Σε ανοδική πορεία αλλά με αργό ρυθμό φαίνεται να μπαίνουν οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ισπανία και Ιταλία αφού τις τελευταίες βδομάδες παρουσιάζουν μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση.

Στην Κρήτη την τελευταία βδομάδα (27/2) οι τιμές παρουσίασαν μια γενική αύξηση της τάξεως του 2-4% στην Λιανική και του 7-10% στην Χονδρική αγορά σε σχέση με εκείνες τις περασμένης βδομάδας αυξάνοντας τις προσδοκίες πολλών παραγωγών για ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις. Η υψηλότερη τιμή που δίδεται όμως για τους παραγωγούς πελάτες του είναι 2,9€ (Αεράκης —Σητεία) και ακολουθούν 2,70€ ( Κολυμπαρι ΑΕ, Υποκατ. Κολυμβαριου, Κοκινάκης, ABEA) , 2,65€ ( ΕΑΣ Ηρακλείου και Πεζών, Ρεθυμνου) και 2,60€ (ΕΑΣ Μυλοποτάμου). Στην Χονδρική (βυτία) έφθασαν στα 2,85€ (Πιν.1)

Στην Ιταλία, για την βδομάδα 12-18 Φεβρουαρίου οι τιμές παρουσίασαν επίσης κάποια αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες βδομάδες και κυμάνθηκαν στα 3,08-3,11€ για τα Ιταλικά λάδια, στα 2,55-2,58 για τα Ισπανικά πλην του Borgas που ήταν 3,0€ και στα 2,67-2,68 για τα Ελληνικά (Πιν.2).

Στην Ισπανία την εβδομάδα 21-27 Φεβρουαρίου οι τιμές κυμάνθηκαν από 2,53 € (ελάχιστη) έως 2,71 € (μέγιστη). Ο μέσος όρος της εβδομάδας ήταν 2,66 € για το εξτρα Παρθένο και 2,62 € για το κοινό Παρθένο (Πιν.3) παρουσιάζοντας και εκεί μια αύξηση της τάξεως του 3% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Χαρακτηριστικό της αγοράς στην Κρήτη είναι η κάποια κινητικότητα από πλευράς αγοραστών η οποία φαίνεται να οφείλεται στο ότι και στην Ισπανία υπάρχει μια ανάλογη που οφείλεται στο ότι η συγκομιδή, που φαίνεται να ολοκληρώθηκε και εκεί πρακτικά, έδειξε ότι η σοδειά της τρέχουσας περιόδου είναι ελαφρώς χαμηλότερη κατά 6% από ότι αρχικά εκτιμήθηκε όπως σημειώνεται σε άλλο άρθρο των σημερινών των Ελαιοκομικών Νέων. Και βέβαια το δεδομένο αυτό αφορά μόνο την Επαρχία Χαέν, που είναι η κυριότερη ελαιοπαραγωγός περιοχής της Ισπανίας παράγοντας το 40 % περίπου της παραγωγής της χώρας. Ωστόσο όμως πιθανολογείται ότι ανάλογη μείωση υπήρχε και στις άλλες περιοχές της Χώρας και αυτό έβαλε σε ανησυχία τις Βιομηχανίες οι οποίες τώρα σπεύδουν να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους με όσο χαμηλότερες τιμές προλάβουν.

Σημαντικός παράγων για τις παρά πέρα εξελίξεις στις τιμές θα είναι πλέον οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή της ερχόμενης εσοδείας οι οποίες σαφώς θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις του καιρού. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου ήταν βέβαια ευεργετικές αλλά οπωσδήποτε απαιτούν και συμπληρωματικές κατά τον Μάρτιο- Απρίλιο.

Πάντως ενώ η συγκομιδή τής Κορωνέϊκης συνεχίζεται ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις με υπερφορτωμένα δέντρα, η νέα άνθηση έκανε ήδη πριν μια βδομάδα την εμφάνιση της στις χαμηλότερες περιοχές χωρίς όμως να δίδει ενδείξεις για τον βαθμό της έκτασης και πληρότητας της.

Οι πίνακες με τις τιμές στέλνονται ηλεκτρονικά στους Δήμους Μέλη του ΣΕΔΗΚ και στους συνδρομητές του Παρατηρητηρίου Αγοράς Ελαιολάδου .