Εισαγωγές και Νοθείες Ελαιολάδου!’ ’ ’ ’ 

 

 

Έλεγχοι Νομαρχιών στις Μονάδες Τυποποίησης’ 

’ ’ ’ ’ 7-3-08

’ ’ ’  Από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις’ ’  των’ ’ ’  ελαιοκομικών Νομών’ ’ ’  ζητά το’ ’  ΥΑΑΤ’  με επείγον’ ’  έγγραφο του’ ’  την’  άμεση διεξαγωγή’  ελέγχων’  στις τυποποιητικές’ ’  Μονάδες’ ’  της περιοχής ’ τους,’ ’ ’  που έχουν πάρει’ ’ ’  έγκριση για αναγραφή της χώρας προέλευσης,’ ’  ’ στις συσκευασίες του ελαιολάδου που τυποποιούν.’ ’ ’ 

’ 

’ ’ ’ ’  'Το γεγονός αυτό ’ φαίνεται ότι αποτελεί’  την «αντίδραση»’  του ΥΑΑΤ’  στις πυκνές ’ καταγγελίες ’ για Εισαγωγές ελαιόλαδων στην’  Χώρα, ’ που γίνονται ’ τελευταία από’  στελέχη του Συνεταιρικού’  και’ ’  Συνδικαλιστικού χώρου, ’ όπως του Προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ, των Προέδρων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλογών Κρήτης ’ αλλά και πρόσφατα’  των’ ’  Προέδρων’  μεγάλων’  ΕΑΣ’  της Κρήτης και Πελοποννήσου.

’ 

’ ’  'Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ο ’ Προέδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας κ. Β. Κοζομπόλης σε επιστολή του προς τους Υπουργούς’ ’ 07-12-10a_diathesiplio152x110.jpgΑγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης αναφέρει: «τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε έξαρση το φαινόμενο’  ανεξέλεγκτων εισαγωγών’  από την Ισπανία και την Τυνησία’  ελαιόλαδων που είναι επεξεργασμένα και αποσμημένα και παραλαμβάνονται’  με ασυνόδευτα βυτία στο λιμάνι της Πάτρας. Τα ελαιόλαδα αυτά,’  ’ που προχωρούν’  σε μεγάλες και μικρές εταιρείες τυποποίησης είτε για φασόν παραγγελίες,’  είτε για «discount» προϊόντα αλυσίδων διατροφής, όπως επισημαίνει ο κ. Κοζομπόλης, δεν ελέγχονται για την ποιότητα τους και για την προέλευση τους και δυστυχώς’  διοχετεύονται’  στα ελληνικά ράφια, για τους Έλληνες καταναλωτές ως ελληνικά ελαιόλαδα» ’ Τα εισαγόμενα λάδια,’ ’  κατά τον κ.. Κοζομπόλη,’  φθάνουν στην Πάτρα με τιμή ’ 2,55 ευρώ το κιλό, την’  στιγμή που το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο πωλείται από τους παραγωγούς 2,85 ευρώ.

’ 

’ ’ ’ ’ ’ ’  Πάντως, χωρίς να είναι γνωστό το τι θα αποδώσουν οι ’ συγκεκριμένοι έλεγχοι, τους οποιους τωρα το ΥΑΑΤ’  εντέχνως μετακυλίει στις Νομαρχίες, ’ ’ είναι φανερό ότι κινούνται μονόπλευρα αφηνοντας τις περιπτωσεις των’  «φασόν παραγγελιών και των ’ «discount» προϊόντων αλυσίδων διατροφής» μαλλον στο απυρόβλητο. Γιατί, ασφαλως, ’ έλεγχοι ’ πρέπει να ’ γίνονται, στο βαθμό βέβαια ’ που οι 3/μελεις Νομαρχιακές επιτροπες μπορεί να τους κανουν, ’ στις 92 Μονάδες οι οποίες, ’ κατά το ΥΑΑΤ έχουν έγκριση για αναγραφή της χώρας προέλευσης. Όμως, ’ ελεγχοι και μάλιστα αυτηροτεροι, ’ πρεπει να γίνονται ’ και στις ’ υπόλοιπες Μονάδες, ’ που δεν έχουν’  τέτοια έγκριση και ιδιως ’ σε εκείνες που κατά καιρούς προσφέρουν ελαιόλαδα τυποποιημένα με τιμές ’ ίσες η και κάτω των τιμών παραγωγού, ’ ’ πράγμα που μάλλον είναι αρμοδιότητα του ΕΦΕΤ.

’ 

’ ’ ’ ’ ’  Ωστοσο, ’ πρέπει να σημειωθεί ότι , ’ με τις σημερινές μικρες διαφορές τιμών μεταξύ Κρατών οι εισαγωγές ’ ποιοτικών λαδιών έξτρα παρθένων δεν φαινεται να συμφέρουν και ’ επομενως, οι εισαγωγές λαδιών, ’ ’ αν πραγματι γινονται, ’ ’ θα πρεπει να αφορούν λάδια υποβαθμισμένα, (ραφιναρισμένα, αποσμημένα κλπ) ’ τα οποια τελικα όχι μονο «ελληνοποιούνται» αλλα φαινεται ότι ’ ’ πωλούνται’  ως εξτρα παρθένα! ’ ’ ’ Και τοτε, ’ είναι ’ ’ φανερο ότι, υπαρχει ’ σοβαρο προβλημα που σχετιζεται όχι μόνο με την παραβαση των Κανονισμων ’ αλλα και με ’ ’ την πλήρη εξαπάτηση’  των καταναλωτών. ’ ’