Προτάσεις του Συνδέσμου Τυποποιητών Κρήτης προς την Περιφέρεια

 

Σημαντικές προτάσεις για την Δακοκτονία υπέβαλε με επιστολή του ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), στην Περιφέρεια Κρήτης.

Οι προτάσεις αυτές διαμορφώθηκαν σε συνεδρίαση των τακτικών και αναπληρωματικών Μελών του ΔΣ που έγινε με απαρτία την 8 Απριλίου 2020 με τηλεδιάσκεψη.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν, όπως ήταν φυσικό, η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιολάδου, κυρίως ποιοτικά, αφού είναι πλέον σε όλους γνωστές οι απώλειες που υπέστησαν παραγωγοί, ελαιοτριβείς, έμποροι και τυποποιητές   κατά την χρονιά που πέρασε, από την υποβάθμιση της ποιότητας εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της δακοκτονίας.

 

Η  σκοπιμότητα της αύξησης των εξαγωγών τυποποιημένου typop

Tο θέμα της Δακοκτονίας, φαίνεται ότι κυριάρχησε και σωστά στην συνεδρίαση, προφανώς λόγω της ανάγκης να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητάς της.  Ομως  υπάρχουν και άλλα αρκετα  σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την ελαιοκομία της Κρήτης, πολλά από τα οποία αφορούν και τους τυποποιητές. Και ένα από αυτά, αναμφισβήτηστα ,  είναι η υπάρχουσα σκοπιμοτητα να αυξηθουν  οι εξαγωγές μας σε τυποποιημένο ελαιόλαδο σε επιπεδο αντάξιο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που διαθετει το νησί. Και ο στόχος αυτό πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί ιδιαιτερα κατω απο τις νέες συνθηκες που  έχουν δημιουργηθεί διεθνώς.  Χώρες όπως Ισπανία και Τυνησία έχουν αυξήσει κατακόρυφα την παραγωγή τους, ενώ άλλες όπως οι ΗΠΑ ενδέχεται εχουν τροποποιήσει τις εισαγωγές τους.

Απαιτείται συνεπώς σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός και λήψη αποτελεσματικών μέτρων ώστε οι εξαγωγές τυποποιημένου Κρητικού ελαιόλαδου που παραμένουν επί χρόνια καθηλωμένες σε ποσοστό κάτω του 10%, να αυξηθούν σε ποσοστά  που κατεχουν σημερα οι εξαγωγές χυμα.  Και σε αυτό, ειναι φανερό οτι,   απαιτείται ενας σοβαρός, αναπροσαρμοσμενος στα νεα δεδομένα, επιθετικός σχεδιασμος, στον οποιο απαιτειται η  συνεργασία και συνδρομή ολων των εμπλεκόμενων φορεων τιου νησιού. 

 

Οι προτάσεις του ΣΥΤΕΚ για την Δακοκτονία

    Σχετικά με την Δακοκτονία, στην επιστολή που έστειλε ο ΣΥΤΕΚ στην Περιφέρεια Κρήτης, επισημαίνονται τα εξής:

 

Το πρώτο και κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η διασφάλιση της φετινής παραγωγής ελαιόκαρπου και ελαιολάδου, όσον αφορά και την ποσότητα αλλά και την ποιότητα. Ένα θέμα που αναγκαία περνάει μέσα από την σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας αλλά και της φυτοπροστασίας της ελιάς γενικότερα.

Όλα τα μέλη αναφέρθηκαν στην ζημιά της προηγούμενης χρονιάς και τις απώλειες που έχουν υποστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι , παραγωγοί, ελαιουργοί , έμποροι, τυποποιητές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην δημιουργία αυτού του αποτελέσματος , εκτός των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν την περυσινή χρονιά, αποδείχθηκε ότι προήλθε από την δακοκτονία και τον τρόπο εφαρμογής και ελέγχου των ψεκασμών. Στόχος του ΣΥΤΕΚ είναι η αρμονική και αποτελεσματική συνεργασία, με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους παραγωγούς και να βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο για να συντονιστούμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Για να αποφύγουμε μια νέα δυσάρεστη χρονιά και μετά από διεξοδική συζήτηση το ΔΣ του ΣΥΤΕΚ κατέληξε και προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης τα παρακάτω:

 1. Η Περιφέρεια Κρήτης να ορίσει έναν υπεύθυνο-συντονιστή για την εφαρμογή του προγράμματος στο νησί, ο οποίος σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και θα ενημερώνει για τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
 2. Γνωστοποίηση των ψεκασμών από τις ανά νομό ΔΑΟΚ στον ΣΥΤΕΚ και στο τύπο, για να κινητοποιούνται ανάλογα οι παραγωγοί ανά περιοχή, για μεγαλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο των ψεκασμών. Επίσης να ελέγχονται και οι περιφραγμένοι ελαιώνες, οι οποίοι δημιουργούν εστίες εάν δεν γίνουν δολωματικοί ψεκασμοί  
 3. Δημιουργία Ιστοσελίδας από την Περιφέρεια για την Δακοκτονία όπου θα αναρτώνται οι μετρήσεις δακοπληθυσμού και οι σχετικές ανακοινώσεις.
 4. Η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα 5ψήφιο αριθμό, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει καταγγελίες (ανώνυμα αν επιθυμεί) και παράπονα για τους ψεκασμούς και τα όργανα της Περιφέρειας άμεσα να ελέγχουν και να διορθώνουν ή να επιβάλλουν ποινές στους εργολάβους που αθετούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
 5. Εφαρμογή GPS σε κάθε τρακτέρ για την σωστή παρακολούθηση του κάθε δρομολογίου ψεκασμού.
 6. Ο κάθε τομεάρχης να ελέγχει περιορισμένο αριθμό τρακτέρ, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος σωστής εφαρμογής του προγράμματος
 7. Προτείνουμε τον εμπλουτισμό των φαρμάκων με εγκεκριμένη χρωστική(εγκεκριμένη για αποφυγή επιμολύνσεων) , ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτύπωμα στους ελαιώνες και να διευκολύνεται ο έλεγχος σωστής εφαρμογής.
 8. Απαγόρευση εξαίρεσης οικισμών από την δακοκτονία και να καθίσταται υποχρεωτική η δακοκτονία παντού.
 9. Τα φάρμακα θα πρέπει να δίδονται από τους τομεάρχες οι οποίοι θα επιβλέπουν την προετοιμασία κάθε βυτίου, διότι έχει παρατηρηθεί να διατίθενται μετά τα φάρμακα αυτά στο παραεμπόριο.
 10. θα ποκν επιθυμείνεια,τιμιότητα,Να πιέσουμε και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα χρήματα για την δακοκτονία και να διπλασιαστεί ο αριθμός των τομεαρχών. Οι τομεάρχες να κινούνται ομαδικά στην περιοχή που λαμβάνει χώρα ο ψεκασμός ανεξάρτητα από την περιοχή δικαιοδοσίας τους.
 11. Το κάθε τρακτέρ να διαθέτει και ένα εργάτη , ο οποίος θα είναι αυτός που θα ψεκάζει και όχι ο οδηγός.
 12. Οι Δήμοι με κάποιο τρόπο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια να διαθέσουν γεωτεχνικούς στην δακοκτονία και ειδικότερα στο θέμα του ελέγχου.
 13. Να διοργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών για τη σωστή δακοκτονία - φυτοπροστασία και την χρήση των νόμιμων φυτοφαρμάκων.

Εάν καταφέρουμε και εφαρμόσουμε τα παραπάνω, η οργάνωση και υλοποίηση της δακοκτονίας θα γίνει πιο αποτελεσματική και δεν θα υποστούμε ξανά την περσυνή ζημιά.

 

Επίσης ο ΣΥΤΕΚ σύστησε επιτροπή δακοκτονίας η οποία αποτελείται από τα παρακάτω μέλη του ΔΣ:

 1. Ευάγγελος Πρωτογεράκης (Ν. Ηρακλείου)
 2. Ελευθέριος Ρενιέρης (Ν. Χανίων)
 3. Γεώργιος Νικολαράκης (Ν. Λασιθίου)
 4. Ελευθερία Γερμανάκη(Ν. Ρεθύμνου)

 

Ο λόγος που συστήσαμε αυτή την επιτροπή είναι ότι θέλουμε να συμβάλλουμε και εμείς από την δική μας μεριά για την όσον το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή και τον έλεγχο της δακοκτονίας στο νησί μας.

Η επιτροπή θα επικοινωνεί με την κατά νομό ΔΑΟΚ ζητώντας στοιχεία και προσφέροντας οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί.

Γι’ αυτό θα θέλαμε να γνωστοποιήσετε στην κατά νομό ΔΑΟΚ τα μέλη της επιτροπής του ΔΣ του ΣΥΤΕΚ και να τους εξουσιοδοτήσετε να ενημερώνουν για την πορεία και τα στοιχεία της δακοκτονίας που θα ζητούνται.

 

Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσετε σε ποιο στάδιο ευρίσκεται ο φάκελος με το ΠΓΕ ΚΡΗΤΗ.

 

Η Διοίκηση του ΣΥΤΕΚ, σεβόμενη τους διακριτούς ρόλους του κάθε φορέα, πιστεύει ότι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης , όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά κυρίως και οι παραγωγοί, πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης , ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση μιας Συντονισμένης, Επιθετικής και Αποτελεσματικής Στρατηγικής που στόχο θα έχει την καταπολέμηση αυτού του ορατού εχθρού, του δάκου και να καταφέρουμε να ξαναπαράξουμε ποιοτικό Κρητικό ελαιόλαδο που τα τελευταία χρόνια έχουμε αστοχήσει και σε ποιότητα , αλλά και σε ποσότητα.

 

Για το Δ.Σ. του ΣΥΤΕΚ

Ο Πρόεδρος

Ανδρεαδάκης Γεώργιος