Οφέλη και  κίνδυνοι για την ελαιοκαλλιέργεια

  ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 18-9-20  Π. Περάκης

“Ευχή και κατάρα” για τις ελιές στην Κρήτη αποτελούν οι αναμενόμενες βροχές στο νησί το Σαββατοκύριακο, καθώς μπορεί τα δέντρα να “ξεδιψάσουν”, όμως οι συνθήκες αυτές… ανοίγουν την όρεξη του δάκου.1 49 700x327

 

 Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα, «βαρομετρικό χαμηλό που ξεκίνησε την πορεία του από της ακτές της Λιβύης, φαίνεται προγνωστικά τουλάχιστον, να ενισχύεται προϊδεάζοντας για τοπικές εντάσεις των καιρικών φαινομένων σε περιοχές της χώρας μας».
Στο νησί μας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα που είχε χθες στη διάθεσή του ο κ. Λέκκας, «τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν σε ήπιο τόνο από την Πέμπτη αργά το βράδυ και για την Παρασκευή, κυρίως σε δυτικές και νότιες περιοχές της Κρήτης, ενώ από το Σάββατο η στροφή και ενίσχυση των ανέμων από Βόρειες διευθύνσεις θα σημάνει την ένταση των καιρικών φαινομένων και στο νησί μας καθώς και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας».
 Ο μετεωρολόγος δεν βιάζεται να μιλήσει για μεσογειακό κυκλώνα, σχολιάζοντας πως μέχρι στιγμής η πιθανότητα αυτή είναι μικρή.

 

Οφέλη και κίνδυνοι για την ελιά

 Πώς όμως θα επηρεάσουν οι αναμενόμενες βροχές τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε φάση καρποφορίας αυτή την εποχή;
 Ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) δρ. Νίκος Μιχελάκης, εξηγεί στα “Χ.ν.”: «Βροχοπτώσεις αυτή την περίοδο θα έχουν θετική επίδραση γιατί τα δέντρα είναι σε ένα στάδιο που έχουν υποστεί συνέπειες από την ξηρασία, ο ελαιόκαρπος είναι συρρικνωμένος, “ζαρωμένος” όπως λένε οι αγρότες, άρα μια βροχή θα ωφελήσει, ειδικά τους ελαιώνες που δεν αρδεύονται».
 Ο κ. Μιχελάκης πάντως, ξεκαθαρίζει πως ελοχεύει ο κίνδυνος για αυξημένες δακοπροσβολές. «Αυξάνεται η πιθανότητα γιατί ο δάκος προτιμά τους καρπούς που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Όπως έχω επισημάνει και μέσα από τη στήλη “Ελαικομικά νέα” στα “Χ.ν.”, ο δάκος περιορίζει τη δραστηριότητά του με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν γεννά, δεν κινείται, προφυλάσσεται σε σκιερά μέρη. Καθώς προχωράμε σε φθινοπωρινές θερμοκρασίες λοιπόν, πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή».
 Ο κ. Μιχελάκης θεωρεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση, τονίζοντας πως «μετά από τόσα χρόνια ερευνών και εμπειρίας με τον δάκο στην Κρήτη δεν μπορούμε να σηκώνουμε ψηλά τα χέρια και να μην μπορούμεν να τον αντιμετωπίσουμε».

 

Σε ετοιμοτητα η  ΔΑΟΚ Χανιων

 Από μεριά τους δηλώνουν έτοιμες οι αρμόδιες υπηρεσίες, με την προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Π.Ε. Χανίων, Μαρία Μυλωνάκη να ξεκαθαρίζει πως «παρακολουθούμε πάντα τα φαινόμενα και προσαρμόζουμε τις κινήσεις των συνεργείων».
 Η ίδια ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για να γίνει αν χρειαστεί και πέμπτος και έκτος ψεκασμός», γνωστοποιώντας ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των σκευασμάτων για το 2020 και έχει ξεκινήσει η προμήθεια για το 2021. «Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι έχουμε αυτή τη στιγμή παραλάβει υλικό για τους δύο πρώτους ψεκασμούς της επόμενης περιόδου», σημείωσε η κα. Μυλωνάκη.