Διενέργεια 5ου ψεκασμού για Δακοκτονία στα Χανιά

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 23-09-2020 Γ. ΚΩΝΣΤΑΣ

 

 Αναφορικά με τη δακοκτονία που είναι σε εξέλιξη η κ. Μ. Μυλωνάκη σημειώνει πως «υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για 5 ψεκασμούς και τοπικά αν χρειαστεί μπορούμε να πάμε και σε 6ο ψεκασμό σε κάποιες περιοχές.»Χωρίς τίτλο 23 9
 Ερωτηθείσα για την ποιότητα των σκευασμάτων τονίζει πως «κάθε χρόνο το Υπουργείο μας στέλνει τα φάρμακα για τους πρώτους ψεκασμούς το Σεπτέμβρη. Έχουμε παραλάβει τα φάρμακα για τους δύο πρώτους ψεκασμούς της επόμενης χρονιάς. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι χρησιμοποιούμε τα περυσινά φάρμακα κτλπ. Τα φάρμακα δεν είναι περυσινά ή φετινά, έχουν ημερομηνίες παραγωγής και λήξης. Ότι σκεύασμα χρησιμοποιούμε είναι ελεγμένο και σε άριστη κατάσταση».
 Σχετικά με το πρόγραμμα της Δακοκτονίας από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώθηκε χθες ότι έχει ξεκινήσει ή θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες ο πέμπτος δολωματικός ψεκασμός. Σύμφωνα με την έγκριση του εντομοκτόνου σκευάσματος που χρησιμοποιείται απαιτούνται 14 ημέρες από την συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Παρακαλούνται οι παραγωγοί που έχουν σκοπό να συγκομίσουν πρώιμα τα ελαιόδεντρα τους, να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες ψεκασμού στην περιοχή τους από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr ή από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στις ψεκαζόμενες περιοχές. Καθώς όμως οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην επιτρέψουν την έναρξη των ψεκασμών στις αναγγελθείσες ημερομηνίες, παρακαλούνται οι παραγωγοί να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους για την εφαρμογή του προγράμματος γεωπόνους, ώστε να ενημερωθούν για τον χρόνο αναμονής από την τελευταία επέμβαση μέχρι την συγκομιδή.
 Οι παραγωγοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρούν τις μέρες από την εφαρμογή του ψεκασμού μέχρι την συγκομιδή ή να έρχονται σε επαφή με το συνεργείο ώστε να μην ψεκάζονται τα ελαιοτεμάχια που θα συγκομιστούν πρώιμα.
 Επίσης θα πρέπει, εάν πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, σε συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα και να προειδοποιούν τους παραγωγούς των όμορων αγροτεμαχίων, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί.
 Τηλ. επικοινωνίας 28213-46500, 28213-46570-20-40-43, 28220-22005.