’ 

ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ SOS

Υψηλή η παραγωγή,’  σημαντικά’  τα αποθέματα

’  και ... φυσιολογικές οι τιμές των 2 ευρώ!’ 

Οι’  εκτιμήσεις του’  ’ Ομίλου SOS για την Ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, τα αποθέματα, τις εξαγωγές την εσωτερική κατανάλωση αλλά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παγκόσμια κατανάλωση ανακοινώθηκαν’  σε έκθεση που παρουσίασε’  ο όμιλος ’ στην Μαδρίτη. Οι εκτιμήσεις αυτές 08-12-16sosaceites.jpgέχουν ιδιαίτερη σημασία, όχι τόσο για την ακρίβεια τους,’  αλλά για τους στόχους που φαίνεται να επιδιώκονται μέσα από αυτές, δεδομένου ότι ο Όμιλος SOS ’ ελέγχει πλέον’  καθοριστικά την παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.

’ Ο όμιλος SOS Cuetara, ’ εξαγοράζοντας το 2005’  τις Ιταλικές επιχειρήσεις’  Ελαιολάδου Minerva Oli, ’ και’  την Carapelli Firenze ’ και στην συνέχεια το 2007 ’ ’ την Ιταλική Friol της Unilever,’  έχει αποκτήσει πλέον την πρωτοκαθεδρία (leader) ’ ’ στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου καταλαμβάνοντας το 50%’  της Ιταλικής’  και το 20% της Παγκόσμιας.

Όπως φαίνεται από την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το ελαιόλαδο που έγινε από τους αδελφούς’ ’  Jesus και’  Jaime Salazarar, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Ομίλου’  SOS σε μεγάλο Ξενοδοχείο της Μαδρίτης, ’ βασικοί στόχοι του Ομίλου φαίνεται ’ να ήταν να δύο:

08-12-16sos-carbonell.jpgΠρώτον να δώσει το μήνυμα στην Ισπανική και Παγκόσμια αγορά’  ότι υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα ελαιολάδου και επομένως οι τιμές παραγωγού καλώς’  ... πέφτουν!.

Δεύτερο να’  πείσει τους επενδυτές της Ισπανίας για την χρηματιστηριακή’  δυναμική του Ομίλου δεδομένου ότι ήδη κατέχει το 10,5% της μεγάλης Τράπεζας της Μαδρίτης.

Όπως αναφέρθηκε, ’ κατά τις’  εκτιμήσεις του Ομίλου η’  Ισπανική παραγωγή για την τρέχουσα’  περίοδο 2008/9’  θα ανέλθει στους 1.285.000 τόνους’  και’  έτσι, μαζί με τα αποθέματα και τις εισαγωγές η’  συνολική διαθεσιμότητα’  ελαιολάδου στην χωρά ανέρχεται σε 1.680.000 τόνους, ποσότητα’  που αποτελεί ρεκόρ για την Ισπανία’  για αυτή την περίοδο. ’ 

08-12-16sos-carapelli.jpgΕπομένως, κατά ’ την άποψη’  του κ. Jaime Salazar Αντιπροέδρου της SOS, αναμένεται να υπάρξει μια αυξημένη προσφορά, ’ τόση που δεν υπήρχε ποτέ στο παρελθόν και ’ που θα’  συντελέσει στην ύπαρξη ενός αποθέματος μεγαλύτερου από τις 300.000 που υπήρχε’  την περίοδο 2004/2005, το οποίο οδήγησε στην θεαματική άνοδο των τιμών

Ωστόσο η παραγωγή’  της χώρας’  μόλις πριν ένα μήνα είχε αναφερθεί’  από το’  Υπουργείο Γεωργίας της χώρας’  στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε 1.150.000 τόνους ’ και επομένως η πρόθεση του Ομίλου να εμφανίσει αυξημένη παραγωγή είναι προφανής.

Σε ότι αφορά τις τιμές, ’ ’ οι ιθύνοντες του Ομίλου ανέφεραν ότι τα υφιστάμενα επίπεδα τιμών των 2 ευρώ είναι ..... φυσιολογικά και’  θα επιτρέψουν να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας ’ από’  450.000 τόνους που ήταν πριν δυο χρονιά σε 660.000 φέτος.

Σε σχέση με την επίδραση της οικονομικής κρίσης, αναφέρθηκε ’ ότι αυτή δεν θα επηρεάσει την εσωτερική κατανάλωση’  στις ελαιοπαραγωγής χώρες όπως η Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα καίτοι μπορεί να’  υπάρξουν αποκλίσεις μεταξύ του 2% και’  3%.