Προβλήματα λόγω υγειονομικών μέτρων στην λειτουργία ελαιοτριβείων

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 17-11-2020 Γ. Κώνστας

 

Στους… ελαιώνες λόγω και lock down βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι Χανιώτες, με το φόρτο της εργασίας να έχει πολλαπλασιαστεί για τα ελαιουργεία.

Την ίδια ώρα η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9 έχει προκαλέσει παράπονα σε πολλούς παραγωγούς καθώς δεν μπορούν να παραβρίσκονται στην έκθλιψη των ελιών τους που εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής μπορεί να πραγματοποιηθDSC 2092.JPG c 30εί αργά το βράδυ ή και τις πρώτες πρωινές ώρες σε κάποιες περιπτώσεις.
«Αυτές τις μέρες με το lock down, με τα καταστήματα σχεδόν στο σύνολο τους κλειστά οι παραγωγοί έχουν πάει όλη στην εξοχή. Έχουμε πάρα πολύ δουλειά προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να παράξουμε το ελαιόλαδο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να είναι ποιοτικά άριστο», σημείωσε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών κ. Μιχάλης Χαιρετάκης. Ο ίδιος τόνισε πως όλα τα ελαιουργεία λαμβάνουν τα προβλεπόμενα μέτρα (μάσκες, αντισηπτικά, αποφεύγετε ο συνωστισμός κα.) ενώ οι παραγωγοί σε πολλά από αυτά δεν επιτρέπεται να μπουν μέσα στο χώρο του εργοστασίου.
«Οι παραγωγοί πρέπει να προσαρμοστούν και αυτοί στα νέα δεδομένα. Κάνουμε προσπάθεια ώστε να παράξουμε ποιοτικό ελαιόλαδο μέσα σε αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο κ. Χαιρετάκης.
«Για να έχουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου πρέπει να βγαίνουν ημερησίως οι ελιές. Εμείς δεν θέλουμε να παραλαμβάνουμε αργά το βράδυ γιατί θέλουμε να παράξουμε αυθημερόν το ελαιόλαδο και αν πάρουμε ελιές στις 8 και στις 9 το βράδυ είναι δύσκολο να το πετύχουμε» τονίζει ο πρόεδρος του Α.Σ. Μεσκλών κ. Μανούσος Βουλγαράκης, συμπληρώνοντας πως ειδικά για την περιοχή των Μεσκλών λόγω ιδιαιτεροτήτων – τσουνάτης ελιάς – το ελαιουργείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του εντατικά και τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
«Το πρόβλημα εντοπίζεται στα μικρά ελαιουργεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν συγκεντρωμένο τον καρπό με αποτέλεσμα να μην γίνεται άμεσα η έκθλιψη και το παραγόμενο ελαιόλαδο να χάνει σε ποιότητα» μας είπε ο κ. Γιάννης Ρουμπεδάκης, ελαιουργός στην περιοχή του Αποκόρωνα, συμπληρώνοντας πως στο ελαιουργείο του τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας.
«Αυτήν την εποχή τα ελαιουργείου δουλεύουν ασταμάτητα γιατί υπάρχει “βεντέμα” και αρκετός κόσμος λόγω του lock down έχει βγει να μαζέψει» τονίζει ο κ. Νικήτας Μελισσάκης, ελαιουργός στον Αποκόρωνα, που συμπληρώνει πως ο αριθμός των παλετών με σακιά ελιών είναι πολύ μεγάλος «έχει γεμίσει η πλατεία και βγαίνουν στο δρόμο. Όλο αυτό το διάστημα πρέπει να δουλέψουμε και Σαββατοκύριακα και τις βραδυνές ώρες γιατί δεν γίνεται διαφορετικά».