Συνάντηση ΣΕΔΗΚ — ΣΠΑΚΕ για Τιμές και Κόστος Ελαιολάδου

Η συνεχής μείωση των τιμών του ελαιόλαδου και η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της κατάστασης αποτέλεσαν τα αντικείμενα συζήτησης σε κοινή συνάντηση που είχαν στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ οι Δήμαρχοι Μέλη του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ Νομού Χανίων και Μέλη του ΔΣ του νεοσύστατου Συνδέσμου Ανάδειξης και προβολής του Κρητικού Ελαιολάδου (ΣΠΑΚΕ).

Στη συνάντηση αυτή που έγινε σήμερα στα Γραφεία του ΣΕΔΗΚ μετείχαν εκ μέρους του ΣΕΔΗΚ οι Δήμαρχοι: Στρατουδάκης (Κεραμειων) και Μαρκακης (Κρυονεριδας) και οι Εκπρόσωποι του ΣΠΑΚΕ κ.κ. Σκορδυλάκης (Α.Σ. Πλατανου) , Περουλάκης ( ΕΑΣ Κισάμου-Σελίνου), Παναγιωτάκης (ΑΣ Π. Ρουμάτων) και ο κ. Μαράκης (ΕΑΣ Σελίνου).

Κύριες διαπιστώσεις της συζήτησης ήταν οι εξής:

1. Οι τιμές του ελαιόλαδου για τον Παραγωγό μειώνονται σταδιακά και έχουν φθάσει το τελευταίο διάστημα στο επίπεδο της Κρήτης μεταξύ 2,4- 2,6 € / κιλό ενώ οι τιμές για τον καταναλωτή παραμένουν μέχρι και τρεις φορές υψηλότερες (6-8 € /λίτρο) στα Σούπερ Μάρκετ.

2. Τα βασικά στοιχεία του κόστους παραγωγής για συγκομιδή, λίπανση, ελαιοποίηση έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Τα ημερομίσθια για ολιγοήμερη απασχόληση φθάνουν τα 40 €/ημέρα η τα 0.12-014 € /Κ δρχ ανά κιλό συγκομιζόμενου καρπού και με μέση απόδοση συγκομιδής 3 σακιά/ημ (150 κιλά καρπού) επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής του ελαιόλαδου κατά 53%.

Το κόστος των λιπασμάτων αντιστοιχεί σε περίπου 0,4 €/κιλό ελαιόλαδου και επιβαρύνει το κόστος κατά 16%

Οι δαπάνες ελαιοποίησης στα ελαιοτριβεία φθάνουν στο 13,6% (ΦΠΑ 0,5%+Δακοκτονία 1,4%+ Μεταφορικά 3,5% + Δικαίωμα 7% + αξία Ελαιοπυρήνας 1,2%).

Συνολικά επομένως οι κύριες αυτές δαπάνες ανέρχονται σε 82,5% .Εάν σε αυτές προστεθούν και οι δαπάνες για άλλες απαραίτητες φροντίδες για κλάδεμα, άρδευση, τυχόν ψεκασμούς, καλλιέργεια εδάφους κλπ που εκτιμώνται ότι κυμαίνονται σε 20 - 30% , συμπεραίνεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια είναι πλέον ασύμφορη για πολλους παραγωγούς. Οδηγούμαστε επομένως σε μια βέβαιη εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας.

3. Η Ιδιωτική Αποθεματοποίηση που προβλέπεται σαν μέτρο προστασίας των τιμών παραγωγού από τους Κανονισμούς εξακολουθεί να έχει για πάνω 8 χρόνια το ίδιο όριο έναρξης εφαρμογής τις 605 δρχ/κιλό ( 1,77 €/κιλό) εκτός του ότι η διαδικασίες εφαρμογής της είναι χρονοβόρες και αναποτελεσματικές.

Μετά από τα συμπεράσματα αυτά οι συμμετέχοντες στην συζήτηση αποφάσισαν όπως προτείνουν την οργάνωση μιας γενικότερης συζήτησης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με στόχο την διατύπωση προτάσεων προς την Κυβέρνηση ώστε να προβεί με την σειρά της στην λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους παραγωγής και σε παραπέρα ενέργειες προς την ΕΕ για λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας των τιμών.