Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου Mario Solinas που οργανώνει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) κάθε χρόνο προκηρύχθηκε ήδη και για το 2007 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δειγμάτων για την συμμετοχή λήγει την 5η Απριλίου 2007. Η υποβολή γίνεται απευθείας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, στη διεύθυνση που αναφέρεται στο «ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ» της προκήρυξη του Διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός αυτός θεωρείται ως ο εγκυρότερος σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο γιατί έχει την εγγύηση του ΔΣΕ που είναι ο μοναδικός Παγκόσμιος Οργανισμός Ελαιολάδου στον οποίο συμμετέχουν όλες οι ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες του κόσμου, αλλά και γιατί γίνεται με βάση προδιαγραφές και όρους που διασφαλίζουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων του.

Υπόψη ότι στον διαγωνισμό αυτό πρώτα βραβεία από Ελληνικής πλευράς έχει επιτύχει μέχρι σήμερα μόνο η ΕΑΣ Σητείας η οποία κέρδισε το πρώτο Βραβείο σε δυο συνεχείς χρονιές, το 2001 και 2002. Η επιτυχία αυτή αξιοποιήθηκε στην συνέχεια στην πράξη εμπορικά και συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων τόσο του χύμα όσο και του τυποποιημένου ελαιολάδου της ΕΑΣ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Το 2004/5 αξιόλογες επιτυχίες σημείωσαν τα ελαιόλαδα του Συν/σμου Πλατάνου — Κισάμου και της ΕΑΣ Ηρακλείου που κατατάχθηκαν στην τελική 6/αδα και κατέλαβαν την 4η και 5η θέση αντίστοιχα στην κατηγόρια του Μεσαίου Φρουτώδους.

Το 2005/6 επιτυχία σημείωσε το Ελαιόλαδο του Συν/σμού Κριτσάς Μεραμβέλλου που κατατάχθηκε τρίτο στην κατηγορία του Μεσαίου Φρουτώδους

Ο Διαγωνισμός ο οποίος φέρει το όνομα του ονομαστού για τις έρευνες του στην ποιότητα του λαδιού Ιταλού Χημικού Mario Solinas εχει προκηρυχθεί και φέτος για ελαιόλαδα έξτρα παρθένα τριών ομάδων από πλευράς έντασης Φρουτώδους.

Έντονου Φρουτώδους , Μέσου Φρουτώδους, Ελαφρού Φρουτώδους

Το πλήρες κείμενο της Προκήρυξης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου μπορείτε να το δείτε:
Στα Ελληνικά (πατήστε εδώ)
(μετάφραση Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων)
Στα Αγγλικά (πατήστε εδώ)