Το συμπέρασμα αυτό ήταν η κατάληξη αναλυτικών παρουσιάσεων και αποκαλυπτικών συζητήσεων τις οποίες παρακολούθησαν με αυξανόμενο ενδιαφέρον πάνω από 200 άτομα που έλαβαν μέρος στην ημερίδα αυτή, της οποίας το πρόγραμμα ήταν πράγματι ποικίλο και ενδιαφέρον. Περιλάμβανε προβολές ταινιών, εισηγήσεις, συζητήσεις και προτάσεις αλλά και παρουσίαση ενός νέου πρωτότυπου βιβλίου για την Παραδοσιακή Κρητικη Διατροφή με αυθεντικές συνταγές συγκεκριμένων Οικοκυρών και Ταβερνών της Δυτικής Κρήτης.

Έτσι δόθηκε η ευκαιρία να «ταραχτούν τα νερά» και να αρχίσουν κάποιοι προβληματισμοί για το περιεχόμενο και την ιστορία της «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» και την αντιδιαστολή της από το κατασκευασμένο πρότυπο «Μεσογειακή διατροφή» που λανσάρεται τελευταία και έχει..κατακτήσει πολλούς Επιστήμονες και Επιχειρηματίες όχι μόνο στις ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα και στην Κρήτη!

Πράγματι, από τις εισηγήσεις που έγιναν από τους κκ Αλιφιεράκη, Αγοραστάκη και Μιχελάκη αλλά και από την παρουσίαση του πρωτότυπου βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητικη Διατροφή» το συμπέρασμα αυτό φάνηκε να τεκμηριώνεται απόλυτα.

Η ισχυροποίηση όμως του συμπεράσματος επισφραγίστηκε από την επικαιροποίηση παλαιότερης προτροπής του Δ/ντη και Δημοσιογράφου της Αυστριακής Τηλεόρασης κ. Gustav Trampishc ο οποίος σε επιστολή του προς τον ΣΕΔΗΚ μετά το γύρισμα της ταινίας «Ιερό Ελαιόλαδο», μεταξύ άλλων επεσήμαινε.

«….. Είμαι σίγουρος ότι το Κρητικό λάδι, είτε είναι από την περιοχή της Σητείας, είτε από το Κολυμβάρι, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών. Αρκεί να το μυρίσουμε, να το πιάσουμε και να το γευστούμε…Επιτρέψτε όμως να μιλήσω λίγο ανοιχτά: Πρέπει να ξανασκεφτείτε της βασικές σας εμπορικές στρατηγικές. Τα σχέδια εμπορίας του προϊόντος πρέπει να γίνουν πιο επιθετικά. Απλά πάρετε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην επιτρέπεται πλέον όλος ο κόσμος να μιλάει για τη λεγόμενη «Μεσογειακή δίαιτα» , ενώ εννοεί μόνο την «Κρητική Δίαιτα’’. Επενδύστε αρκετά χρήματα παγκοσμίως, ή τουλάχιστον στην Ευρώπη, για διαφήμιση και για εκστρατείες σχετικά με την εικόνα του προϊόντος οι οποίες να μην αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες. Εδώ στην Κρήτη ζείτε μέσα σε έναν θησαυρό τον οποίο στέλνετε απερίσκεπτα στην Ιταλία. Κάντε το ελαιόλαδο της Κρήτης καθιερωμένο σήμα παγκοσμίως»

Αυτά μας έγγραψε ο κ. Trampishc, τώρα και μερικά χρόνια, αλλά φαίνεται λίγους από τους Κρητικούς συγκίνησαν. Και έπρεπε να φθάσουμε στο σήμερα, οπότε η «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» όπως πληροφορούμαστε, με άλλο όνομα, άρχισε να γίνεται στις ΗΠΑ σήμα αλυσίδων Εστιατορίων και να «πωλείται» διαφημίζοντας Επιχειρήσεις και άσχετα προϊόντα! Περίπτωση ακριβώς όμοια με αυτή που έχουμε και στο Κρητικό ελαιόλαδο. Φεύγει από εδώ για να πουληθεί στον τελικό καταναλωτή με άλλα ονόματα, αποφέροντας τεράστια κέρδη σε άλλους!