Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Μαρινάκης νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ

Μεγάλη ήταν η ανησυχία και υψηλό το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την στήριξη και αναβάθμιση του ΣΕΔΗΚ από τους Δήμους και Φορείς του Ελαιοκομικού χώρου αλλά και από τους Βουλευτές και τον Νομάρχη Ρέθυμνου που παραβρέθηκαν στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ που έγινε στις 9 Μαρτίου στο Δημαρχείο του Ρέθυμνου.

Η Συνέλευση αυτή, η οποία είχε αρκετά κρίσιμη σημασία, γιατί έπρεπε αφού εξετάσει συνολικά το έργο και τα προβλήματα της λειτουργίας του ΣΕΔΗΚ να αποφασίσει για την σκοπιμότητα και δυνατότητα της πάρα πέρα πορείας του υπήρξε, τελικά, αρκετά γόνιμη και αποδοτική.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι από τον χώρο της Πολιτικής, της Αυτοδιοίκησης και των Συν/σμων εξέφρασαν την έκπληξη και τον θαυμασμό τους για το έργο που έχει επιτελέσει στην 6 /ετια της λειτουργίας του ΣΕΔΗΚ και πρότειναν την συνέχιση και αναβάθμιση του.

Η ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΣ
Κατά τις εκλογές που ακολούθησαν για την ανάδειξη νέου ΔΣ εκλέχθηκαν ομόφωνα οι εξής
Από τον Νομό Χανίων:
Στρατουδάκης Μανόλης — Δήμαρχος Κεραμειών
Μπομπολάκης Νίκος — Δήμαρχος Βουκολιών
Μαρκάκης Γρηγόρης — Δήμαρχος Κρυονερίδας
Από τον Νομό Ρεθύμνου
Μαρινάκης Γεώργιος — Δήμαρχος Ρεθύμνου
Κόκκινος Δημήτρης — Δήμαρχος Κουλούκωνα
Από τον Νομό Ηρακλείου
Ροδιτάκης Χάρης — Δήμαρχος Επισκοπής
Οικονομάκης Φανούρης — Δήμαρχος Ρούβα
Νικολακάκης Γιάννης — Δήμαρχος Γουβών
Από τον Νομό Λασηθίου
Κουρουπάκης Νίκος — Δήμαρχος Σητείας
Καστρινάκης Νίκος — Δήμαρχος Νεάπολης

Ήδη το νέο ΔΣ σε πρώτη Συνεδρίαση του αποφάσισε ομόφωνα όπως Πρόεδρος του είναι ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης ο οποίος σύντομα θα συγκαλέσει το ΔΣ για κατανομή των υπολοίπων αξιωμάτων αλλά και τον σχεδιασμό των πρώτων ενεργειών για την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

Αρκετοί από τους παραβρισκόμενους όπως ο Πρόεδρος του Δ. Συμβουλίου Ρεθύμνου κ. Μ. Λύτινας, δήλωσαν ότι είναι αδιανόητη ακόμη και η σκέψη για το ενδεχόμενο της υποβάθμισης η λήξης της λειτουργίας του ΣΕΔΗΚ. Αντίθετα, υπογράμμισαν ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για την υποστήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Οι Βουλευτές Χανίων κ.κ. Χριστοδουλάκης και Σκουλάκης που παραβρέθηκαν δήλωσαν ότι ο ΣΕΔΗΚ πρέπει να αναβαθμιστεί και πρότειναν να αναπτύξει την δραστηριότητα του και σε νέους τομείς.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι το έργο που ο ΣΕΔΗΚ απέδειξε ότι μπορεί να παράγει, είναι πολύ σημαντικό και δήλωσε ότι η Νομαρχία Ρεθύμνου θεωρεί υποχρέωση της να στηρίξει με κάθε μέσο την παρά πέρα γενικότερη δραστηριοποίηση του ΣΕΔΗΚ και ιδιαίτερα τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή Ρέθυμνου.

Προς την ίδια κατεύθυνση και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης δήλωσε ότι από την πλευρά του θα πράξει ότι είναι δυνατόν ώστε ο ΣΕΔΗΚ να αναβαθμιστεί και να προχωρήσει στην πορεία που επιβάλλει η ιδιαίτερη αξία και βαρύνουσα σημασία που έχει το ελαιόλαδο στην Κρήτη.

Μετά την ανάπτυξη των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και την συζήτηση που ακολούθησε αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:

  • 1.Το έργο που έχει επιτελέσει ο ΣΕΔΗΚ στην 6/ετια από την ίδρυση του ήταν πολύ σημαντικό και κρίσιμης σημασίας για την όλη πορεία της Ελαιοκομίας της Κρήτης.
  • 2.Η συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας του Φορέα κρίνεται όχι μόνο σκόπιμη αλλά και αναγκαία κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο επίπεδο της ΚΑΠ και της σύγχρονης αγοράς.
  • 3. Το νέο ΔΣ εξουσιοδοτείται όπως αφού σύντομα διερευνήσει όλες τις νομικές και χρηματοδοτικές συνθήκες που σχετίζονται με την λειτουργία του Φορέα προχωρήσει στην επιλογή και υλοποίηση των ενεργειών που απαιτούνται για την τυχόν αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου του, ώστε να εξασφαλιστεί ύπαρξη σταθερών οικονομικών πόρων, και συγχρόνως ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην λειτουργία του.