Σημαντικής σημασίας συνάντηση πραγματοποιήθηκε προχθες στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης μεταξύ του Περιφερειάρχη κ. Σ. Τσόκα και των Μελών του νεοεκλεγέντος ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του ΣΕΔΗΚ και πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ που έγινε στο Ηράκλειο την 26 Μαρτίου. Στόχοι της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Περιφέρειας για την πορεία του έργου του ΣΕΔΗΚ αλλά και τα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται τελευταία στην λειτουργία του .

Κατά την συνάντηση ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης μετά από μια σύντομη παρουσίαση της αποστολής και του έργου του ΣΕΔΗΚ επεσήμανε στον Περιφερειάρχη ότι το έργο του ΣΕΔΗΚ τυγχάνει γενικής αναγνώρισης από την πλευρά των Δήμων Μελών αλλά και από την πλευρά των ελαιοπαραγωγών του νησιού οι οποίοι στηρίζουν πλέον πολλές ελπίδες στον ΣΕΔΗΚ για την επίλυση των γενικότερων προβλημάτων και την αναβάθμιση της ελαιοκομίας της Κρήτης.

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην Κρήτη από πλευράς υποδομών, έρευνας αλλά και πολυετών προσπαθειών των αγροτών για την επίτευξη του διεθνώς αναγνωρισμένου υψηλού επιπέδου ποιότητας του Κρητικού ελαιόλαδου, πρέπει πλέον να μεταφραστούν σε οικονομικά οφέλη υπέρ των παραγωγών.

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο ΣΕΔΗΚ, τελευταία αντιμετωπίζει λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των Δήμων αλλά και της μη έγκρισης από τις υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου των ενταλμάτων καταβολής των συνδρομών των συγκεκριμένων Δήμων.

Ο Περιφερειάρχης κ Σ. Τσόκας από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη και την σκοπιμότητα να στηριχθεί η Ελαιοκομία της Κρήτης και παρατήρησε ότι το έργο του ΣΕΔΗΚ, που βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση είναι ανάγκη όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επιτύχει. Η Περιφέρεια όπως είπε, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να στηρίξει τις προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ.

Στην συνέχεια, ο Δ/νων Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Μιχελάκης τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρξουν και από την πλευρά της Περιφέρειας, σε συνεργασία όπου απαιτείται με τον ΣΕΔΗΚ και άλλους φορείς, συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα για την αναβάθμιση της Κρητικής ελαιοκομίας και ανάφερε σχετικά το παράδειγμα της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας στην Ισπανία. Η Περιφέρεια αυτή, όπως παρατήρησε, που έχει ελαιοκομικό χαραχτήρα όπως και η Κρήτη, δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην Ελαιοκομία και κάθε χρόνο αφιερώνει σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της σε δράσεις και προγράμματα για προώθηση του ελαιόλαδου.

Κατά την συνάντηση έλαβαν τον λόγο και οι παριστάμενοι Δήμαρχοι Μέλη του ΔΣ του ΣΕΔΗΚ Μπομπολάκης (Βουκολιών), Κουρουπάκης (Σητείας), Μαρκάκης (Κρυονερίδας), Στρατουδάκης (Κεραμειών), Ροδιτάκης (Επισκοπής), Κόκκινος (Κουλούκωνα), Νικολακάκης ( Γουβών), Οικονομάκης ( Ρούβα), οι οποίοι τόνισαν από την πλευρά τους την σημασία του έργου του ΣΕΔΗΚ επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία διαφόρων πρωτοποριακών δράσεων του. Σχετικές αναφορές έγιναν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της Προβολής με την οργάνωση ήδη 4 μεγάλων εκστρατειών ενημέρωσης των ξένων καταναλωτών στις Χώρες τους αλλά και στην Κρήτη με την αξιοποίηση του Τουρισμού. Οι δράσεις αυτές, σχεδιάζεται όπως είπαν να συνεχιστούν και φέτος θα οργανωθούν στα Χανιά και στο Ρέθυμνο αλλά και άλλες, ενδεχομένως, πόλεις της Κρήτης.

Επισημάνθηκε επίσης η ιδιαίτερη σημασία της σειράς των προγραμμάτων που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΕΔΗΚ στην ανάδειξη της πολιτισμικής, γαστρονομικής αλλά και υγιεινής αξίας του Κρητικού ελαιόλαδου με την οργάνωση σειράς δράσεων ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ελαιοκομίας στην Κρήτη (αρχαιολογικά ευρήματα, μνημειακά ελαιόδεντρα κ.α) αλλά και της υγιεινής και γαστρονομικής αξίας της Κρητικής διατροφής.

Αναφορά έγινε επίσης και στα ενημερωτικά έντυπα και την σημαντική 3/γλωσση Ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ καθώς και το Παρατηρητήριο Αγοράς Ελαιόλαδου το οποίο οργανώθηκε με φροντίδα του και είναι, όπως τονίστηκε, το μοναδικό που λειτουργεί στην Χώρα. Σήμερα το Παρατηρητήριο αυτό αποτελεί την μοναδική πηγή ενημέρωσης για τις τιμές ελαιόλαδου των παραγωγών και εμπόρων της Κρήτης αλλά και άλλων περιοχών της Χώρας και της Κύπρου. Ήδη ενημερώνει σε εβδομαδιαία βάση τους ελαιοπαραγωγούς με δελτία τιμών στην Κρήτη, Ιταλία και Ισπανία που αποστείλει στους Δήμους αλλά και τους ασχολουμένους με την εμπορία συνδρομητές με αποστολή ειδικών δελτίων με τις τιμές και των εξελίξεων της αγοράς σε προσωπικά E-mail των συνδρομητών .