Τα ελαιοτριβεία στην «μετά επιδοτήσεων» περίοδο πρέπει να αρχίσουν να αλλάζουν στρατηγική και τακτική. Ο ρόλος τους στα πανωγραψίματα πρακτικά τέλειωσε αφήνοντας τους σαν προίκα την είσοδο τους στην εμπορία και επιβάλλοντας τους την επάνοδο στον σωστό ανταγωνισμό.

Στο εξής η βελτίωση της ποιότητας, η αύξηση της απόδοσης αλλά και η σωστή εξυπηρέτηση των πελατών θα πρέπει να αποτελέσουν αναγκαστικά τους στόχους της στρατηγικής και τακτικής τους στο άμεσο μέλλον.

Και ευτυχώς που στην κατεύθυνση αυτή αρχίζουν να υπάρχουν αξιέπαινες πρωτοβουλίες με ένα καλό παράδειγμα, το ελαιοτριβείο του κ. Μανόλη Γιωργουδάκη που λειτουργεί μεταξύ Ποταμίδας — Βουλγάρω στην Κίσσαμο. Το ελαιοτριβείο αυτό που λειτουργεί από το 1990, από το 2004 μπήκε σε μια εκσυγχρονιστική πορεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και όπως μας είπε ο ιδιοκτήτης του πρόκειται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Βεβαία το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο του εκσυγχρονισμού είναι η εξωτερική εμφάνιση, η οποία από την κλασική μορφή ενός συνηθισμένου ελαιοτριβείου προχώρησε αρχικά από τον περιβάλλοντα χώρο στην συνέχεια στην παραδοσιακή εμφάνιση όλου του κτηρίου με τοιχοποιίες από πέτρα και θολωτά σχήματα στις πόρτες και παράθυρα.

Όμως ο εκσυγχρονισμός δεν σταματά στο εξωτερικό του ελαιοτριβείου. Μέσα στο πέτρινο παραδοσιακό κτήριο ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι αρκετά προχωρημένος. Σύγχρονα πλυντήρια, σειρά από μαλακτήρες και Ντεκαντερ μεγάλης δυναμικότητας επιτρέπουν μεγάλη ταχύτητα εργασίας και αποδοτικότητας. Στόχος είναι, όπως μας είπε ο κ. Γιωργουδάκης, η αυθημερόν άλεση του ελαιόκαρπου η οποία έχει άμεση σχέση με την βελτίωση της ποιότητας.

Όλα τα μηχανήματα παρακολουθούνται και ελέγχονται ηλεκτρονικά από ειδικό δωμάτιο ώστε οι θερμοκρασίες να κρατούνται στα επιτρεπτά όρια και η επεξεργασία να γίνεται κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Παράλληλα ολόκληρο το ελαιοτριβείο εξωτερικά και εσωτερικά παρακολουθείται από σύστημα ασφαλείας με κάμερες οι οποίες καταγραφούν κάθε κίνηση και την μεταφέρουν σε Οθόνη μέσα στο γραφείο.

Όμως το ελαιοτριβείο έχει πρόβλεψη και για την ανάπαυση και αναψυχή των πελατών κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο ελαιοτριβείο. Ειδική αίθουσα που προσφέρει δωρεάν αναψυκτικά αλλά και παραδοσιακά εδέσματα και τοπικά ποτά (κρασί, ράκη) επιτρέπει στους πελάτες να περάσουν ευχάριστα την ώρα της παραμονής τους στο ελαιοτριβείο.

Η σημαντικότερη όμως πλευρά του ελαιουργικού συγκροτήματος είναι η προοπτική την οποία χαράσσει ο ιδιοκτήτης του προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης. Η θέση του ελαιοτριβείου, πάνω στον δρόμο που οδηγεί στο Ελαφονησι εξασφαλιζει πέρασμα χιλιάδων Τουριστών κάθε χρόνο μπροστά από αυτό. Έτσι, ο βασικός σχεδιασμός αποβλέπει στην λειτουργία των εγκαταστάσεων σαν ελαιοτριβείου τον χειμώνα και σαν χώρου αναψυχής και ξενάγησης των τουριστών στο πεδία της ιστορίας, της παράδοσης αλλά και των γεύσεων του ελαιόλαδου το καλοκαίρι! Πραγματικά πρωτοποριακό βήμα που εμείς ευχόμαστε πραγματικά να επιτύχει αλλά και να βρει και άλλους μιμητές.