Αυξημένη στη Ισπανία, μειωμένη στην Ιταλία και Ελλάδα

Γράφει:  ο Νικ. Μιχελάκης*

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή 2020/21 στις χώρες της ΕΕ, αναμένεται να φτάσει τα 2,3 εκατ. τόνους δηλαδή θα είναι κατ 20% υψηλότερη απο την παράγωγη της προηγουμένης περιόδου .

Η έκθεση αυτή της Κομισιόν διευκρινίζει ότι κατά την άνοιξη, οι βροχοπτώσεις ευνόησαν την άνθηση στην Ισπανία και οι συνθήκες, που είναι καλές μέχρι στιγμής, αν παραμείνουν έτσι, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν άλλη μια μεγάλη συγκομιδή στην χώρα.eleoneajuly12 2

Αντίθετα, τα κύματα θερμότητας (καύσωνες) στην Ελλάδα περιόρισαν την παραγωγή, ενώ η έλλειψη βροχών στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ιταλίας είναι πιθανό να προκαλέσει και εκεί μείωση της παραγωγής

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

Τελικά όμως εκτιμάται ότι οι μειώσεις στην Ελλάδα και Ισπανία θα αντισταθμιστούν απο την υψηλότερη παραγωγή της Ισπανίας.

=================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.