Θετικά’ τα Αποτελέσματα’ της’ Επίσκεψης’ ’ Παγκρήτιας Αντιπροσωπείας’ στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης’
Πρέπει να προχωρήσει
το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη
δήλωσαν’ Υπουργός και’ Γραμματέας του ΥΑΑΤ
’ 12-5-08
’ Θετικά φαίνεται να είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης’ που είχε Παγκρήτια αντιπροσωπεία στο Υπουργείο’ Αγροτικής Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέα κ. Αυγουλά, για το θέμα της’ προώθησης του Φακέλου αναγνώρισης ελαιολάδου ΠΟΠ « Κρήτη» .
Ο Γεν. Γραμματέας κ Αυγουλάς που δέχτηκε την αντιπροσωπεία στα πλαίσια της συνάντησης δήλωσε ότι επιθυμία του Υπουργού κ. Κοντού’ και του ίδιου είναι να προωθηθεί ο Φάκελος’ για το Ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη το δυνατόν συντομότερο ενώ’ παράλληλα έδωσε οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες να επισπεύσουν τις διαδικασίες προώθησης του Φακέλου.’
Στην συνάντηση αυτή, που είχε ζητηθεί από καιρό με τον Υπουργό, ’ ’ προκειμένου να τεθεί και συζητηθεί το θέμα της’ συνεχιζόμενης καθυστέρησης του Φακέλου για αναγνώριση του ελαιόλαδου ΠΟΠ Κρήτη, μετείχαν’ εκπρόσωποι των φορέων της Νομαρχιακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης’ ’ και των Συν/οσμών από όλη την Κρήτη.
Τις Νομαρχίες’ εκπροσώπησαν’ ο’ Αντινομάρχης Χανίων κ.’ Αρχοντάκης, ο Αντινομάρχης Ηρακλείου κ. Μπεχλιβάνης,’ και πριν’ Αντινομάρχης Ρέθυμνου κ. Αρχοντάκης. Τον ΣΕΔΗΚ εκπροσώπησαν’ ο Αντιπρόεδρος του κ.κ.’ Μπομπολάκης Δήμαρχος Βουκολιών και Ο Επιστ, Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης, ενώ τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάδειξης του Κρητικού Ελαιόλαδου ο οποίος αποτελείται από 12 ΕΑΣ και Συν/σμους της Κρήτης’ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του .κ. Μιχελινάκης’ Χημικός της ΕΑΣ Ηρακλείου και ο Γεν. Γραμματέας του κ. Ζαχαριάδης Πρόεδρος του Συν/μου’ Κριτσάς Λασιθιου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης’ η Αντιπροσωπεία από την Κρήτη ανάπτυξε τους πολιτικούς, εμπορικούς και τεχνικούς λόγους για τους οποίους επιβάλλεται το Υπουργείο όχι μόνο να προωθήσει αλλά και να υποστηρίξει την προώθηση του Φακέλου στην ΕΕ το’ δυνατόν συντομότερο. Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη, όπως τόνισαν, αποτελεί εκπεφρασμένη βούληση’ ’ των Βουλευτών, των Φορέων της Αυτοδιοίκησης και των Συν/σμων’ όλου του νησιού και άβατο’ η καθυστέρηση των 4 ετών’ που για λόγους γραφειοκρατικούς δεν προωθείται’ ο’ Φάκελος ,’ ’ πρέπει να λήξει.
’ Από την πλευρά του ο κ. Αυγουλάς, αφού άκουσε όλους τους εκπροσώπους της Κρήτης δήλωσε ότι βούληση του Υπουργού και του ιδίου είναι να προχωρήσει ο Φάκελος το δυνατόν συντομότερο. Πρέπει όμως, υπογράμμισε, να τεκμηριωθεί πλήρως ώστε να’ γίνει αποδεκτός από την Ε.Ε.. και ζήτησε όπως οι Υπηρεσίες του υπουργείου’ μελετήσουν’ με προσοχή όλα τα σημεία’ του ώστε ο Φάκελος να είναι πλήρης.
’ ’ Από την πλευρά των Μελών της Αντιπροσωπείας ο’ Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ.. Νικ. Μιχελάκης που μαζί με τον Πρόεδρο του ΣΠΑΚΕ κ. Μ. Μιχελινακη’ είναι οι βασικοί συντάκτες του Φακέλου,’ ’ τόνισαν ότι κατά την άποψη τους ο Φάκελος είναι πλήρης αλλά δεν έχουν αντίρρηση να συμπληρώσουν ότι απαιτηθεί προκειμένου να προωθηθεί ο Φάκελος. Αρκεί όπως τόνισαν να προωθηθεί σύντομα.
Ο κ. Αυγουλάς απάντησε ότι μέχρι τέλη Μαιου θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα στοιχεία του Φακέλου,’ ώστε στην συνέχεια να ακολουθήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την προώθηση του Φακέλου.’
Όπως’ δήλωσε’ ο κ. Μιχελάκης τα αποτελέσματα της συνάντησης πρέπει να θεωρηθούν θετικά.’ Οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, Υπουργού και αρμόδιου Γ. Γραμματέα,’ δείχνουν ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προωθηθεί’ ο Φάκελος το συντομότερο. Απομένει να δούμε πως και πόσο σύντομα η βούληση αυτή θα’ υλοποιηθεί’ στην πράξη και η προώθηση του Φακέλου θα γίνει πραγματικότητα.
0Ι’ 10 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ’ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΠ’ «ΚΡΗΤΗ»
Οι λόγοι για τους’ οποίους επιβάλλεται να αναγνωριστεί επίσημα από την ΕΕ το ελαιόλαδο ΠΟΠ Κρήτη, όπως τους παρουσίασε η Κρητική Αντιπροσωπεία είναι οι εξής’ ’ ’
1. Το όνομα, η ποιότητα’ και η φήμη του’ Κρητικού ελαιολάδου’ τα τελευταία χρόνια ’ συνεχώς ’ ανέρχονται’ και εδραιώνονται.
Το’ ποιοτικό επίπεδο του ελαιολάδου που παράγεται’ στην Κρήτη είναι κατά κοινή διεθνή αναγνώριση πολύ υψηλό. ’ Το 95% και άνω κάθε χρόνο ανήκει απλά στην υψηλότερη ποιοτική κατηγορία του εξτρα παρθένου αλλά στα επωνομαζόμενα από τους Ιταλούς εμπόρους extrissima (Οξυτητα<0,5ο )
2. Η άνοδος της ποιότητας και’ της φήμης του’ ’ Κρητικού ελαιολάδου’ δυστυχώς’ προκαλεί’ ’ την διάθεση’ για’ παράτυπη εκμετάλλευση του ονόματος του,’ από διάφορους επιτήδειους’ του εμπορίου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πλείστες εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο ΚΡΗΤΗ η ΚΡΗΤΙΚΟ χωρίς να’ δικαιούνται και προ πάντως χωρίς να υπόκεινται σε ελέγχους. Επομένως’ η ανάγκη της ’ θεσμικής θωράκισης’ και προστασίας του ονόματος, της ποιότητας και’ της φήμης’ του Κρητικού Ελαιόλαδου’ ’ είναι’ ’ απολύτως επιβεβλημένη.
’ ’ ’
’ ’ ’ ’ 3. Η’ προώθηση της εμπορίας’ τυποποιημένου ελαιόλαδου της Κρήτης ’ ’ θεωρείται από όλους’ τους παράγοντες της Πολιτείας και του νησιού’ απολύτως αναγκαία. Δεν είναι όμως δυνατό να επιτευχθεί με βάση τα υπάρχοντα ΠΟΠ μικρών γεωγραφικών περιοχών του νησιού των οποίων οι ετικέτες και αν ακόμη προβληθούν δεν έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτήσουν μεγάλες διεθνείς αλυσίδες οι οποίες ζητούν ετήσιες συμφωνίες για 5-10’ χιλιάδες τόνους’ τον χρόνο. Τα ΠΟΠ μικρών περιοχών,’ επομένως,’ αναγκαστικά περιορίζονται τώρα και αρκετά χρόνια στις μικροποσότητες’ που ζητούν τα’ Mini Markets μεσαίου μεγέθους Super Market’ και αποκλείονται πρακτικά από μεγάλες αλυσίδες διανομής.’
’ ’ ’
’ ’ ’ 4. Η ένδειξη «Κρήτη»’ πλεονεκτεί’ εμπορικά σε σχέση με άλλα τοπωνύμια της Κρήτης’ γιατί είναι’ ευρύτατα γνωστή’ στις ξένες χώρες’ εξαιτίας του γενικότερου γεωπολιτικού ιστορικού,’ πολιτιστικού αλλά και τουριστικού ρόλου του νησιού
5.Η ανάδειξη και προβολή’ του ελαιόλαδου ΠΟΠ «Κρήτη»’ μπορεί να γίνει από πολλούς Συλλογικούς και Ιδιωτικούς’ φορείς του νησιού στο εσωτερικό και εξωτερικό, πράγμα που δεν μπορεί’ να γίνει από τα ΠΟΠ μικρών γεωγραφικών περιοχών του νησιού.
’
’ ’
6. Οι προδιαγραφές του’ Ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη’ είναι αυστηρότερες’ και παρουσιάζουν αρκετές και σημαντικές διάφορες από τις προδιαγραφές’ ’ των ελαιόλαδων’ που έχουν χαρακτηριστεί στο παρελθόν (πριν από 15 περίπου χρόνια) ως ΠΟΠ’ η’ ΠΓΕ’ στο επίπεδο της Κρήτης, Έτσι θα ’ εξασφαλίζουν, ελαιόλαδο πολύ υψηλής ποιοτικής και’ υγιεινής αξίας’ το οποίο σύντομα θα αποκτήσει’ επώνυμη’ θέση που του ανήκει στις διεθνείς αγορές’ ’
7. H’ συσκευασία του ελαιόλαδου ΠΟΠ Κρήτη, αντίθετα από τα αλλά υπάρχοντα ΠΟΠ της Κρήτης, ’ ’ καθορίζεται με τις προδιαγραφές του ότι θα γίνεται’ μονό στην Κρήτη’ ώστε να αποτραπούν πλαστογραφήσεις της ποιότητας και της καταγωγής του και συγχρόνως η προστιθεμένη αξία της τυποποίησης’ να παραμένει στην Κρήτη.
8. Οι ιστορικοί δεσμοί’ ’ Ελαιόλαδου και’ Κρήτης ’ είναι μακρόχρονοι και’ ισχυροί. Τέτοιοι δεσμοί είναι αμφίβολο αν υπάρχουν’ στον βαθμό αυτό σε πολλά αλλά μέρη του κόσμου. Ήδη ο ΣΕΔΗΚ’ εχει σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής των εκατοντάδων αρχαιολογικών’ ’ μνημείων και ευρημάτων’ που σχετίζονται’ με Ελαιοκομική πολιτιστική κληρονομιά’ που υπάρχει στην Κρήτη.’
9. Οι ελαιώνες της Κρήτης’ αποτελούνται από’ ειδικούς κλώνους’ τριών κατά βάση ποικιλιών (Κορωνέικη, Μαστοειδής, Θρουμπολιά) οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί και προσαρμοστεί’ ’ με την επί χιλιετίες’ καλλιέργεια τους στις ειδικές εδαφοκλιματικές’ συνθήκες’
10. Η τεχνική της παραγωγής στην Κρητη ενώ διαφέρει σημαντικά από άλλες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου, είναι αρκετά ομοιόμορφη στο επίπεδο’ της Κρήτης