Απαιτείται άμεση αποζημίωση απο τα de minimis η άλλους εναλλακτικούς πόρους

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

Αλλάζει τελικά κατεύθυνση ο Φάκελος που ετοιμάζεται απο τον περασμένο Ιανουάριο απο ειδική Επιτροπή για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για τις ποσοτικές και ποιοτικές ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του Δάκου κατά τη περσινή περίοδο.

 

. Η αποζημίωση θα διεκδικηθεί, τελικά, λόγω «έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών και όχι λόγω της κλιματικής αλλαγής καθώς η Ε.Ε. δεν καλύπτει ζημιές απο την δεύτερη» όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χνάρης στην συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ στις 11 Ιουνίου σο Ρέθυμνο.

dakos

 

   Ωστόσο, ανεξάρτητα από την πορεία του φακέλου, υπάρχει ανάγκη έκτακτης αποζημίωσης με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. de minimis) πράγμα που, όπως είπε, αναγνώρισε και ο Υπουργός σε προσωπική τους συνάντηση.

 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τελικά, δυστυχώς, δική μας δικαίωση, αφού όπως επανειλημμένα είχαμε υποστηρίξει και σε συσκέψεις και σε επανειλημμένα δημοσιεύματα (βλ. www.sedik.gr ΕΛΑΙΟΝΕΑ 20.12.2019)  «η αναζήτηση ως αιτίου της κλιματικής αλλαγής, δεν φαίνεται καθόλου εύκολο να τεκμηριωθεί….. και επομένως, η σημερινή Κυβέρνηση  μάλλον οφείλει να ερευνήσει σε βάθος τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής, ενώ για τις αποζημιώσεις καλό είναι να προσεγγίσει τρόπους άμεσης επούλωσης των πληγών. Οι ήσσονος σημασίας (de minimis) άμεσες αποζημιώσεις ίσως είναι προτιμότερες, έστω και αν είναι μικρότερες απο ότι οι   όποιες αποζημιώσεις απο την ΕΕ, οι οποίες και χρονοβόρες θα είναι αλλά και λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν.».

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

     Πάντως, συμφωνά με τον κ. Χνάρη, η ειδική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για τον Φάκελο, έχει ολοκληρώσει το έργο της και αναμένεται αυτή την εβδομάδα (15-19/6) να τον παραδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑτ για να αναλυθεί περεταίρω.

     Και το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Χνάρης, είναι ότι «οι ζημιές της περυσινής ελαιοκομικής περιόδου προκλήθηκαν λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν από Οκτώβριο έως αρχές Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα, απο τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία, οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση του δάκου και στη συνέχεια σε προσβολές από μύκητες. Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας αποζημίωσης για έκτακτες συνθήκες στην Ιρλανδία.

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)