξεις στο θέμα της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης, δυστυχώς δεν είναι ευχάριστες.
’ Με πολύ περιορισμένες συμμετοχές και με αρκετά ανεξήγητες έως αντικανονικές’ απορρίψεις’ προσφερόμενων τιμών,’ έληξε στις 7 Ιουλίου η 1η Φάση του διαγωνισμού που προκήρυξε η Κοινότητα για την Ιδιωτική Αποθεματοποίηση.
Αποδεικνύονται έτσι και ο γραφειοκρατικός χαρακτήρας και η δυσκινησία ’ του Μέτρου αλλά και το τελείως χαμηλό ενδιαφέρον και της Κυβέρνησης και της ΕΕ’ ’ για μια πραγματική και ουσιαστική ανόρθωση των τιμών παραγωγού.
Από ’ πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε, ’ η συμμετοχή στην 1η Φάση του Διαγωνισμού ήταν απογοητευτικά’ χαμηλή από όλα τα Κράτη και ιδιαίτερα από την Ελλάδα.
’ Η μέγιστη τιμή ενίσχυσης που αποδέχτηκε σε αυτή την Φάση η ΕΕ,’ ήταν 1,3 ευρώ ανά τόνο και ημέρα, ’ που ισοδυναμεί με περίπου 0,04 ευρώ ανά κιλό και μήνα. Κι αυτό ενώ μπορούσε να προχωρήσει και να καλύψει και ’ τις’ προσφορές με μεγαλύτερες τιμές μεταξύ των οποίων πρέπει να περιλαμβανόταν και οι προσφορές από την Κρήτη, οι οποίες όπως’ πληροφορηθήκαμε, ’ όλες απορρίφθηκαν.
’ Βέβαια’ από τις ’ ’ προσφορές που υποβλήθηκαν, ’ ’ οι πλείστες πρότειναν τιμές μεταξύ 1,1 έως 1, 8 ευρώ ανά τόνο και ημέρα, ’ αλλά υπήρχαν και προσφορές μέχρι και ’ 3,4 ευρώ ανά τόνο και ημέρα.
Η συνολική ποσότητα που προσφέρθηκε για Αποθεματοποίηση σε επίπεδο ΕΕ, ’ ήταν 18.400 τόνοι, ’ αλλά εκείνη η οποία τελικά κατακυρώθηκε ήταν μόνο 4.500 τόνοι. Κι αυτό ενώ’ ’ η συνολικά εγκεκριμένη για Αποθεματοποίηση ποσότητα σε επίπεδο ΕΕ ήταν’ 110.000 τόνοι!
Οι Προσφορές από Ελλάδα
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν από τα Χανιά ήταν οι: ’ Ε. Ρενιέρης ΕΕΕ και Ανώσκελη ΑΒΒΕ και από Ηράκλειο η’ ΕΑΣ Πεζών.
Οι Προσφορές από Ισπανία
Από την Ισπανία σύμφωνα με’ πληροφορίες του Υπουργείου Γεωργίας ’ της Χώρας, υποβληθήκαν 97 προσφορές με συνολική αιτουμένη ποσότητα’ 16.564 τόνους ελαιόλαδου. Η ποσότητα αυτή από πλευράς ποιότητας, αντίθετα από την Ελλάδα ήταν κατά 16.459 τόνους (ποσοστό 99.4%) κοινό Παρθένο (οξύτ. κάτω των 2 βαθμών)’ και μόνο 105 τόνοι ήταν εξαιρετικό παράξενο (οξύς. κάτω των 0,8 βαθμών). ’ ’ Το 50% των προσφορών της Ανδαλουσίας’ προερχόταν’ από την περιοχή Χαέν και συγκεκριμένα από τους’ Συν/σμους’ Jaencoop, SCA Olivar και’ Cooperativa San Benito.
Ερωτηματικά για Ελλάδα και’ ΕΕ.
Είναι φανερό ότι’ το Μέτρο που από μόνο του’ είναι γραφειοκρατικό και δυσκίνητο’ τελικά στην πορεία δέχτηκε τέτοια τροχοπέδηση και από την πλευρά της Χώρας μας και από την πλευρά της ΕΕ που’ φαίνεται ότι δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των παραγωγών.
Έτσι, ο ΣΕΔΗΚ και ο ΣΠΑΚΕ που πρώτοι στην Ελλάδα, με επανειλημμένα υπομνήματα τους προς το ΥΑΑΤ, είχαν ζητήσει’ από την αρχή του έτους την εφαρμογή του Μέτρου και μάλιστα με αυξήσεις των τιμών αναφοράς αλλά και με’ έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων’ από πλευράς ΥΑΑΤ, δυστυχώς φαίνεται να δικαιώνονται. Και αυτό γιατί τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι:
1. Οι αυξήσεις των τιμών αναφοράς για την εφαρμογή του Μέτρου από 1,77 σε 2,5 ευρώ ανά κιλό που ζήτησαν με’ Υπομνήματα τους ΣΕΔΗΚ - ΣΠΑΚΕ, ’ ’ ουδέποτε ζητήθηκαν ’ επίσημα από την’ Κυβέρνηση’ όπως,’ αντίθετα’ έγινε από την Υπουργό Γεωργίας της Ισπανίας’ που’ το ζήτησε με επιστολή αλλά βέβαια’ λόγω της’ έλλειψης υποστήριξης και από άλλα Κράτη’ δεν έγινε αποδεκτό.
2. Η ασφυκτική προθεσμία που άφηνε η ΕΕ για την υποβολή των προσφορών μόλις περίπου 10 ημέρες, στην Ελλάδα για λόγους’ άγνωστους και φυσικά ακατανόητους,’ τελικά την εκμηδένισε σε μια μόνο μέρα, αφήνοντας άναυδους τους ’ ενδιαφερομένους αλλά και’ τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου.
3. Η’ διάρκεια των 6 μηνών που θέτει η προκήρυξη του Μέτρου αποτελεί ένα σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την συμμετοχή στο Μετρό ’ αφού η λήξη της πέφτει στα μέσα Δεκεμβρίου όποτε έχουμε ’ αιχμή της συγκομιδης και ’ πολλαπλασιασμό της προσφοράς λογά της νέας σοδειάς.
4.Τεράστια ερωτηματικά’ όμως, γεννώνται για το εάν και’ κατά πόσο’ η ΕΕ τελικά εφαρμόζει εκείνα τα οποία θεσμοθετεί με του Κανονισμούς της, ενώ η’ ιδία κατά καιρούς εμφανίζεται υπέρ της αυστηρής τήρησης των κανονισμών και μάλιστα επιβάλλει και αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις παρεκκλίσεων και παρατυπιών.
Έτσι, δεν είναι κατανοητοί οι’ λόγοι για τους οποίους’ η Διαχειριστική Επιτροπή,’ σταμάτησε στην τιμή ενίσχυσης 1,3 ευρώ/τόνο και ημέρα,’ απορρίπτοντας τις προσφορές με μεγαλύτερες τιμές,’ αφού’ σύμφωνα με τον’ Κανονισμό, η’ μέγιστη τιμή’ στην οποία μπορούσε να κατακυρώσει λογικά ήταν’ εκείνη μέχρι την οποία θα μπορούσε’ να καλύψει την ποσότητα που είχε’ εκ των προτέρων ορίσει’ για την συγκεκριμένη Φάση.
5. Εάν στόχος της’ εξέλιξης’ αυτής’ είναι να’ σηματοδοτήσει’ ότι και στην Β Φάση οι τιμές θα πρέπει να είναι της ιδίας τάξεως,’ είναι φανερό ότι’ η ποσότητα των 110.000 τόνων δεν πρόκειται να καλυφθεί ούτε σε μικρό ποσοστό της και η επιβεβαίωση της αναποτελεσματικότητας του Μέτρου θα είναι πολύ πιθανή.
6.Τελικά, ο ρόλος της Αποθεματοποίησης θα περιοριστεί’ μόνο’ στην επίδραση της στην ψυχολογία της’ αγοράς,’ η οποία ενώ με την απλή ανακοίνωση του Μέτρου είχε συντελέσει σε μια αύξηση της τάξεως των 0,3 ευρώ στον μέσο όρο των τιμών, δεν είναι βέβαιο αν με τις’ πραγματικές εξελίξεις θα συνεχίσει να ασκεί τον ρόλος της.
’
7. Είναι φανερό ότι η κατακύρωση’ ποσοστού μόνο 24% των ποσοτήτων που ζητήθηκαν και η τελική κάλυψη ποσοστού μόνο 4% της συνολικά εγκεκριμένης ποσότητας των 110.000 τόνων,’ ’ δεν φαίνεται ικανή’ ’ να μπορεί ’ να επηρεάσει ’ σοβαρά την αγορά στην πλευρά της ζήτησης. Γιατί το ζητούμενο είναι να υπάρξει’ μια ’ αξιόλογη αύξηση στις τιμές ’ τουλάχιστο στο επίπεδο’ των’ 3 ευρώ ανά κιλό, ώστε να καλύπτουν το κόστος παραγωγής αλλά και να κρατούν’ σε ενεργό κατάσταση’ ’ την ελαιοκαλλιέργεια.
8. Η τιμή οροφής που τέθηκε σε αυτή την Φάση,’ 1,3 ευρώ ανά τόνο και ημέρα,’ δύσκολα’ φαίνεται ότι’ θα προσελκύσει πολλούς υποψήφιους στον διαγωνισμό της 2ης’ Φάσης.
Ανάγκη’ για’ ριζική αναθεώρηση του Μέτρου
Η γραφειοκρατική και βραδυκίνητη ’ μορφή του Μέτρου από την μια πλευρά και η φανερά αρνητική διάθεση της ΕΕ να φροντίσει για την αποτελεσματικότητα του, ’ δείχνουν ήδη από τώρα την απόλυτη ανάγκη για ριζική αναθεώρηση του.’ Γιατί είναι σαφές ότι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στον τομέα ’ της προσφοράς και ζήτησης του ελαιόλαδου κάποια μορφή προστασίας των τιμών παραγωγού είναι απαραίτητη.
Και είναι σαφές ότι το Μέτρο, ’ εφόσον θα συνεχίσει να υπάρχει, ’ θα πρέπει να βελτιωθεί με απλοποίηση της διαδικασίας εφαρμογής του’ αλλά και’ εξορθολογισμό των ποσοτήτων, της διάρκειας και’ των επιλέξιμων αποθεματοποιήσεων κ.α.
’ ’ ’ ’ ’