Υψηλά αποθέματα, ελάχιστοι αγοραστές, χαμηλές τιμές.

 

* Γράφει ο Ν. Μιχελάκης

       Στην «εντατική», φαίνεται ότι βρίσκεται η αγορά ελαιολάδου με την πλειονότητα των ελαιοτριβείων και εμπόρων να μην αγοράζουν και σημαντικά   αδιάθετα αποθέματα να   λιμνάζουν στις αποθήκες των Ελαιοτριβείων ,ενώ οι τιμές είναι απαράδεκτα χαμηλές.

 

     Πιν.1. Τιμές ελαιολάδου έξτρα παρθένου την 21-4-20
ΧΩΡΕΣ

Μέγι

-στες

Ελάχι-στες
Ιταλία 3,20 2,85
Ισπανία 2,25 1,90
Τυνησία 1,88 1,39
Πελ/σος 2,10 2,10
Κρήτη 2,35 2,10
Λέσβος ΔΑΠ ΔΑΠ
Κύπρος 2,20 2,20
Αναλυτικά οι τιμές κατά επιχείρηση στο Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ   www.sedik.gr

       Στην Κρήτη, το 85% περίπου των ελαιοτριβείων που μεσολαβούν στην πώληση του ελαιολάδου, έχουν σταματήσει τώρα και ένα μηνά να αγοράζουν, ενώ αρκετά απο τα υπόλοιπα αγοράζουν μόνο απο τους πελάτες τους.

 

     Βασική αιτία της απραξίας αυτής φαίνεται να είναι, εκτός από την υποβαθμισμένη λογω Δάκου ποιότητα και τα προβλήματα λογω Κορωνοϊού

 

   Ζήτηση απο   Ιταλία για χύμα λάδια όπως αυτά που υπάρχουν αδιάθετα, πρακτικά δεν υπάρχει. Κι αυτό γιατί τέτοια λάδια, φαίνεται ότι, οι Ιταλοί βρίσκουν στην Ισπανία και Τυνησία φθηνότερα.

 

       Ωστόσο, παράδοξο είναι ότι, παρατηρείται   κάποια ζήτηση για λάδια πολύ υψηλόβαθμα (οξ.>2βαθμων), με τιμές βέβαια πολύ χαμηλές (1,10-1,20€/κ). Προφανής προορισμός τους φαίνεται να είναι το ραφινάρισμα με πιθανότατη χρήση τους για τον τύπο «Ελαιόλαδο μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου»!

 

   Σχετικά με τα αποθέματα απο δειγματοληπτική έρευνα του ΣΕΔΗΚ   φαίνεται ότι τα αδιάθετα ελαιόλαδα στην Κρήτη είναι πάνω απο 30 χιλ. τόνους. Η ποσότητα αυτή , αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό πάνω απο 50% της τελικά πολύ χαμηλής φετινής παραγωγής, η οποία λογω Δάκου, σύμφωνα με δηλώσεις της Περιφέρειας, εκτιμάται σε 58 χιλ. τόνους.

 

     Απο πλευράς ποιότητας, τα αποθέματα αυτά εκτιμάται ότι κατά 45% είναι έξτρα παρθένα οξύτητας 0,5-0,8% ενώ λάδια 0,3-0,4 % οξύτητας (extrissima), πρακτικά φέτος είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

 

Οι μέσες τιμές στην Ελλάδα και Ισπανία (βλ. σχεδ.) συνεχίζοντας την καθοδική πορεία τους από 3,6€/κ τον Ιανουάριο του 2018, έφτασαν γύρω στα 2,15-2,20 €/κ πλησιάζοντας σε ιστορικό χαμηλό. 

el times graph

 

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 21-4-20 (www.sedik.gr), οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές που προσφέρονται φαίνονται στον Πιν.1.

 

    Στην Ισπανία η πίεση των αποθεμάτων αλλά και η αυξημένη προσφορά ενδεχόμενα λογω Πάσχα συνετέλεσε σε αξιόλογη πτώση των μέγιστων τιμών για το έξτρα στα 2,25 €/κ (από 2,83 €/κ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα) , ενώ για το απλό παρθένο και λαμπάντε υπήρξε μικρότερη πτώση και κυμανθήκαν στα 1,80-1,69€/κ.

 

    Στην Ιταλία οι τιμές του έξτρα μετά την θεαματική άνοδο τους κοντά στα 6€/κ τον Ιανουάριο του 2019, έπεσαν και αυτές στα 3,23€/κτελευταια. Ωστόσο πρόσφατα παρουσίασαν κάποια σημάδια ανάκαμψης σε μερικές αγορές και  έφτασαν μέχρι 3,35 €/κ στο Bari, ενώ και η μέση τιμή του έξτρα σε επίπεδο χώρας αυξήθηκε (από 3,08€/κ) στα 3,23 €/κ.

_______________________________

* Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)