Χανιώτικα Νέα 21-6-07

Η ανάγκη πιο επιθετικής πολιτικής για να καθιερωθεί παγκοσμίως το Κρητικό ελαιόλαδο και ο όρος “Κρητική διατροφή” και όχι “Μεσογειακή δίαιτα”, τονίστηκε χθες το βράδυ στην ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) στο Μεγάλο Αρσενάλι.

 Όπως τονίστηκε η Κρητική διατροφή χρειάζεται να πιστοποιηθεί επιστημονικά. Παράλληλα, από τον πρώην αντινομάρχη Γ. Αγοραστάκη έγινε η πρόταση η ιατρική κοινότητα της Κρήτης -Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιατρικοί Σύλλογοι Κρήτης - να αναλάβει το έργο της δημιουργίας του Προτύπου της Υγιεινής Κρητικής Διατροφής, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή επιχειρείται στις ΗΠΑ η καθιέρωση σήματος Μεσογειακής Διατροφής.

Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, παρουσίασε μια συγκινητική επιστολή δημοσιογράφου - στελέχους της Αυστριακής τηλεόρασης, ο οποίος ήρθε στα Χανιά, γύρισε ντοκιμαντέρ για το Κρητικό ελαιόλαδο και τονίζει ότι “τα σχέδια εμπορίας του προϊόντος πρέπει να γίνουν πιο επιθετικά, ώστε να μην επιτρέπεται πλέον όλος ο κόσμος να μιλάει για τη λεγόμενη «Μεσογειακή δίαιτα», ενώ εννοεί μόνο την «Κρητική Δίαιτα»â€.

Η ημερίδα με θέμα: “Κρητική και μεσογειακή διατροφή. Ομοιότητες και διαφορές”, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 5ης εκστρατείας προβολής του κρητικού ελαιολάδου, που πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 23 Ιουνίου με επίκεντρο το Γιαλί Τζαμί.

Κατά την ημερίδα έγινε και παρουσίαση του βιβλίου: “Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή” που εκδόθηκε πρόσφατα από τον ΣΕΔΗΚ στα ελληνικά και αγγλικά σε συνεργασία με το δίκτυο “ΕλαιοΓευσίες” και με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 100 περίπου αυθεντικές συνταγές παραδοσιακής κρητικής κουζίνας. Μάλιστα στην εκδήλωση έγινε και απονομή επαίνων στις οικοκυρές και ταβέρνες συντελεστές του βιβλίου.
Η ημερίδα ξεκίνησε με προβολή των ταινιών: “Ιερό ελαιόλαδο” της αυστριακής τηλεόρασης και “Ελαιογευσίες 2006”.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, τόνισε ότι ο σκοπός των εκδηλώσεων είναι η προβολή της κρητικής διατροφής που έχει ως βάση το παρθένο ελαιόλαδο του νησιού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο όρος μεσογειακή διατροφή αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Στην προσφώνησή του ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε οτι “το ελαιόλαδο και η παραδοσιακή κρητική διατροφή δεν αποτελούν δυο απλά πολύτιμα προϊόντα του τόπου μας, αλλά αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την επιθετική πολιτική που φαίνεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε στο εξής προκειμένου να υπερασπίσουμε τα «ιερά και δίκαια» της ανεκτίμητης και δυστυχώς αναξιοποίητης, κληρονομιάς που διαθέτουμε”

 Αναφερόμενος στην ταινία της αυστριακής τηλεόρασης: «Ιερό ελαιόλαδο» είπε ότι “γυρίστηκε το 2002 με ενεργό συνεργασία και υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ ο οποίος τότε με τα πενιχρά μέσα που είχε μετέφερε το συνεργείο λήψεως σε όλη την Κρήτη και οργάνωσε επί τούτοις και εκδηλώσεις — όπως εκείνη των Παλαιών Ρουμάτων. Στόχος της ενέργειάς μας ήταν μέσα σε μια ταινία στην οποία παρουσιαζόταν το ελαιόλαδο και η ελαιοκομία όλου του κόσμου, η Κρήτη και το ελαιόλαδό της να καταλάβουν πρωτεύουσα θέση”.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μιχελάκης είπε ότι σκοπός της χθεσινής προβολής ήταν “κυρίως να ξαναφέρουμε επί τάπητος τα όσα μας συμβούλευσε ο δημιουργός της ταινίας κ. Trampitsch μετά τις εμπειρίες που είχε με τις επισκέψεις του στην Κρήτη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Και οι συστάσεις του κ. Trampitsch έχουν βέβαια στενή σχέση, ή μάλλον αποτελούν τον στόχο της σημερινής ημερίδας που είναι να κάνουμε την αρχή για μια επιθετική πολιτική υπερασπιζόμενοι την κρητική διατροφή και όχι βέβαια την εμπορική «διατροφή» που επονομάζεται Μεσογειακή. Κι αυτό βέβαια είναι που τονίζει ο κ. Trampitsch στην επιστολή που μας έστειλε”.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ κ. G. Trampitsch

Στην επιστολή αυτή την οποία γνωστοποίησε ο κ. Μιχελάκης, ο κ. Gustav W. Trampitsch διατυπώνει “μερικές παρατηρήσεις σχετικά με τη θέση του κρητικού λαδιού” και τονίζει:.

“Πρέπει να ξανασκεφτείτε τις βασικές σας εμπορικές στρατηγικές. Τα σχέδια εμπορίας του προϊόντος πρέπει να γίνουν πιο επιθετικά. Απλά πάρτε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην επιτρέπεται πλέον όλος ο κόσμος να μιλάει για τη λεγόμενη «Μεσογειακή δίαιτα», ενώ εννοεί μόνο την «Κρητική Δίαιτα». Επενδύστε αρκετά χρήματα παγκοσμίως, ή τουλάχιστον στην Ευρώπη, για διαφήμιση και για εκστρατείες σχετικά με την εικόνα του προϊόντος οι οποίες να μην αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες. Εδώ στην Κρήτη ζείτε μέσα σε έναν θησαυρό τον οποίο στέλνετε απερίσκεπτα στην Ιταλία. Κάντε το ελαιόλαδο της Κρήτης καθιερωμένο σήμα παγκοσμίως”

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.

 Για τις ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην υγεία μίλησε ο γιατρός - καρδιολόγος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, Μαν. Αλιφιεράκης. Με θέμα: “Κρητική - μεσογειακή διατροφή. Σχέσεις και διαφορές”, μίλησε ο πρώην αντινομάρχης Χανίων Γιώργος Αγοραστάκης.

Ο κ. Αγοραστάκης σημείωσε ότι “η αρχή έγινε το 1956 από τον Δρα Ansel Keys, γιατρό καρδιολόγο από τη Μινεσότα των ΗΠΑ, ο οποίος είχε την ιδέα για την πρώτη διακρατική μελέτη για την εξέταση των καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχέση τον τρόπο ζωής και τη διατροφή των ανθρώπων. Οι ερευνητές του Κέις επέλεξαν τα δείγματά τους σε επτά χώρες με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ελλάδα. Από την Ελλάδα επελέγησαν δύο ομάδες, μια στην Κέρκυρα και μια στην Κρήτη. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης, όπου φάνηκε ότι οι Κρήτες υπήρξαν οι υγιέστεροι και οι μακροβιότεροι από τους κατοίκους άλλων περιοχών της υδρογείου αλλά και της Μεσογείου και τούτο αποδόθηκε στη δίαιτα και διατροφή τους. Ακολούθησαν κι άλλες επιστημονικές έρευνες που επιβεβαίωσαν εκείνο που πρώτος εντόπισε ο Ansel Keys

 Όμως τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών έσπευσαν να τα οικειοποιηθούν στη συνέχεια άλλοι, με την εφεύρεση του όρου «Μεσογειακή διατροφή»â€.

Ακόμη σημείωσε ότι “αυτή την περίοδο το ίδρυμα Oldways - επιχειρεί μια δεύτερη λαθροχειρία- πραγματοποιεί μεγάλη καμπάνια στις ΗΠΑ για την καθιέρωση ενός σήματος «Μεσογειακής διατροφής» στις συσκευασίες των τροφίμων. Το ίδρυμα αυτό αναπτύσσει προγράμματα που απευθύνονται στους καταναλωτές και αποσκοπεί να τους επηρεάσει στις επιλογές τους. Επίσημα δηλώνει ότι ο στόχος του είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να βρίσκουν τα υγιή τρόφιμα. Από τις αναλύσεις που παραθέτει εντοπίζει ως κύριο πρόβλημα σήμερα στις ΗΠΑ τη σύγχυση που δημιουργείται στους καταναλωτές από τις εκατοντάδες σημάνσεις που φέρουν τα τρόφιμα στις υπεραγορές, την αδυναμία τους να εντοπίσουν τα υγιέστερα τρόφιμα και να αποφύγουν την εμπορική παραπλάνηση.

Προκειμένου να απλοποιηθούν οι αγορές, όπως δηλώνει, καθιερώνει και απονέμει τη σήμανση της Μεσογειακής διατροφής, την οποία μπορούν να φέρουν όλα τα προϊόντα διατροφής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα της πυραμίδας της μεσογειακής διατροφής, ανεξάρτητα από πού και πως αυτά παράγονται. Καθορίζει δε ως κριτήρια για τη χορήγηση του σήματος την τήρηση ορισμένων ορίων στις ουσίες τους που αφορούν τα προστιθέμενα λίπη, την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και την περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη. Το καλοκαίρι που διανύουμε αναμένεται να σημανθούν χιλιάδες συσκευασίες προϊόντων και τροφίμων στις ΗΠΑ ως υγιεινά τρόφιμα μεσογειακής διατροφής.

Η μεσογειακή διατροφή - σε ό,τι αφορά το γεωγραφικό προσδιορισμό της- είναι ένα κατασκεύασμα, επιστημονικά ατεκμηρίωτο”. Ο ίδιος συμπλήρωσε: “Από το βήμα των φετινών εκδηλώσεων και διά του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων της Κρήτης στα Χανιά απευθύνομε στην ιατρική κοινότητα της Κρήτης -στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στους Ιατρικούς Συλλόγους Κρήτης- και τους προτείνω να αναλάβουν το έργο της δημιουργίας του προτύπου της υγιεινής κρητικής διατροφής. Μπορούν να στηριχτούν σε πλήθος ιατρικών και διατροφικών ερευνών -πολλές από τις οποίες- οι ίδιοι έκαναν ή συμμετείχαν. Η κρητική διατροφή χρειάζεται να πιστοποιηθεί επιστημονικά. Ένα τέτοιο έργο θα έπρεπε να το αναλάβει η Ελληνική πολιτεία”.

 Σε χαιρετισμό που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος λόγω απουσίας στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, τόνισε:

“Κρίνουμε αναγκαίο το συντονισμό όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εκπλεκομένων (ελαιοκομικών συνδέσμων, εμπόρων ελαιολάδου, συλλόγων εστίασης, περιβαλλοντικών συλλόγων και άλλων) ώστε μαζί να αναδείξουμε, συστηματικά και οργανωμένα, τη γευστική, υγιεινή και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου, να πιέσουμε για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ίδρυσης ή ενίσχυσης επιχειρήσεων τυποποίησης και να συνδέσουμε την ελαιοκομία με τον τουρισμό προκειμένου να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη, διατροφικά, οικονομικά και πολιτιστικά”.