Παρά την ψήφιση νόμου για τις τιμές και παρα τις αντιδράσεις οργανώσεων στην Ισπανία

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

  Το ίδιο χαμηλά, σε επίπεδα όχι μονο κάτω του κόστους αλλά χαμηλότερα και από   την τιμή ενός καφέ, όπως λένε κάποιοι παραγωγοί, εξακολουθούν να κυμαίνονται οι πραγματικές τιμές παραγωγού στην Ελλάδα

Κι αυτό γιατί οι εμφανιζόμενες απο τις επιχειρήσεις τιμές αφορούν λάδια οξύτητας 0,3 βαθμών τα οποία στην πράξη φέτος δεν υπάρχουν. Τα συνήθη λάδια (0,6-0,8 βαθμών οξύτητας) της φετινής παραγωγής τελικά με βάση την κλιμάκωση -0,10€ ανά γραμμή αύξησης οξύτητας, που έχει καθιερωθεί φέτος, τελικά αποτιμώνται αρκετά χαμηλότερα συνήθως κάτω απο τα 2 ευρώ!

Βέβαια, στην Ισπανία, η υπερπαραγωγή της οποίας αποτελεί τον κυριότερο λόγο της πτώσης των τιμών στην διεθνή αγορά,   ο ειδικός νόμος για την διατροφική αλυσίδα, που ψηφίστηκε πρόσφατα (Β.Δ.-Νόμος 5/2020) καθορίζει ότι η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το κόστος παραγωγής και η πληρωμή του παραγωγoύ να γίνεται μέσα σε 30 ημέρες απο την παράδοση του ελαιοκάρπου η του ελαιολάδου,

Ωστόσο η ρυθμιση αυτή η οποία προκαλεσε θύελλα αντιδρασεων απο την πλευρα των βιομηχανιων μεχρι στιγμης  δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα στην αγορά.

   

     Συνοπτικά, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 16-6-20 (www.sedik.gr),  οι τρέχουσες εξελίξεις στις τιμές έχουν ως εξής:

 

   Στην Ελλάδα, οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται (Πιν.1.) κυμαίνονται στα 2,40-2,10€/κ, αφορούν όμως ελαιόλαδα οξύτητας 0,3 βαθμών. Ενώ για λάδια με μεγαλύτερες οξύτητες, οι τιμές μειώνονται κατά 0,1€/κ ανά γραμμή (0,1ο) αύξησης της οξύτητας και έτσι οι τιμές για τα συνήθη φετινά λάδια με οξύτητες 0,6-0,8 βαθμούς είναι κάτω από 2 ευρώ!

Μια καλύτερη εικόνα παρέχουν τα στοιχεία του διαγωνισμού του Α.Σ. Ζάκρου της 3/6/20 στον όποιο ποσότητα 60 τόνων οξύτητας 0.65% κατακυρώθηκε με 2,34€/κ , ενώ 60 τόνοι οξύτητας 0,86% κατακυρώθηκαν με 1,82€/κ.

 

   Στην Ισπανία η μέγιστη τιμή για το έξτρα ήταν 3,00 €/κ (από 2,35 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα), αλλα η τιμή αυτή αφορα τα υψηλής ποιότητα έξτρα τα οποία στην πράξη είναι πλέον σπάνια. Έτσι, τα συνήθη έξτρα πουλιούνται και μέχρι 1,75 €/κ ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε οι τιμές κυμάνθηκαν στα 1,76-1,68€/κ αντίστοιχα.

 

   Στην Ιταλία δεν σημειώθηκε κάποια σοβαρή αλλαγή και οι συνήθεις τιμές κυμάνθηκαν από 3,00-3,50€/κ ενώ ο μέσος όρος της χώρας αυξήθηκε ελαφρά στα 3,38 €/κ.

______________________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)