Προτάσεις για ριζικές αλλαγές στις Συνεταιρικές και Εμπορικές δομές του Ελαιοκομικού τομέα στην Κρήτη διατυπώθηκαν κατά την συζήτηση «Στρογγυλού Τραπεζιού» με θέμα «Προσαρμογή της Ελαιοκομίας της Κρήτης στις συνθήκες της νέας ΚΑΠ και της σύγχρονης αγοράς» που έγινε, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά την Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Η συζήτηση άρχισε με εισαγωγική Εισήγηση του Δ/ντη του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκου Μιχελάκη «Προσαρμογή της Ελαιοκομίας της Κρήτης στις συνθήκες της νέας ΚΑΠ και της σύγχρονης αγοράς» και συνεχίστηκε με παρεμβάσεις και προτάσεις από τους εκπροσώπους των παρισταμένων Φορέων όπως του ΣΠΑΚΕ κ. Μιχελινάκη, των ΕΑΣ Μεσσαράς κ. Ασκοξυλάκη και Μεραμβέλλου κ. Μαστοράκη, του ΑΣ Κριτσας κ. Ζαχαριαδη, και Πλατανου κ. Σκορδυλάκη, του Συλλόγου Ιδιωτ. Ελαιοτριβείων Χανιών κ. Τζερανη, εκπροσώπων Δήμων κ.α
Βασικά θέματα της συζήτησης και οι προτάσεις που έγιναν αφορούσαν τα θέματα:
Ενιαία Ενίσχυση και Παρακρατήματα: Αναφέρθηκε ότι ενώ οι παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις των παραγωγών έγιναν μέχρις στιγμής δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία κατανομής τους. Παράλληλα εκφράστηκαν απορίες και αντιρρήσεις για τον τρόπο, την ισοτιμία και διαφάνεια της χρηματοδότησης των Ελαιουργικών Οργανώσεων ενώ εκφραστήκαν και σοβαρές αμφιβολίες και για τον τρόπο και για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης του ποιοτικού Παρακρατήματος.
Κλαδικές Συνεταιρικές Οργανώσεις
Η εξειδίκευση αλλά και η πολυπλοκότητα των μηχανισμών της αγοράς επιβάλλουν όπως στο εξής οι Συνεταιρικές Οργανώσεις αποκτήσουν ειδική κλαδική μορφή. Ελαιουργικές οργανώσεις μπορούν να οργανωθούν 1-2 κατά Δήμο και στην συνεχεία να υπάρξουν Ενώσεις Ελαιουργικών Οργανώσεων 1-2 κατά Νομό.
Διεπαγγελατική ελαιολάδου στην Κρήτη
Η Εθνική Διεπαγγελματικη Ελαιόλαδου Αναφέρθηκε ότι δεν έχει να επιδείξει αξιόλογη δράση κατά την διάρκεια της επί 5 έτη ίδρυσης και λειτουργίας της, ενώ τελευταία φαίνεται να προωθεί και θέματα όπως η Ενεργητική τελειοποίηση που θα λειτουργήσουν σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Η Κεντρική μόνο οργάνωση του Φορέα και η σύνθεση του δεν φαίνεται να εγγυώνται αξιόλογη αποτελεσματικότητα του Φορέα.
Προτάθηκε η Ίδρυση Περιφερειακής Επαγγελματικής Ελαιόλαδου στην Κρήτη όπως προβλέπεται από τον σχετικό Νόμο με συμμετοχή των Οργανώσεων των Παραγωγών, των Μεταποιητών (Ελαιοτριβείων) , των Εμπόρων και των Καταναλωτών.
Συγκέντρωση Επιχειρήσεων Εμπορίας Ελαιόλαδου Κρήτης
Η διάθεση του ελαιόλαδου των παραγωγών στην Κρήτη σήμερα γίνεται από περίπου 700 Συνεταιρικούς και Ιδιωτικούς Φορείς με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μεγάλος κατακερματισμός και μια σημαντική ανισορροπία σε σχέση με τους μόνο 10 περίπου Αγοραστές Εκπροσώπους μεγάλων Βιομηχανιών η Μεσίτες που παρουσιάζονται στην αγορά της Κρήτης. Η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Επί πλέον δεν αφήνει περιθώρια για κοινές διεκδικήσεις η διευθετήσεις θεμάτων σε συνεννόηση με τις Βιομηχανίες η και τις Παραγωγικές τάξεις.
Προτάθηκε να ανοιχτεί διάλογος και να γίνουν συνεννοήσεις με μεσολάβηση του ΣΕΔΗΚ για Συγκέντρωση των Φορέων Εμπορίας σε ομάδες ανά Νομό και Ίδρυση ενός Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εμπορίας Ελαιόλαδου στην Κρήτη.