Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης

 

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

  

    Μια νέα επιστημονική διαπίστωση δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για κάποιο καλύτερο μέλλον για το «αγριέλαιον», το λάδι δηλαδή από αγριελιές, όπως εκείνο που παράγεται τα τελευταία χρονιά με πρωτοβουλία του Α.Σ. στα Μεσκλά Χανίων.

 

   Η διαπίστωση αυτή έγινε από ερευνητική ομάδα Καρδιαγγειακών παθήσεων του Πανεπιστήμιου της Σεβίλλης στην Ισπανία και έγκειται στο ότι δίαιτα εμπλουτισμένη σε λάδι Αγριελιάς επιτρέπει τη μείωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης.

    

  Η ερευνητική ομάδα της   Φαρμακευτικής Σχόλης της Σεβίλλης, με επικεφαλής την Καθηγήτρια Carmen María Vázquez Cueto και τον Καθηγητή Alfonso Mate Barrero, ερευνά επί 20 χρόνια τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που εμπλέκονταιΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ στην ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης (HDN), με ειδικό ενδιαφέρον στην αναζήτηση φυσικών προϊόντων για την ανακούφιση της βλάβης που προκαλεί.

  

  Η βλάβη που προκαλείται από την υψηλή HDN εκδηλώνεται σε διαφορετικά όργανα και είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά, νεφρικά, εγκεφαλικά και οφθαλμολογικά νοσήματα.

  

   Με την έρευνα αυτή συγκρίθηκαν διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο αγριελιάς και διατροφή με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι η δίαιτα εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο αγριελιάς μείωσε σημαντικά τις τιμές της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά άτομα.

  

   Η ίδια μελέτη έδειξε ότι διατροφή εμπλουτισμένη με ελαιόλαδο αγριελιάς μειώνει το οφθαλμικό οξειδωτικό στρες που παράγεται από HDN και βοηθά στη ρύθμιση των συστημάτων που σχετίζονται με αυτό το οξειδωτικό στρες.

  

 Οι ερευνητές μελέτησαν ιδιαίτερα τις παραλλαγές στη μορφολογία του υπερτασικού αμφιβληστροειδούς, οι οποίες αποτρέπονται από διατροφή εμπλουτισμένη με λάδι αγριελιάς.

    

  Η ερευνητική ομάδα της Καρδιοαγγειακής Φυσιοπαθολογίας έχει υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη «χρήση λαδιού αγριελιάς για την βλάβη του αμφιβληστροειδούς που σχετίζεται με αρτηριακή υπέρταση και παθολογίες του αμφιβληστροειδούς που σχετίζονται με αυτό».

   

   Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δεδομένα σχετικά με τη σύνθεση και το θεραπευτικό δυναμικό του λαδιού της αγριελιάς καίτοι διαφαίνεται ότι κάποιες πολυφαινόλες πρέπει να ασκούν σημαντικό ρόλο.

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του (nmixel@otenet.gr)