14-12-07.Το μέγεθος και ο ρόλος ’ του Διατροφικού ’ ’ Ομίλου SOS

Του Νικ. Μιχελάκη

’ ’  Το φαινόμενο της’  μεγένθυσης’  διεθνών Επιχειρήσεων με συγχωνεύσεις η εξαγορές ’ ’ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι συνεχώς επεκτείνεται και στον τομές του ελαιόλαδου και των λιπαρών. Έτσι, ’ μεγάλες Βιομηχανίες ’ Τυποποίησης ελαιολάδου συνεχώς συγχωνεύονται η εξαγοράζουν η μια την άλλη ενώ στον χορό μπαίνουν και οι Διατροφικοί όμιλοι που’  αποκτούν καθετοποιημένη’  δομή από την βιομηχανία της εμφιάλωσης’  μέχρι την λιανική πώληση. 07-12-07syskevasiesos2.jpg’ 

Παράδειγμα’ χαρακτηριστικό αποτελεί ο Ισπανικός Όμιλος Διατροφικών Προϊόντων SOS’  του οποίου το όνομα δεν’  έχει σχέση με τον γνωστό συμβολισμό «σώσατε την ζωή μας» αλλά με το όνομα του Ισπανού ιδρυτού του.

Ο όμιλος αυτός’ ’  ’ ’ εξαγοράζοντας μεγάλες Βιομηχανίες τυποποίησης’  έχει’  καταφέρει να κυριαρχήσει όχι μόνο στην Ισπανική αλλά και στην’  Ιταλική και διεθνή ’ αγορά’  λαδιών!! 7-12-07_syskevasiasos1.jpgΟ Όμιλος SOS ’ όπως ανακοίνωσε επίσημα τις παραμονές του’  2007’  ο Πρόεδρος του’  Jesus Salazar,’  αγόρασε’  από την πολυεθνική Unilever την μεγάλη εταιρία’  Friol ’ που είναι leader’  στην Ιταλία στην διάθεση’ ’  σπορελαίων.

Έτσι,’ ’  ο’ ’  Ισπανικός’  Όμιλος’  SOS’  ο οποίος από το’  2005’ ’  έχει αγοράσει και τις πολύ σημαντικές εταιρείες’  του τομέα’  ελαιολάδου της Ιταλίας’  Minerva Oli S.p.A. πρώτη στα’  Ραφιναρισμένα Ελαιόλαδα και Carapelli Firenze S.p.A.’  πρώτη’  στα Παρθένα Ελαιόλαδα έγινε ’ πλέον’  ’ κυρίαρχος ’ ’ στην’  αγορά’  βρώσιμων λαδιών της Ιταλίας και βεβαία του κόσμου!!

’ ’  Και βέβαια ο Όμιλος SOS ’ δεν φαίνεται να’  ασχολείται’  μόνο’  με τους παράγοντες που επηρεάζουν’  τις πωλήσεις του,’  δηλαδή την διαφήμιση των προϊόντων κλπ αλλά ’ ασχολειται και με τους παράγοντες που επηρεάζουν’  τις προμήθειες του. Έτσι, με Επιστημονικές Υπηρεσίες του, ’ παρακολουθεί ’ την παραγωγή ελαιολάδου, κυρίως στην Ισπανία ’ και ’ στην συνεχεία ανακοινώνει’  τις εκτιμήσεις του για το ύψος της, οι οποίες ’ φαίνεται να είναι πάντοτε ανεβασμένες!’  ’ ’  Έτσι ’ φέτος οι εκτιμήσεις του Ομίλου’  αρχικα ’ ανέβασαν την παραγωγή της Ισπανίας σε 1.400 χιλ. τόνους ενώ οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας της Χώρας την δίδουν μόνο’  1.228 χιλ. τόνους! Πρόσφατα, ’ στις 11-12-07, ’ ’ ο ιδιος ομιλος αναγκαζεται να μειωσει τις εκτιμησεις του κατεβαζοντας την αναμενομενη παραγωγή της Ισπανίας σε 1.275.000’  τονους,’  αφου όμως’  και παλι επιχειρεί να διογκώσει την προσφορά’  αναφέροντας ότι τα αποθέματα της Ισπανίας στις 31-10-07 ηταν 227.000 τόνους και οι εισαγωγές κυμαινονται σε’  90.000 τονους και ότι επομενως η διαθεσιμη παραγωγή’  της χωρας ανερχεται σες 1 591.000 τονους!

’ 

Αλλά και την περασμένη περίοδο η SOS είχε ’ κάνει ’ ανακοίνωση’  εκτιμήσεων ’ της παραγωγής’  1.280’  εκατ. τόνους’  ενώ’  ένα μήνα νωρίτερα’  το Υπουργείο Γεωργίας’  της χώρας’  την είχε δώσει στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου’  μόνο’  1,089 εκατ.’ ’  Και πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση αυτή του Ομίλου άρχισε πέρυσι ’ η συνεχής πτώση των τιμών παραγωγού’  στην Ισπανία που πολύ γρήγορα’  μεταβιβάστηκε ι σε Ελλάδα, Ιταλία.’ 

’ ’ ’ 

’ ’  Επομένως είναι σαφές ότι σύντομα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και προς την κατεύθυνση’  της αύξησης του ανταγωνισμού’  στην κατανάλωση αλλά και προς την κατεύθυνση της διαφάνειας της αγοράς. Η δημιουργία συστημάτων έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης’  για τα στοιχεία της παραγωγής, τα αποθέματα, τις εισαγωγές και εξαγωγές χύμα και τυποποιημένου και βέβαια τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή ’ θα πρέπει να προχωρήσει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της χώρας μας οπού’  η ανεπάρκεια’ ’  στοιχείων’  υπερβαίνει κάθε όριο.

Το Παρατηρητήριο Αγοράς Ελαιόλαδου του ΣΕΔΗΚ που συγκροτήθηκε με τα πενιχρά του μέσα κατάντησε να είναι το μοναδικό μέσο Πανελλήνιας Πληροφόρησης! Είναι όμως’ ’ αρκετό; ’ ’