Εκδήλωση στο ΜΑΙΧ την 17-10-18


ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, Ε. Φουντουλάκη

Βραβεύσεις κρητικών ελαιοτριβείων, ομιλίες, εκθέσεις και γευσιγνωσίες ελαιοεδεσμάτων περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις για την ορθή χρήση του Ελαιολάδου στην μαζική εστίαση που οργανώνει ο ΣΕΔΗΚ στα Χανιά στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018 σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και τοπικούς φορείς εστίασης.


Οι εκδηλώσεις αυτές οι οποίες θα τελούν υπό τηv αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου, θα πραγματοποιηθούν στις 17 Οκτωβρίου στο ΜΑΙΧ, στα Χανιά και στις 24 Οκτωβρίου στο Ξενοδοχείο Grecotel Greta Pallas, στο Ρέθυμνο.


sinentefxi tipouΧθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι διοργανωτές απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις Όπως ανέφερε ο γεωπόνος, επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Ν. Μιχελάκης. στόχος των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για 3η συνεχή χρονιά από τον ΣΕΔΗΚ μετα  από έγκριση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου είναι: η αξιοποίηση του ελαιολάδου σαν μέσου για την αναβάθμιση του επιπέδου μαζικής εστίασης και προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών, η χρήση των άφθονων αξιοθέατων της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και επισκέψιμων ελαιοκομικών εγκαταστάσεων και εργασιών για την επέκταση της τουριστικής περιόδου χρονικά και γεωγραφικά στην Κρήτη.

 

Στην εκδήλωση που θα γίνει στο ΜΑΙΧ στα Χανιά την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις από γνωστούς Αρχιμαγείρους και Ειδικούς επιστήμονες οι οποίες θα αναφέρονται στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, στον ρόλο της χρήσης του ελαιολάδου στην βελτίωση του επιπέδου μαζικής εστίασης. Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνεται και άσκηση οργανοληπτική αξιολόγησης επώνυμων ελαιόλαδων και απονομή Βραβεύσεων στα ελαιοτριβεία που εφάρμοσαν ορθές και διαφανείς πρακτικές κατά την διάθεση του ελαιολάδου. Παράλληλα κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στους χώρους έξω από την αίθουσα διαλέξεων του ΜΑΙΧ θα γίνει και έκθεση συσκευασιών ελαιόλαδου ειδικών για την μαζική εστίαση, δηλαδή επώνυμων φιαλιδίων μιας χρήσης, μη ξαναγεμιζόμενων όπως ορίζει η νέα αγορανομκή διάταξη που ισχύει από 1/1/2018.


Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους με τα θέματα όπως ιδιοκτήτες, διευθυντές και προσωπικό επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (Ταβερνών. Ξενοδοχείων κλπ.). διδάσκοντες και φοιτητές Σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης προσωπικού τουρισμού και εστίασης, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Όμως για λόγους οργανωτικούς, απαραίτητο είναι να υπάρξει σχετική δήλωση του ενδιαφερομένου στο τηλέφωνο 28210 50800 μέχρι την παραμονή της εκ δήλωσης Τρίτη 16 Οκιώβριου ώρα 10.00.


ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Από την πλευρά του ο Ανχιδήμαρχος Χανιών και μέλος του ΔΣ ΣΕΔΗΚ Ευτυχής Κονταξάκης, επεσήμανε ότι ο Δήμος υπο-στηρίζει ης εκδηλώσεις γιατί οι στόχοι τους συμπίπτουν με τους στόχους του Δήμου σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο αλλά και σε ότι αφορά την αναβάθμιση του τουρισμού στην περιοχή του. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι η Διεύθυνση Ανάπτυξης διενεργεί ελέγχους από τον Ιανουάριο του 2018 σε καταστήματα υγειονομικού ελέγχου για να παροτρύνει τους εστιάτορες να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο μίας χρήσης. « Βέβαια ως τώρα δεν το έχουμε καταφέρει. Γι’ αυτό προχωράμε σε συστάσεις. Ωστόσο στην δεύτερη περίοδο των ελέγχων θα αρχίσουν να μπαίνουν πρόστιμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Τέλος ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης. επεσήμανε ότι το ελαιόλαδο είναι η "ναυαρχίδα’ των προϊόντων της Κρήτης και σύμφωνα με έρευνες του Παρατηρητηρίου Τουρισμού σε συνεργασία ΜΑΙΧ και Πολυτεχνείου Κρήτης, η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών άνω του 50% δοκιμάζει το κρητικό ελαιόλαδο κατά την παραμονή τους στο νησί ενώ το μεταφέρουν και στις πατρίδες τους. «Η Κρήτη παράγει το 4.8 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι 70% είναι έξτρα παρθένο, ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα δεν έχουμε αξιοποιήσει και εκμεταλλευτεί σωστά μέχρι σήμερα» σημείωσε ο κ. Μπαουράκης.

 

To αναλυτικό πρόγραμμα της Εκδήλωσης ειναι το εξής:

 

09.00: Προσέλευση,  Εγγραφές.
               Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»  
09. 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας
            Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ
             ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης        
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές
         και υγιεινές αλλοιώσεις.
            Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου
10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.  
             Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
   10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.
         Μανόλης Παπουτσάκης Chef, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας
             Κριτής MasterChef junior  
11.00:  Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο  τηγάνισμα.
         Γιάννης Τσιβουράκης  Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ
11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης  
              Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ
11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της
         γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου
        Ψιχούλη Ελένη,  Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια,
           Κριτής MasterChef junior
     12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία
        Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας
            Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»
12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιολαδου
        Απονομή Βραβείων  και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες
12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα
13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων.
         Μπαρμποπούλου Ελ.  Παπαμανολιουδάκη Αναστ.
             Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.
13.40. Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση
14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
15.00: Λήξη εκδήλωσης