Η ποιότητα του ελαιολάδου της φετινής περιόδου στην Κρήτη, ευτυχώς για δεύτερη κατά σειρά χρονιά φαίνεται να παρουσιάζεται σε επίπεδα ρεκόρ με το μέσο επίπεδο οξύτητας στο 100% της παραγωγής του νησιού, εκτός των περιοχών που η συγκομιδή γίνεται με φυσική πτώση, να κυμαίνεται, μέχρις στιγμής , κάτω από 0,4ο !!
Τα καλύτερα επίπεδα στην Κρήτη φαίνεται να παρουσιάζει και πάλι η περιοχή Κριτσάς (0,17ο) ενώ αρκετά καλά είναι τα επίπεδα και σε όλες τις άλλες περιοχές οπού ο μέσος όρος κυμαίνεται από 0,3ο - 0,35ο. Σε λίγες περιοχές (Ιεράπετρα, Πεζά) οι οξύτητες κυμαίνονται μεταξύ 3,5ο - 0,4ο που και αυτές βέβαια είναι πολύ καλές. Έτσι φέτος, τελικά, η Κρήτη μπορεί να επιτύχει ρεκόρ επιπέδου ποιότητας φθάνοντας το επίπεδο οξύτητας κάτω από 0,4ο στο 100% της ραβδιζόμενης παραγωγή της!!
Οι αποδόσεις, ωστόσο, παρά την έλλειψη βροχοπτώσεων, δεν έχουν βελτιωθεί όσο αναμενόταν και είναι ακόμα σχετικά χαμηλές (5,0-6,1/1) σε αρκετές περιοχές (Κολυμβάρι, Άστρικα, Πλάτανος, Πεζά, Αγ. Μύρωνα, Κριτσά), ενώ είναι σχετικά καλύτερες ( 4-4, 5/1) σε άλλες περιοχές (Πέραμα Ρεθύμνου, Συκολόγο Βιάννου, Αγ. Δέκα, Παπαγιανάδες, Μαρωνιά, Ζάκρο, Ιεράπετρα).
Εξαλλου η συνεχιζόμενη, ασυνήθιστη για την εποχή καλοκαιρία επιτρέπει την επίσπευση της συγκομιδής που ήδη σε αρκετές περιοχές όπως στην περιοχή Κολυμβαρίου έχει προχωρήσει ήδη στο 85% ενώ σε άλλες όπως στα Πεζά έφθασε στο 95 %! Η καλοκαιριά αυτή όμως με την ασυνήθιστη έλλειψη βροχών που χαρακτηρίζεται ενώ διευκολύνει την συγκομιδή, δεν διευκολύνει την έγκαιρη εφαρμογή και καλή αξιοποίηση των λιπασμάτων και οπωσδήποτε προβληματίζει εάν συνεχιστεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Πάντως η συγκομιδή ενώ σε ορισμένες περιοχές βρίσκεται προς το τέλος της σε άλλες και κυρίως στον Νομό Λασιθιου (Παπαγιαννάδες, Μαρωνιά, Ζάκρος, Κάτω Χωριό, Κριτσά, βρίσκεται ακόμη μεταξύ του 30 % και 55% γιατί καθυστέρησε να αρχίσει.